Frågor & svar

Rörlig "ärta"

2020-01-20
Op, bort hela vänstra bröstet 5/9-19. Efter det cellgiftsbehandling som nu avslutas 23/1-20 Sedan ett par-tre veckor bakåt har en liten vandrande ärta dykt upp i det bortopererade bröstet. Lite större än en ärta, men det går att flytta den sidled och helt plötsligt gömmer den sig under revbenen? Så dyker den upp igen lika fort. Den rör sig i snittytan på bröstet. Visat den för onkolog nu den 14/1. Han hade inte sett något liknande och hade ingen aning om vad detta är!. Trodde dock inte det var något att oroa sig för? Det gör man ju ändå för allt som är "knöligt" numera. Har Ni någon teori om vad detta kan vara. Den gör inte ont el ömmar.
Svar:
Hej! Nästan omöjligt att besvara din fråga. Det kan vara en inkapslad ansamling av fettceller eller en sutur (dessa löser ju upp sig själva efter ett antal veckor, men ibland kan även dessa kapsla in sig). Om ärtan inte förändras kan du påtala detta nästa gång du gör kontrollmammografi. Det verkar ju ytterst osannolikt att det skulle vara cancer eftersom hela bröstet är bortopererat.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.

Sticker i huden vid svettning och bastubad.

2023-12-04
Hej Jag opererats för BC under 2022-2023. BRCA1 positiv, trippelnegativ. Masketomi båda brösten, samt operarat bort äggledare och äggstockar. Avslutad behandling (6 st.) i mars -23 Fick EC 90 Cyklosfamid, Epirubicin, Filgrastim 3 behandlingar samt Docetaxel 80 3 behandlinngar. Hade lite domningar i tunga de två sista behandlingarna, men det var övergående. Men när jag svettas tex. när jag jobbar eller vid bastubad så sticker det obehagligt i huden på de ställen där porerna öppnar sig, eller om det är svettkörtlarna som öppnar sig. Jag är relativt frusen, lite mer nu än tidigare. Men när jag jobbar och håller igång så håller jag värmen bra. Funderar, om det här har med min cellgiftsbehandling att göra? Vågar man utmana det här, tex. med bastubad eller hur försiktig bör man vara? Älskar ju att bada bastu, men nu vågar jag bara sitta till stickningarna börjar. Sen törs jag inte sitta mer. Tänker också på ev. semester i värmen (brukar inte sola så mycket). Tack på förhand! Eva ♥
Visa svar
Sticker i huden vid svettning och bastubad.

Rese vaccination

2023-12-04
Hej, Jag ställde för ett tag sedan en fråga om rese vaccin som jag aldrig fick svar på, så jag försöker igen. Jag behöver ta gulafebern och tyfoid vaccination pga resa. Kan detta påverka återfall risken för bröstcancer? Jag är 42år. Opererades masektomi April 2023, dessförinnan dostät neo adjuvant cytostatika (EC + Doc). Efter operation kadcyla (fram till Jan 2023), strålning bröstkorgsväggen och nu leztrozol och zoladex.
Visa svar
Rese vaccination

Ömt/större bröst efter avslutad tamoxifenbehandling

2023-12-04
Hej! Jag fick diagnos bröstcancer för drygt fem år sig, en liten långsamtväxande tumör, låg malignares, hormonkänslig, cirka på 1cm. ”Snäll” variant, Ingen spridning. Avslutade behandling med tamoxifen i september. Gjorde en mammografi som var bra samma månad. Nu känns det som ena bröstet ömmar och har blivit lite större/tight i bh. Känner inget konstigt men ömmar lite. Opererade bröstet oförändrat i storlek men också lite svagt ömt. Bör jag vara orolig? Kan bröstet växa av att östrogenet nu har större inverkan efter avslutad behandling? Försöker hitta biverkningar efter avslutad behandling men hittar inget.
Visa svar
Ömt/större bröst efter avslutad tamoxifenbehandling

Tappar bryn och fransar sedan jag började med Tamoxifen

2023-12-04
Hej, jag opererades för bröstcancer, Her2 positiv i mars-23 och har därefter genomgått cytostatikabehandling, Paklitaxel 9 ggr under våren plus antikroppsbehandling, Trastusumab som jag fortfarande får var tredje vecka fram tom mars-24. Medicinerar sedan ca 3 månader med Tamaxofen 20 mg. Efter håravfallet - över hela kroppen pga cytostatikan har håret kommit tillbaka, även ögonfransar och bryn. Dock har jag sedan någon månad tillbaka börjat tappa både ögonfransar och bryn och är så ledsen över det. Undrar nu om det är en vanlig biverkan av Tamoxifen (där håravfall verkar vara en av flera) att tappa fransar och bryn och om det i så fall är något jag kan göra för att förhindra detta? Är ordinerad att äta Tamoxifen i minst 5 år. Mina sköldkörtelvärden visade sig vara normala. Vänliga hälsningar Kajsa
Visa svar
Tappar bryn och fransar sedan jag började med Tamoxifen

"Prognos" för framtiden Luminal B

2023-12-04
Jag har fått en fantastisk vård men inte fått träffa samma läkare eller sköterska en enda gång vilket gör att jag känner att ingen tagit upp "min" diagnos och hur prognosen ser ut (väl medveten om att man inte kan lova något). Jag skulle vilja få någon typ av "framtidsutsikt" : Luminal B, 12 cm, grad2, ER80%, PgR 25%, ej i lymfkörtlarna, ej HER positiv, Ki67 39%. Jag har opererats fått 3 EC/3 Docetaxel, 5 strålningar samt äter Letrozol.
Visa svar
"Prognos" för framtiden Luminal B

Ändras diagnosen med svaret?

2023-12-04
Hej! Är 39 år och diagnostiserad med DCIS nivå 2. I min journal står det nu att man via MR ser stort tumörområde, av utseende både invasiva och DCIS komponenter. Betyder det att det inte längre är ett förstadie utan "riktig" cancer? Ändras min diagnos med det svaret? Inget patologiskt fynd i axiller.
Visa svar
Ändras diagnosen med svaret?

Knöl mellan brösten

2023-12-04
Hej! Har sedan en tid tillbaka (några veckor, kanske 4?) kännt en knuta/knöl mellan brösten. Lite närmare det högra än det vänstra. Den syns inte men känns, och det upplevs som att den har gått från att vara ovalt platt till att vara med rundad under dessa veckor. Kan inte minnas att jag sträckt eller skadat mig på något sätt som skulle kunna medföra att det är en muskelbristning eller annan ofarlig historia, men kan inte heller komma på vad för något annat det skulle kunna vara. Har ni någon idé? Den är ca 1 cm, rundad och oöm. Den är även följsam under huden när jag känner efter med fingrarna men den har definitivt vuxit under dessa veckor. Har i perioder lättare problem med plitor och finnar på bröstet men detta verkar inte vara något sådant.
Visa svar
Knöl mellan brösten

Indragen bröstvårta

2023-12-04
Hej Min fundering är, min vänstra bröstvårta har dragit sig inåt och allt jag läser är cancer. Är det så? Har varit på vanliga mammografi idag så jag väntar på svar från dem men känner att jag måste fråga
Visa svar
Indragen bröstvårta

Hejsan

2023-12-03
Hej. Hur mycket höjer Phesgo ens överlevnad till skillnad mot bara Herceptin? Herceptinet är ju det enda som visas i Predict. Jag har även läst en studie där predict underskattar överlevnaden om man är her2-positiv. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35859079/ .
Visa svar
Hejsan

Kadcyla?

2023-12-03
Hej! Jag skulle egentligen ha fått neoadjuvant behandling men eftersom den kliniska undersökningen hade fel på både storlek på tumör och involverad portvaktskörtel så fick jag operation först. Surt. För nu får jag inte den behandling som jag borde ha fått och det är väldigt stressande för mig. Man vet inte hur jag svarar på behandlingen för tumören är borta och man vet därför inte huruvida jag hade haft kvarlevande celler kvar vid op om jag hade fått behandlingen neoadjuvant. Tumören var her2 positiv samt hormonnegativ. 22mm med 3mm i portvaktskörteln. Nu undrar jag ifall det inte faktiskt vore BÄTTRE med kadcyla som behandling efter cytostatika och strålning än 17 gånger Phesgo som jag nu ska få. Det måste ju vara bättre för mig med kadcyla!? Jag vet att det inte finns studier med detta upplägg. Men det kan ju åtminstone inte vara sämre? Tycker ni jag ska söka en second opinion? Det är jobbigt att gå runt och tänka att jag blir underbehandlad pga röntgen och ultraljud visat fel på både storlek och lymfkörtelengagemang. Snälla ge mig er uppriktiga åsikt.
Visa svar
Kadcyla?

Her2-behandling

2023-12-03
Vad jag har förstått så ges TCHP (docetaxel, carboplatin, trastuzumab and pertuzumab) som behandling, 6 cykler, i Uppsala. Kanske på fler ställen men dom flesta får 4 cykler Docetaxel och 3 cykler EC. jag behandlas just nu med Docetaxel + EC och ska få min 3e Doc om en vecka. Men det jag undrar är ifall TCHP är bättre? Jag får dessutom uppehåll i dubbelblockad under EC pga det tydligen innebär för stor hjärtpåverkan. Jag är orolig att jag inte får den bästa behandlingen? Är TCHP bättre? Då kan man ju få dubbelblockaden hela vägen. varför byter man från Docetaxel till EC när herceptinet fungerar bättre med taxaner? Får jag sämre behandling bara för att jag inte bor på rätt ställe i Sverige?
Visa svar
Her2-behandling

Fundering kring endokrin efterbehandling

2023-12-03
Hur angeläget är efterbehandling av arosmatas eller Tamoxifen? 74-årig kvinna som var opererad 2013 på grund av en vänstersidig bröstcancer. Nu fick ett recidiv. nu mastektomi. PAD-svar visar en 14 mm stor invasiv mammarcancer NST/duktal grad 2. Östrogenreceptor 95 %, progesteronreceptor 75 %, HER2-negativ och Ki-67 18 %. Fem lymfkörtlar utan metastas. Man har diskuterat fallet på bröstrond och rekommendationen var endokrin i fem år Behandlad med arosmatas 2013 mkt stora biverkningar och avbröt efter råd från Bröstcaförb. ”Nej, jag kan inte se att du behöver ta antiöstrogen över huvud taget. Tumören är ju liten och har inga riskfaktorer annat än lite för högt Ki67. Alla andra parametrar är ju "snälla". Gunilla Christenson svarade den 28 maj 2014 ” Jag är idag orolig för att biverkningar åter ska försämra min livssituation.
Visa svar
Fundering kring endokrin efterbehandling

SIRT

2023-12-03
Selektiv radioaktiv behandling av levermetastaser. När kan det komma ifråga?
Visa svar
SIRT

Prognos vid makrometastaser

2023-12-03
Hej Tack för att ni finns och svarar på frågor. Har fått diagnos Invasiv duktal cancer, 17 x 14 mm stor. ER-positiv 100%, PR-positiv 95%, HER-2+ men ingen amplifiering dvs HER-2negativ. Vaskulär invasion ses. NHG 2. 2/14 axillmetastaser, största 6,8 mm, (den andra mindre men inte mätt). Minimal periglandulär växt ses. Opererad med tårtbit och axillutrymning i oktober. Är jätterädd för återfall och ha förstått att jag ligger på en hög risk. Finns det någon chans att man blir botad med denna diagnos? 41 år och småbarnsmamma. Jag håller på med behandling, dostät EC90x4 och är planerad för Paklitaxel veckovis x 9. Är dock rädd att man kommer avbryta tidigare om jag får neuropati och överväger Docetaxel x 3 istället. Skulle det vara bättre för min diagnos? Jag har samtidigt förstått att cytostatika biter sämre på Luminal A-lika celler, stämmer det? Visst måste de ta bort om det finns cancerceller i blodet? Är Docetaxel mer effektiv då för att den går mer i blodet medan Paklitaxel går i de mindre cellerna? Efter cytostatika kommer jag att få Zoladex och Exemestan. Finns det en risk att ta Exemestan istället för Tamoxifen om äggstockarna inte är "avstängda". Man ska kolla östradiolvärde men det tar tid att se effekt säger läkaren och det gör mig orolig. Vilket är bäst? Ska opereras igen då man såg DCIS i resektionskant och vill ta bort det. Det fördröjer min strålning ytterligare och orolig att det ger mig en större risk då jag endast opererat tårtbit i oktober (antar strålning börjar någon gång i april. Många frågor men tacksam för er hjälp så gott det går!
Visa svar
Prognos vid makrometastaser

Prognos och återfallsrisk?

2023-12-03
Hej, Jag är 45 år. För 2 år sedan fick jag en Invasiv Duktal cancer grad 2, 11 mm stor med luminal B-biologi. ER 95%, PR 99%, Ki-67 27% och HER2-negativ. I axillen 1 mikrometastas av 1 lymfkörtel som togs ut. Fick 3 kurer E100C, 3 kurer Docetaxel 100, strålbehandling mot kvarvarande bröstkörtel och boost. Nuvarande behandling består av Zoladex 4ggr per år, Anastrozol och Zoledronsyra 2ggr/år. Vore oerhört tacksam för information om prognos och återfallsrisk.
Visa svar
Prognos och återfallsrisk?

Jag är beredd att börja med Tamoxifen som jag är jätterädd för men har ingen ansvarig läkare på SÖS

2023-12-03
Hej Jag har skrivit här förut och berättat om min make som hade haft spridd prostatacancer i 8 år och som dog i hjärtstopp framför mina ögon hemma samma vecka som jag skulle opereras för bröstcancer. (har fått fint och bra och lugnande svar här i spalten angående min egen rekommendation om medicinering med Tamoxifen av RENSKE ALTENA) Min BC är som sagts en snäll variant utan spridning, grad 1, hormonkänslig, 7 mm invasiv tumör, långsamväxande. Det har gått ett halvår efter död och operation och jag är nu beredd att gå med på att prova Tamoxifen 20 mg varannan dag, en dos som läkare och kontaktsköterska på SÖS godkänt. Min fråga: Jag har ingen namngiven läkare på SÖS som ansvarar för mig och jag tycker det känns otryggt. Jag har heller inte fått en övertygande förklaring till varför jag ska äta denna medicin när riskerna för biverkningar är väldigt stora i förhållande till den verkan den har med min "lilla" långsamväxande cancer, jag är 68 år. Jag vet ej vart jag ska vända mig ifall jag tex skulle få en blodpropp eller annan allvarligare åkomma, jag har inget telefonnummer och ingen läkare att hänvisa till. Jag har kontaktsköterska med endast mejlkontakt. Men händer det något på kväll eller helg vet jag ej vart jag ska vända mig. Min psyko-onkolog-sköterska på SÖS som jag pratat med angående min sorgliga situation med död make och rädsla för Tamoxifen-tabletterna då jag är helt ensam änka numera nämnde att jag kunde byta sjukhus ifall jag kände mig otrygg hos dem. Min fråga är ifall jag skulle få en ansvarig , namngiven läkare på Karolinska som i lugn och ro kan tala om för mig varför jag ska äta dessa tabletter och ifall det där finns kontaktsköterska och en tydlig kontaktväg vid uppkomna biverkningar som tex blodpropp. Frågan är ifall jag som färdigopererad och strålad skulle få den tiden på ett annat sjukhus i Stockholm med en tydlig och lugnande onkologläkare som ansvarar för min medicinering. Till saken hör att min make när han dog var utskickad från onkolog på SÖS då det ej fanns mer att göra för honom och att ASIH på Ersta hade tagit sin hand ifrån honom för att de tyckte han fungerade för bra och att han inte ens hade en husläkare. Ingen brydde sig när han dog och jag ringde 1177 och fick råd att vänta till morgonen för att ringa vårdcentralen och han dog på natten på ett traumatiskt sätt så jag har med egna ögon sett hur lätt det är att falla mellan stolarna. Jag vill själv inte ha det så utan jag vill ha en läkare som är ansvarig för min medicinering när den har en så diger biverkningslista som Tamoxifen har.
Visa svar
Jag är beredd att börja med Tamoxifen som jag är jätterädd för men har ingen ansvarig läkare på SÖS

Bananer och Calcichew?

2023-12-01
Den här frågan skäms jag lite för att ställa. En bekant har en vän som gått igenom ungefär samma cancer som jag har. Dvs. en liten bit av bröstet borta, strålning, inga cellgifter. Nu tar jag förstås Anastrozole, Zoledronbehandling två ggr/år och Calcichew 2/dag. Nu frågade min bekant mig - med lite fasa i rösten - Du äter väl inte en banan om dagen nu när du tar extra kalktabletter? Jag undrade varför så hon berättade att hennes vän har fått stränga order (hm) om att inte äta bananer eftersom kroppen inte kan klara av för mycket kalcium? Och det kan slå ut njurarna! ??? Jag har lite svårt att tro det men hon sådde ju ett litet frö av oro föstås. Jag har inte fått några som helst restriktioner när det gäller mat osv. så jag tror väl inte på det här riktigt men men...
Visa svar
Bananer och Calcichew?

Ta ut venport

2023-12-01
Hej, jag har precis tagit ut min venport. Det var en vaken operation och när kirurgen rev och slet i porten fick jag ont i hjärtat. En smärta som försvann men det var oskönt. Kan det ha varit slangen som kom för långt in?
Visa svar
Ta ut venport

Tumörmarkör

2023-12-01
Min fru opererades för bröstcancer 2008. Nu metastaser i lever och lungor.Helt symtomfri o metastaser upptäcktes av en slump. Har nu ett högt värde av CA15-3. Vi undrar: varför följer man inte detta värde tex 1 gång var el vartannat år efter canceroperation för att visa om metastaser har uppkommit. Det är väl av värde att hitta metastaser tidigt?
Visa svar
Tumörmarkör

Höga nivåer av ämnet kollagen 4

2023-12-01
Hej! Jag har sett att det finns en avhandling där man har studerat ämnet kollagen IV och där höga nivåer av ämnet i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken på att det finns spridd bröstcancer. Hur långt har man kommit? Är det än så länge enbart på studienivå eller är det något som man har börjat använda i praktiken?
Visa svar
Höga nivåer av ämnet kollagen 4