Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Bröstcancer

2018-12-08
Hej jag har precis fått besked att jag har bröstcancer. Ska opereras nästa vecka. När jag fick besked var jag ensam med en kirurg och efter beskedet gjorde han en undersökning av mina bröst. Sedan tog han vanliga kort med en digitalkamera på mina bröst. Kändes jättekonstigt och mycket obehagligt. Min fråga är : Blir alla bröstcancerpatienter fotade med en vanlig kamera? I så fall : Varför?
Svar:
Hej! Det är ej tillåtet att fotografera patienter om patienten inte skrivit på att dom accepterar en fotografering. Doktorn skall ange om fotot skall vara till för undervisning eller bara vara en del av journalen. Det är absolut inte ok att fota patienter på annat sätt en detta!!!! Man fotograferar inte patienter med sin egen mobil om man är läkare. Dom större sjukhusen har egen fotograf alternativt delegerar man till någon att fotografera på ett sätt som patienten är bekväm med. Med vänlig hälsning, Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

att förhindra nervskador av Paclitaxel

2019-03-16
hej, hörde nyss att de på Akademiska sjkh Uppsala använder "dubbla kirurghandskar" för att motverka uppkomst av nervskador i fingrar. kanske även i fötter o tår? det är första gången jag hört det finns något motvärn mot den typen av skada. stämmer det? hur gör en rent praktiskt då? finns det annat en också kan göra för att motverka skador. de där ispåsarna - de sägs motverka att naglar blir skadade. men det är ju inte bestående men, såsom nervskador kan vara. resonera gärna lite kring frågan. mvh, tack på förhand, hälsning Maria
Visa svar
att förhindra nervskador av Paclitaxel

Funderingar kring Antihormonbehandling...

2019-03-19
Hej! Helt nyligen opererades jag för en östrogenpositiv tumör utan spridning (grad 2,tumörstorlek knappt 1 cm) Jag är 57 år. Under flera år har jag tagit östrogenplåster.Jag hade även sedan ca 10 år hormonspiral.Denna behandling har naturligtvis avslutats efter besked om cancer. Jag är en magerlagd person,ingen ärftlighet gällande bröstcancer. Jag är mycket fysiskt aktiv. Jag känner stor oro inför att äta "antihormoner" med alla de biverkningar det innebär. Jag som snarare har varit en "låghormonell" person. Är det inte skillnad om man är storväxt och har stora östrogendepåèr? Ska inte dosen anpassas? Jag har dessutom läst att tumörer upp till 1 cm inte behöver behandlas med antihormoner. Inom kort kommer jag att strålbehandlas. Min tumör var lobulär. Hur stor är skillnaden prognostiskt om man behandlar med antihormoner alternativt inte? Tack för svar!
Visa svar
Funderingar kring Antihormonbehandling...

Strålskada latissimus dorsi lambå

2019-02-23
Hej! Vid tidigare tillfälle har jag funnit frågor om bröstrekonstruktion och en information ang. strålning efter en sådan operation på nätet. jag finner inte längre detta inlägg och skriver själv för att fråga. Enligt det svaret jag läste så är det inte alltid rutin att ståla efter en sådan operation vid alla landsting. Kan ni svara på varför och vad det finns för kunskaper el forskning och vem som vet mer? Jag fick en bröstrekonstruktion och har drabbats av en svår inre strålskada efter strålning. Huden är ej skadad. Genomgått fler operationer och fler väntar. Förmodligen också en operation av min axel. Hoppas på en oberoende svar. Vänlig hälsning Karin
Visa svar
Strålskada latissimus dorsi lambå

Ultraljud vid årskontroll/mammografi

2019-03-02
Hej, I december var jag på mammografi ett år efter min operation (sektor och axillutrymning). Då sa de att bilderna såg bra ut och att de inte behövde göra något ultraljud på mig. Men i efterhand har jag funderat på om man inte borde ha gjort ultraljud för att kolla armhålan i alla fall? Min tumör var 6cm, invasivt adenocarcinom grad II-III, ER 99%, PR 85%, Ki-67 40%, Her2 negativ. Metastas i 1/12 lymfkörtlar. Nu 44 år. Mammografin ser väl inte vad som finns i armhålan (?), och jag tycker att det är svårt med egenkontrollen där pga knöligt ärr och känselbortfall. Borde jag kontakta mammografin igen och be dem göra ett ultraljud på mig, eller visar mammografin armhålan också så att den redan är kollad?
Visa svar
Ultraljud vid årskontroll/mammografi

Mbc

2019-03-04
Hej Har spridd hormonell bröstcancer och behandlas med letrozole och zoladex. Jag har stora problem med vaginal torrhet och klåda. Replens fungerar inte. Kan man använda blissel eller är det för stora risker?
Visa svar
Mbc

Lymfkörteln bortopererad

2019-03-07
Min mamma hade två bröstcanceroperationer för 10 år sedan där hennes lymfkörtel under vänstra armen togs bort. Hon har flyttat till Sverige för 4 månader sedan, och söker var hon kan få lymf massage. Hon har nämligen ont i vänstra sidan och det är ett år sedan hon senast varit på lymf massage i Finland. Vårdcentralen Sjöcrona i Höganäs, Skåne där vi bor har inga uppgifter att ge oss!
Visa svar
Lymfkörteln bortopererad

Hormonbehandling

2019-03-10
Hej mastektomi i januari 19 efter utbredd förekomst 7*10*7 med ADH. PAD visade 3 invasiva tumörhärdar 2,3och 5 mm. Utbredd förekomst av DCIS . Efter op var jag färdigbehandlad. Varför ska jag ej ha hormonbehandling ? Då tumörerna visade sannolikt grad 1 och dcis grad 2. Hormonkänslig. Känns konstigt att inte få uppföljning.
Visa svar
Hormonbehandling

Blisell

2019-02-22
hej, ska gå in i ny behandlingsfas med spridd bc - ska börja med Paclitaxel. och då sluta med Letrozol o Zoladex. undrar om det fortfarande kan gå bra att använda Blisell-gel? mvh
Visa svar
Blisell

Immunterapi

2019-03-04
Läste om den i höstas slutförda fas 111 studien om immunterapi vid spridd, aggressiv, ej östrogenkänslig bröstcancer. Då behandlingen med Carboplatin fått avslutas p g a stark allergireaktion undrar jag om immunterapi skulle kunna vara möjlig att få? Vilka kontakter kan jag söka och var kan den i så fall ges?
Visa svar
Immunterapi

Bröstcancer utveckling

2019-02-13
Hej, Hur snabbt är det möjligt för en bröstcancer knöl/tumör att utvecklas egentligen? Är det möjligt för det att utvecklas på ett halvår eller till och med mindre, utan ärftlighet av bröstcancer i familj och släkt?
Visa svar
Bröstcancer utveckling