Frågor & svar

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Svar:
Hej, detta fynd var också för mig okänt. Det låter ju intressant och som något som borde studeras ytterligare. Det är dock en mycket liten studie med endast 29 patienter med tamoxifen som jämförts med 29 patienter som inte fick tamoxifen. Patienter som står på letrozol kan få stöd för extra besök hos tandläkare/tandhygienist då läkemedlet kan ge upphov till muntorrhet.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kan detta vara nån form av cancer

2024-02-28
Va hos läkaren då vid ägglossning så fick jag en förstorad knöl med rodnad och smärta de trodde på en infektion efter 2 dagar med antibiotika så har den svullnad minskat till hälften och gör inte lika ont och ej har rodnad längre är väldigt orolig kan ev cancer vara så att det går ner när man får antibiotika jag är 43 år
Visa svar
Kan detta vara nån form av cancer

Knöl långt in vänster bröst

2024-02-28
Hej! Jag har upptäckt en knöl 1,5x1,5cm ganska djupt ner i insidan på vänster bröst. Knölen gör inte ont och känns inte som den rör sig jättemycket. Jag ammar och har gjort det i drygt 3 månader. Är den här knölen någonting som jag borde vara orolig för.
Visa svar
Knöl långt in vänster bröst

Kan bröstcancer missas på ultraljud?

2024-02-28
Jag har i 4 månader känt en liten knöl i mitt vänstra bröst. Jag känner den bara om jag trycker ner fingret djupt en bit ovanför bröstvårtan och den är rund och ungefär lika stor som en ärta. När jag var på mammografi nu så blev jag återkallad och fick ta kompletterande bilder samt ultraljud. Läkaren såg ingenting på ultraljudet så jag frågade om hon inte ville känna på bröstet varpå jag fick till svar att hon känner med hjälp av ultraljudsstaven. Eftersom hon inte kunde se något på ultraljudet så fanns det inget att göra biopsi på så jag fick rådet att gå hem och hålla koll på att ärtan inte växer. Fick heller ingen information om vad ärtan kan vara förutom att det i så fall måste vara mitt brösts struktur. Jag känner mig fortfarande lika orolig och undrar nu om bröstcancer kan missas på ultraljud? Jag ska även tillägga att jag har implantat i brösten.
Visa svar
Kan bröstcancer missas på ultraljud?

Klimakteriet

2024-02-25
Hej igen, har en ny fråga. Har börjat få nattliga svettningar, troligen från cellgifterna men kan ju vara så att jag hamnat i klimakteriet på grund av dem. Har inte gjort någon äggfrysning eftersom att den blev misslyckad och hann inte göra ett till försök. Är det möjligt att bli gravid och få friska barn om man hamnat i klimakteriet? Kan klimakteriet upphöra och man får tillbaka möjligheten efter ett tag eller direkt efter behandlingen? Min ägg reserv var 2,5 innan behandlingen. Betyder nattliga svettningar i samband med cellgifter att man hamnat i klimakteriet? Min mens kan komma om en vecka, betyder det att det finns stor sannolikhet att det fungerar att jag kan få barn? Om den inte kommer, men senare eller inte alls kan man fortfarande bli gravid?
Visa svar
Klimakteriet

Fundering om spridning

2024-02-25
Hej Blev opererad 210706 och har fått strålbehandling vänster bröst. Ingen annan behandling. Har nu sen några månader tillbaka fått ont i höger arm rörelsesmärta i vissa lägen, sen några dagar tillbaka så har smärtan blivit värre. Blir orolig om det kan vara skelett metastaser. PAD höger bröst visar 8 mm stor radikalt opererad invasiv duktal cancer grad 2. ER 100%, iPgR 90% HER2 normal. Ki67 7%. Dessutom DCIS grad 1 med kalk och nekros. Extent på 11 mm. Det mindre området som markerades preoperativt 5 mm stort kl. 11 visar sig vara PAD-mässigt en 6 mm stor ADH, benignt. Sentinel node: 3 benigna körtlar. T1N0 höger bröst. PAD vänster visar låggradig DCIS med kalk, 4 mm stor. Radikalt opererad med 4 mm marginal.
Visa svar
Fundering om spridning

Trippelnegativ ki-67 värde 22

2024-02-25
Hej! Idag träffade jag min onkolog för första gången som sa att tumören är Max 19mm, grad 1-2 samt har ett ki-67 värde på 22. Hon sa att det är lägre än vad trippelnegativa vanligtvis har så det är en ”snällare variant” av TNBC till komplett regress sa hon var över 50%. Men alla studier jag läser säger att ett lägre Ki värde betyder mindre chans att uppnå komplett regress? Så hur kan det vara över 50%? En annan fundering är att vi först fick höra att behandlingen ska innefatta bland annat carboplatine men sen hade dom ångrat sig och det blir ”EC” istället. Vad kan anledningen vara för det när carboplatine har så bra effekt? Onkologen visste inte själv varför behandlingen inte skulle innehålla det och skulle kolla med kollega. Vad tror ni?
Visa svar
Trippelnegativ ki-67 värde 22

Zoledronbehandling

2024-02-25
Hej! Opererad 230124 för en pT1N1 luminal HER2 negativ bröstcancer. HER2 2+ men ISH negativ. (kopierad från journalen) Min fråga är nu - den 26 mars får jag min tredje behandling med Zoledron (Har strålats men inga cellgifter. Jag får också Anastrozole + Calcichew) frågan - jag behöver nu få en spricka i en tand lagad, ev. en mindre krona. Är det någon risk eftersom jag ju får Zoledron? Hur långt före eller efter behandlingen kan jag gå till tandläkaren?
Visa svar
Zoledronbehandling

En förkortning på mammografi

2024-02-25
Hej! Vad står förkortningen "M-fi u.a ny remiss" för?
Visa svar
En förkortning på mammografi

Biverkningar Aromatashämmare

2024-02-25
Hej! Jag opererades för bröstcancer( v) i juli 2023. Invasiv ductal cancer med DCIS grad 3. Tumörstorlek 14 mm varav den invasiva cancern mäter 9 mm. Ingen spridning till lymfkörtlar. BRE/ NHG 6/ grad 2. ER 100% PR 100%. KI 67: 9,59.Herceptest negativ. Jag strålades i okt 2023. Har sedan dess ätit Letrozol som jag fick avbryta. Även Tamoxifen som till en början gick att hantera biverkningar men tvingades nyligen avsluta beh. Har nu fått Examestane för att se om den kan fungera. Är det så att biverkningarna med dessa aromateshämmare inte bara ger biverkningar i början utan även kommer längre fram i behandling? Ger någon av dessa mediciner färre biverkningar? Har hört att Exemestan oftast ger lindrigare biverkningar stämmer det? Vad gör jag om inte heller Exemestane fungerar? Jag vågar ju knappast avstå. Tacksam för svar.
Visa svar
Biverkningar Aromatashämmare

Pensionsuttag

2024-02-25
Hej, Jag fick diagnos Grade 3, ER 90% PR 80% Ki67 50% HER2 Negative i augusti 2022. Jag har sedan dess behandlats med Ibrance + Letrozole. Det tickar pa 3 veckor/3manader i taget (blodprov/DT-scan). Tankte att eftersom jag har fyllt 55 sa kan jag ta ut min ihopsparade tjanstepension, men fick till svar att de inte godkanner detta utan ytterligare lakarundersokning eftersom jag inte ar frisk nog! Finns det nagon man kan kontakta for att fa hjalp med detta? Det maste ju finnas andra i min situation.
Visa svar
Pensionsuttag

Öm armhåla i flera år

2024-02-23
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som under flera år varit öm i armhålan. Jag tror att jag fick det undersökt på vårdcentralen vid två olika tillfällen för drygt tre år sedan då jag dessutom upplevde en svullnad. Vad jag kan minnas avfärdades det hela till en början som en svullen lymfkörtel och något som skulle gå över av sig självt, men vid mitt andra besök tyckte läkarna inte ens att svullnaden/klumpen fanns där. Detta trots att jag själv fortfarande upplevde att min högra armhåla kändes annorlunda jämfört med tidigare och jämfört med den vänstra. Det blev alltså inget av det hela och inga fler undersökningar. Nu, flera år senare, är jag inte lika säker på att klumpen finns kvar, men jag är de facto fortfarande öm i höger armhåla, särskilt vid beröring. Ömheten är inget större problem för mig då jag vant mig, men jag är fortfarande orolig! Vad tycker ni att jag ska göra? Tack på förhand
Visa svar
Öm armhåla i flera år

Stadium 1-tumör operation först

2024-02-23
Vad är anledningen till att man opererar stadium 1-tumörer först? Finns det inte en vinst i att se hur även dom svarar på behandling?
Visa svar
Stadium 1-tumör operation först

Känselbortfall ena bröstvårtan

2024-02-23
Hej! Jag har sedan en tid tillbaka märkt att mitt högra bröst inte riktigt hänger med. När brösten exempelvis stimuleras så styvnar knappt den högra bröstvårtan, det krävs ganska kallt (kalla händer) och att röra mycket på området för att bröstvårtan ska reagera. Det började med att jag kände mindre, sedan slutade bröstvårtan att styvna undertill, känseln försvinner till och från och i dagsläget styvnar den knappt. Har märkt av ”strimmor” på huden när jag lyfter bröstet. Känns väldigt märkligt.. Mina bröst är underutvecklade, har knappt något fett under bröstvårtan vilket gör att det ser ut som att de hänger. Det högra bröstet (där bröstvårtan knappt styvnar) är värre än det vänstra och jag får mer ont i högra bröstet innan och under mens (de vanliga symtomen att bröstet spänner och ömmar, samt att bröstvårtan kan klia). Fyller 38 sent på året, har inga barn och haft två tidiga missfall. Vad kan det bero på? Varmt tack för svar :)
Visa svar
Känselbortfall ena bröstvårtan

Blod ur mjölkgång

2024-02-23
Hej. Det har under två månaders tid runnit blod ur en av mjölkgångarna. Jag har sett bloddroppar på lakanen men har inte kunnat koppla det till nåt, förrän jag såg blod i min bh för två veckor sen. Tryckte då som för att handmjölka och såg att det kom blod ur en mjölkgång och ur en annan mjölkgång på samma bröstvårta kom det en grön, lite tjockare vätska. På mammografin för några dagar sen (tisdag) försökte jag få ut lite vätska ur de mjölkgångarna men lyckades inte. Nu har jag fått hem provglas så att ja kan få ut vätska i lugn och ro, men nu ser jag att det bara rinner mjölk ur de gångarna. Det har alltså runnit blod under hela den här tiden fram till kvällen innan mammografin, jag har noterat att det mot slutet har sett mer blodblandat ut. Jag har ammat mina barn i sammanlagt över 5 år, men bröstet i fråga har ratats. Och det har inte ammats ur det bröstet i över ett år. Jag är 30 år, har bröstcancer i familjen (kusin, faster, farmor). Jag har inte testat mig för den genmutationen som mina släktingar bär på (BRAC2) Mammografin och ultraljudet visade ingen cancer. Under dessa dagar hittade jag även en 6mm knöl, väldigt rörlig, jämn och rund. Det gjordes biopsi på den, och den visar bara vanliga bröstceller. Jag var såklart oerhört lättad efter besöket, men nu undrar jag vad detta var egentligen. Varför kom det blod ur en av mjölkgångarna i två månader? Denna frågan har jag också ställt, direkt till läkarna men har inte fått något svar. De vill dock att jag kommer tillbaka på ett nytt besök på mammografin om några månader.
Visa svar
Blod ur mjölkgång

Slät, flyttbar knöl

2024-02-23
Hittade för ca en vecka sen en knöl jag aldrig upptäckt förut, och jag undersöker mina bröst noga. Mammografi feb-23 visade inga tecken på bröstcancer. Jag behöver gräva rätt djupt ner för att hitta knölen som är hård, glatt, slät och förflyttar sig när jag rör den ca 15mm stor, rund men jag kommer inte åt undersidan på den. Den liksom halkar undan. På besök hos bröstmottagningen i tisdags tyckte sköterskan som kände på den att den kändes ofarlig och trodde på cysta eller fibroadenom. Men jag håller på att expoldera av ångest och stress. Har remiss till mammografi (mm) på måndag. Om de inte kan se att det är en cysta eller fibroadenom, ökar risken för malign misstanke då? Är 46 år gammal.
Visa svar
Slät, flyttbar knöl

Mjölkcysta

2024-02-23
Hej! Hittade en rörlig knöl i ena bröstet i samband med mjölkstockning. Man fick ut bröstmjölk och knölen blev mindre. Knölen har nu kommit tillbaka. Ammar fortfarande. Kan detta vara något farligt så som cancer? Hur länge kan man ha en mjökcysta, vad beror det på och har det någon koppling till cancer? Är väldigt orolig.
Visa svar
Mjölkcysta

Fundering kring biopsi

2024-02-23
Hej! Var och gjorde mammografi ultraljud och biopsi eftersom jag känt en knöl i mitt bröst. Jag är 31 år och slutade amma för ca 7 månader sedan. Jag frågade läkaren under ultraljudet om det var cancer jag hade, han svarade ”det här är inte cancer” och sa även 2 gånger under besöket att ”detta är inget du ska ligga vaken för om nätterna” han sa också ”det skulle kunna vara mjölk, men vi ska ta reda på vad det är”. Min fråga är, hur vågar han uttala sig om att det inte är cancer efter ultraljudet? Vad jag läst mig till så gör man inte biopsi på tex cystor om man är säker på sin sak, och om det skulle vara mjölk i så är det väl en cysta och han skulle väl isåfall vara säker på det när han såg innehållet? Nu har jag väntat på svar i 3 veckor vilket gör mig SÅ orolig, varför dröjer svaret så… hoppas att ni kan lugna en orolig tjej. Mvh
Visa svar
Fundering kring biopsi

Ilning vänster bröst

2024-02-21
Hej! Senaste månaderna har jag någon typ av "ilning" i vänster bröst. Går regelbundet på mammografi, har precis fyllt 60 år. Kan det vara hormonerna som spökar? Ingen smärta, bara "ilningar". Undersöker mina bröst också men känner inget konstigt. Finns det möjlighet att göra en extra mammografi (bara för att lugna mig)? Tack på förhand!
Visa svar
Ilning vänster bröst

Bröstcancer???!!!

2024-02-21
Hej! Jag är snart 13 år och är jätte orolig för att ha bröstcancer. Jag kom in i puberteten när jag var 7 år gammal så har haft bröst i flera år men förra året så kände jag mig ofta öm eller hade ont i brösten och jag tänkte att det bara var för att de växer men sen så känns det som att det är en kula i båda brösten (det kanske ska vara det men iallafall), de var ömma och gjorde ont när jag klämde på de och blev lite småorolig. För några månader sen så såg jag också att det nästan kom något torrt vitt från bröstvårtan i mitten och blev jätte förvirrad. Det kommer liksom när jag klämmer eller duschar och fattar inte vad det är? Det gör ont när jag klämmer på brösten och är typ små knölar runt bröstvårtan men har hört att det är normalt. Jag fattar inte om de växer eller om det är något farligt!? Vill liksom inte ha cancer än!!!
Visa svar
Bröstcancer???!!!

Biter cellgifter olika?

2024-02-18
Hej, Jag har svarat bra på cellgifterna på tumören i bröstet men inte lika bra på lymfkörtlarna i armhålan, är det vanligt att man svarar olika bra på olika delar av kroppen? Om ja, varför?
Visa svar
Biter cellgifter olika?