Frågor & svar

Funderingar om operation

2023-05-12
Hej , i slutet av förra året upptäckte jag "knöl" jag aldrig tidigare känt i mitt ena bröst, jag är 25år så jag antog att det nog bara var något hormonellt och tänkte inte mer på det. Någon månad senare påtalade min sambo att knölen nog hade vuxit lite, under den tiden hade jag också börjat känna av knölen när jag t.ex. låg på mage och även upplevt att det bröstet varit ganska ömt. Jag höll mig lugn då jag läste mig till att ömmande bröst sällan är tecken på cancer. Men någonstans i bakhuvudet fanns ändå en viss oro då vi haft en del bröstcancer i släkten. Min mormor fick bröstcancer på 80-talet och sedan igen runt 00, hon blev frisk båda gångerna men drabbades senare av äggstockscancer som hon tyvärr inte överlevde. Min halvmoster (som inte har min mormor som mamma utan bara delar pappa med min mamma) drabbades även hon av bröstcancer ganska tidigt den upptäcktes på första eller andra rutinmammografin. Under de senaste fem åren har även två av mina kvinnliga kusiner (även de med annan mormor än jag) drabbats av bröstcancer i ung ålder (29 resp. 38år). Mina kusiner är bosatta på Sicilien och vad jag vet har ingen ärftlighetsutredning gjorts. Jag är ganska pragmatisk och bestämde att det var lika bra att kolla upp den knöl jag känt, vårdcentralen remitterade mig till Bröstcentrum City för mammografi och ultraljud. Där sa de på en gång att de kände sig ganska säkra på att det rörde sig om ett fibroadenom och att man inte behöver göra något åt det om det inte växte eller var till besvär, men att jag skulle kontakta dem om jag upplevde att det förändrades. Skönt tänkte jag och gick glatt hem. Detta var i början av april, sedan dess har jag dels upplevt att det fortsatt växa lite, men också att det känts mycket mer, vissa dagar gör det väldigt ont och bröstet ömmar så fort något nuddar det, andra dagar är det mer som att jag känner att det finns något i bröstet som liksom trycker på insidan när jag t.ex. ligger på mage eller sätter på mig en sport-bh. Så nu känner jag att jag nog ändå vill operera bort det. Främst av skälet att det är obehagligt och besvärande men också för att jag känner viss oro over den cancerhistorik jag har i släkten. Så nu till min fråga, vart vänder jag mig och vad är sannolikheten att jag beviljas en operation?
Svar:
Hej! Det står inte i din fråga om man tog prov från knölen. Om man inte har gjort det ska man absolut göra det. Det låter också som att det kan finnas ärftlighet i din släkt, och det bör man också kolla upp, om du vill det. Om man är säker på att det är ett fibroadenom som inte växer till mycket och är mindre än 3-4 cm brukar man inte operera om man inte har besvär, att det är ömt. Är man väldigt orolig av att ha knölen där kan det också vara ett skäl att operera. Jag tycker att du ska ta en ny kontakt med bröstkirurgen.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Uppehåll hormonbehandling

2023-05-28
Hej, Efter operation och strålning har jag ätit Letrozol i 9 månader, bytte sedan till Exemestan pga biverkningar och har ätit det i 4 månader. Har dock fortfarande problem med ledvärk, sömn, dåligt minne mm. Funderar på att göra ett uppehåll under semestern för att må lite bättre. Min fråga är hur det påverkar kroppen, blir det någon effekt med ett kortvarigt uppehåll? Eller ställer det till mer, jag tänker på hormonbalansen, om den åker upp och ner? Stort tack för svar :)
Visa svar
Uppehåll hormonbehandling

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Visa svar
Påverkan tandhälsa

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation