Frågor & svar

behandling av äldre

2023-05-02
Hej personalen på min mammas äldreboendet har upptäckt en stor knöl i mammas bröst. Nu har min 95- åriga mamma fått kallelse till KS för mammografi. Om det skulle visa sig vara cancer hur behandlar man en hjärtsjuk äldre kvinna, operation verkar riskfyllt, strålning kommer hon nog inte orka med, cellgifter är kanske inte heller okej för henne med nedsatt aptit och depression. Själv säger hon att det är nog inget farligt och vill inte gå på undersökning. Jag kan inte tvinga henne, försöka övertala förstås. Känner också att mamma vill inte veta och skulle det visa sig vara cancer så tappar hon den lilla livslust som nu finns. Orolig dotter
Svar:
Hej! Hos äldre patienter är en bröstcancer oftast hormonkänslig, och då kan man behandla bara med en tablett som motverkar östrogen. Det brukar fungera mycket bra och göra att tumören krymper. Det är en väldigt lindrig behandling, som även sjuka och sköra äldre patienter brukar klara av på ett bra sätt.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

En förkortning på mammografi

2024-02-25
Hej! Vad står förkortningen "M-fi u.a ny remiss" för?
Visa svar
En förkortning på mammografi

Biverkningar Aromatashämmare

2024-02-25
Hej! Jag opererades för bröstcancer( v) i juli 2023. Invasiv ductal cancer med DCIS grad 3. Tumörstorlek 14 mm varav den invasiva cancern mäter 9 mm. Ingen spridning till lymfkörtlar. BRE/ NHG 6/ grad 2. ER 100% PR 100%. KI 67: 9,59.Herceptest negativ. Jag strålades i okt 2023. Har sedan dess ätit Letrozol som jag fick avbryta. Även Tamoxifen som till en början gick att hantera biverkningar men tvingades nyligen avsluta beh. Har nu fått Examestane för att se om den kan fungera. Är det så att biverkningarna med dessa aromateshämmare inte bara ger biverkningar i början utan även kommer längre fram i behandling? Ger någon av dessa mediciner färre biverkningar? Har hört att Exemestan oftast ger lindrigare biverkningar stämmer det? Vad gör jag om inte heller Exemestane fungerar? Jag vågar ju knappast avstå. Tacksam för svar.
Visa svar
Biverkningar Aromatashämmare

Pensionsuttag

2024-02-25
Hej, Jag fick diagnos Grade 3, ER 90% PR 80% Ki67 50% HER2 Negative i augusti 2022. Jag har sedan dess behandlats med Ibrance + Letrozole. Det tickar pa 3 veckor/3manader i taget (blodprov/DT-scan). Tankte att eftersom jag har fyllt 55 sa kan jag ta ut min ihopsparade tjanstepension, men fick till svar att de inte godkanner detta utan ytterligare lakarundersokning eftersom jag inte ar frisk nog! Finns det nagon man kan kontakta for att fa hjalp med detta? Det maste ju finnas andra i min situation.
Visa svar
Pensionsuttag

Öm armhåla i flera år

2024-02-23
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som under flera år varit öm i armhålan. Jag tror att jag fick det undersökt på vårdcentralen vid två olika tillfällen för drygt tre år sedan då jag dessutom upplevde en svullnad. Vad jag kan minnas avfärdades det hela till en början som en svullen lymfkörtel och något som skulle gå över av sig självt, men vid mitt andra besök tyckte läkarna inte ens att svullnaden/klumpen fanns där. Detta trots att jag själv fortfarande upplevde att min högra armhåla kändes annorlunda jämfört med tidigare och jämfört med den vänstra. Det blev alltså inget av det hela och inga fler undersökningar. Nu, flera år senare, är jag inte lika säker på att klumpen finns kvar, men jag är de facto fortfarande öm i höger armhåla, särskilt vid beröring. Ömheten är inget större problem för mig då jag vant mig, men jag är fortfarande orolig! Vad tycker ni att jag ska göra? Tack på förhand
Visa svar
Öm armhåla i flera år

Stadium 1-tumör operation först

2024-02-23
Vad är anledningen till att man opererar stadium 1-tumörer först? Finns det inte en vinst i att se hur även dom svarar på behandling?
Visa svar
Stadium 1-tumör operation först

Känselbortfall ena bröstvårtan

2024-02-23
Hej! Jag har sedan en tid tillbaka märkt att mitt högra bröst inte riktigt hänger med. När brösten exempelvis stimuleras så styvnar knappt den högra bröstvårtan, det krävs ganska kallt (kalla händer) och att röra mycket på området för att bröstvårtan ska reagera. Det började med att jag kände mindre, sedan slutade bröstvårtan att styvna undertill, känseln försvinner till och från och i dagsläget styvnar den knappt. Har märkt av ”strimmor” på huden när jag lyfter bröstet. Känns väldigt märkligt.. Mina bröst är underutvecklade, har knappt något fett under bröstvårtan vilket gör att det ser ut som att de hänger. Det högra bröstet (där bröstvårtan knappt styvnar) är värre än det vänstra och jag får mer ont i högra bröstet innan och under mens (de vanliga symtomen att bröstet spänner och ömmar, samt att bröstvårtan kan klia). Fyller 38 sent på året, har inga barn och haft två tidiga missfall. Vad kan det bero på? Varmt tack för svar :)
Visa svar
Känselbortfall ena bröstvårtan

Blod ur mjölkgång

2024-02-23
Hej. Det har under två månaders tid runnit blod ur en av mjölkgångarna. Jag har sett bloddroppar på lakanen men har inte kunnat koppla det till nåt, förrän jag såg blod i min bh för två veckor sen. Tryckte då som för att handmjölka och såg att det kom blod ur en mjölkgång och ur en annan mjölkgång på samma bröstvårta kom det en grön, lite tjockare vätska. På mammografin för några dagar sen (tisdag) försökte jag få ut lite vätska ur de mjölkgångarna men lyckades inte. Nu har jag fått hem provglas så att ja kan få ut vätska i lugn och ro, men nu ser jag att det bara rinner mjölk ur de gångarna. Det har alltså runnit blod under hela den här tiden fram till kvällen innan mammografin, jag har noterat att det mot slutet har sett mer blodblandat ut. Jag har ammat mina barn i sammanlagt över 5 år, men bröstet i fråga har ratats. Och det har inte ammats ur det bröstet i över ett år. Jag är 30 år, har bröstcancer i familjen (kusin, faster, farmor). Jag har inte testat mig för den genmutationen som mina släktingar bär på (BRAC2) Mammografin och ultraljudet visade ingen cancer. Under dessa dagar hittade jag även en 6mm knöl, väldigt rörlig, jämn och rund. Det gjordes biopsi på den, och den visar bara vanliga bröstceller. Jag var såklart oerhört lättad efter besöket, men nu undrar jag vad detta var egentligen. Varför kom det blod ur en av mjölkgångarna i två månader? Denna frågan har jag också ställt, direkt till läkarna men har inte fått något svar. De vill dock att jag kommer tillbaka på ett nytt besök på mammografin om några månader.
Visa svar
Blod ur mjölkgång

Slät, flyttbar knöl

2024-02-23
Hittade för ca en vecka sen en knöl jag aldrig upptäckt förut, och jag undersöker mina bröst noga. Mammografi feb-23 visade inga tecken på bröstcancer. Jag behöver gräva rätt djupt ner för att hitta knölen som är hård, glatt, slät och förflyttar sig när jag rör den ca 15mm stor, rund men jag kommer inte åt undersidan på den. Den liksom halkar undan. På besök hos bröstmottagningen i tisdags tyckte sköterskan som kände på den att den kändes ofarlig och trodde på cysta eller fibroadenom. Men jag håller på att expoldera av ångest och stress. Har remiss till mammografi (mm) på måndag. Om de inte kan se att det är en cysta eller fibroadenom, ökar risken för malign misstanke då? Är 46 år gammal.
Visa svar
Slät, flyttbar knöl

Mjölkcysta

2024-02-23
Hej! Hittade en rörlig knöl i ena bröstet i samband med mjölkstockning. Man fick ut bröstmjölk och knölen blev mindre. Knölen har nu kommit tillbaka. Ammar fortfarande. Kan detta vara något farligt så som cancer? Hur länge kan man ha en mjökcysta, vad beror det på och har det någon koppling till cancer? Är väldigt orolig.
Visa svar
Mjölkcysta

Fundering kring biopsi

2024-02-23
Hej! Var och gjorde mammografi ultraljud och biopsi eftersom jag känt en knöl i mitt bröst. Jag är 31 år och slutade amma för ca 7 månader sedan. Jag frågade läkaren under ultraljudet om det var cancer jag hade, han svarade ”det här är inte cancer” och sa även 2 gånger under besöket att ”detta är inget du ska ligga vaken för om nätterna” han sa också ”det skulle kunna vara mjölk, men vi ska ta reda på vad det är”. Min fråga är, hur vågar han uttala sig om att det inte är cancer efter ultraljudet? Vad jag läst mig till så gör man inte biopsi på tex cystor om man är säker på sin sak, och om det skulle vara mjölk i så är det väl en cysta och han skulle väl isåfall vara säker på det när han såg innehållet? Nu har jag väntat på svar i 3 veckor vilket gör mig SÅ orolig, varför dröjer svaret så… hoppas att ni kan lugna en orolig tjej. Mvh
Visa svar
Fundering kring biopsi

Ilning vänster bröst

2024-02-21
Hej! Senaste månaderna har jag någon typ av "ilning" i vänster bröst. Går regelbundet på mammografi, har precis fyllt 60 år. Kan det vara hormonerna som spökar? Ingen smärta, bara "ilningar". Undersöker mina bröst också men känner inget konstigt. Finns det möjlighet att göra en extra mammografi (bara för att lugna mig)? Tack på förhand!
Visa svar
Ilning vänster bröst

Bröstcancer???!!!

2024-02-21
Hej! Jag är snart 13 år och är jätte orolig för att ha bröstcancer. Jag kom in i puberteten när jag var 7 år gammal så har haft bröst i flera år men förra året så kände jag mig ofta öm eller hade ont i brösten och jag tänkte att det bara var för att de växer men sen så känns det som att det är en kula i båda brösten (det kanske ska vara det men iallafall), de var ömma och gjorde ont när jag klämde på de och blev lite småorolig. För några månader sen så såg jag också att det nästan kom något torrt vitt från bröstvårtan i mitten och blev jätte förvirrad. Det kommer liksom när jag klämmer eller duschar och fattar inte vad det är? Det gör ont när jag klämmer på brösten och är typ små knölar runt bröstvårtan men har hört att det är normalt. Jag fattar inte om de växer eller om det är något farligt!? Vill liksom inte ha cancer än!!!
Visa svar
Bröstcancer???!!!

Biter cellgifter olika?

2024-02-18
Hej, Jag har svarat bra på cellgifterna på tumören i bröstet men inte lika bra på lymfkörtlarna i armhålan, är det vanligt att man svarar olika bra på olika delar av kroppen? Om ja, varför?
Visa svar
Biter cellgifter olika?

Fundering kring mina svar

2024-02-18
Hej kunde läsa detta på 1177 igår o var på återbesök idag o läkaren va inte jättebra på att prata svenska så kunde inte fråga vad alla benämningar betyder. Vet vad PAM50 är men inte vad dom andra värdena innebär och vad är ok värden? Från början sa dom det va en invasiv duktal cancer grad 1 är det så det va? Lite ovetande🤔
Visa svar
Fundering kring mina svar

Frågor

2024-02-18
Undrar om ni kan förklara detta? 3 senitel nodes som var friska. I en annan körtel 3 mm metastas. Hur kan det vara så? Hittade även fibrotisk bröstvävnad? Ibland läser man kärlinväxt, har alla det som har spridning till axill? Prognostisk faktor av en hormonkänslig grad 2 som inte minskar så mycket av neoadjuvant cellgift? Läst att det inte har samma betydelse här som i fall med mer snabbväxande tumör? Har man möjlighet att operera bort äggstockarna istället för att ta zoladex?
Visa svar
Frågor

Alkohol

2024-02-18
Jag har en fundering rörande intag av alkohol under pågående behandling av Tamoxifen pga hormonell bröstcancer. Om jag förstått det rätt finns det ett tydligt samband mellan alkoholkonsumtion och cancer samt därtill ett starkare samband till just bröstcancer (m.fl.) Vidare tycks alkohol påverka hormonnivåer i kroppen, däribland östrogen. Vad vet man om hur östrogen påverkas av alkoholintag. Finns det en påverkan och är den isf positiv så att mer östrogen bildas i kroppen eller är det tvärs om? Jag har slutat dricka alkohol helt och hållet pga av detta men jag saknar min fredagsdrink oerhört. Jag tänker att det verkar dumt att dricka alkohol om det kan leda till högre östrogennivåer i min kropp samtidigt som jag äter ett läkemedel (Tamoxifen) som ska minska/blockera mina östrogennivåer. Det känns motsägelsefullt. Men jag har inte hört någonting om detta från mina cancerläkare och någon rekommendation rörande alkoholintag till bröstcancerpatienter verkar det inte finnas. Oroar jag mig i onödan eller ligger det något i mina idéer? (Källa www.alkoholochcancer.se, www.cancercentrum.se)
Visa svar
Alkohol

Zometa - nekros

2024-02-18
Jag har precis fått min sista zometa behandling i förebyggande syfte. Jag undrar hur länge efter man är i risk för att utveckla nekros i käken?
Visa svar
Zometa - nekros

Tamoxifen med ashwagandha och tyrosin

2024-02-18
Hej! Jag tar Tamoxifen efter en operation i höstas för bröstcancer och har nyss slutat med naturlekemedeln Tyrobalans för sköldkörteln, för att det innehåller Sibirisk ginseng vilket jag läste man ska undvika för det kan motverka Tamoxifens effektivitet. Nu letar jag efter ett alternativ och undrar hur dessa ingredienser funker tillsammans med Tamoxifen: jod, tyrosin, selen, zink, koppar och ashwagandha. Går det bra att ta naturlekemedel som innehåller dessa? Tack på förhand
Visa svar
Tamoxifen med ashwagandha och tyrosin

Avhoppare

2024-02-18
Hej. Hört många som hoppar av eller avstår sån där antihormonell behandling. Vad finns det för uppföljning på den gruppen, hur mycket fler återfall finns det i konkreta siffror i gruppen avhoppare? Stämmer det med de tidiga studierna av medicinernas effekt som publicerades på 90-talet?
Visa svar
Avhoppare

Vad påverkar prognos

2024-02-18
Luminal A med 1 metastas 3 mm i axill. Styrs hela prognosen av denna metastas? Med tanke på att LA annars ses som relativt snäll. 3 friska SN men metastasen var i en annan körtel, hur funkar detta? Om man har en metastas i axill har man då också kärlinväxt (är det liksom före) Hur påverkas prognos och endokrin behandling med högt värde Er och pr. Har man möjlighet att operera bort äggstockar istället för att ta zoladex i 5 år? Ger det samma efffekt?
Visa svar
Vad påverkar prognos