Hej, tack för ert eminenta frågespalt. Den är mycket uppskattad.
Under okt 2021 opererades jag 48 år kvinna för 20x13 mm invasiv duktual cancer, NGH 2 (6/9), Östrogen- och progesteron receptor båda 100%, Ki67 16% Kristianstad. Radikalt opererad, strålad 15ggr inkl boost jan 2022, tamoxifen 5 år.
Jag har fått besked om att använda 50 i solskyddsfaktor och ha t.ex sjal över strålade området, dock oklart om det gäller hela livet, i några år eller om jag nu kan vara en stund (20 min) i solen sen em med 50 i solskydd på stranden i bikini?
Jag mår fruktansvärt dåligt på tamoxifen, smärtor i armar ben, torr mun och ögon, underlivsinfektioner, störd sömn, blir helt initiativlös, fatigue samt svettningar på full dos. Jag varierar därför 15-20 mg på det stora hela, ibland någon dag med 10 och helt utan några dagar om jag firar jul, kör längre sträcka med bil då jag behöver ha energi och fokus.
På en rent teoretiskt nivå är det självklart att äta full dos hela tiden, men i min verklighet har jag då inget liv.
Pga smärta och funktionshinder efter trafikolycka äter jag flera smärtläkemedel. Dessa ska ej kombineras med antidepressiv medicin, så jag ser inte det som en väg framåt.
Så jag undrar över er bedömning av min risk för återfall?
Kan tillägga att jag har haft cin3 (HPV56) och gjort 2 koloniseringar 2018.
Rent allmänt finns det uppgifter på att runt 50% inte fullföljer behandling. Jag vill inte sluta och tänker att det borde ha en hämmande effekt att äta i snitt runt 70-75% av dosen än att inte äta alls. Jag har provat två tamoxifen tillverkare, Orifarm bättre än Sandoz.
En sista fråga varför mäter man inte effekten av tamoxifens aktiva substanser? Jag äter t.ex andra läkemedel som påverkar CYP2D6 och CYP3A4 och därigenom skulle kunna påverka effekten av tamoxifen.
Jag har inte fått någon information om hur man t.ex ska ta Naproxen och tamoxifen. Nu blir det båda till natten (mindre biverkningar än på dagen).
Tacksam för svar
Hej. Vad gäller solning så kan man utsätta den strålbehandlade huden för sol efter ca 1 år, så på din direkta fråga säger jag: ja, du kan vara ute i solen. Huden kan vara mer känslig än övrig hud. Sola med måtta, vilket gäller oss alla tänker jag.
Frågan om återfall: det är svårt att värdera risk för återfall tycker jag. Det finns inga bra beräkningsmodeller. Utifrån de data du beskriver kan man iallafall säga att chansen att inte få ett återfall är mycket god. Antihormonell behandling är en bra riskminskande behandling men har väldigt stor variation på hur mycket biverkningar den ger. För vissa påverkas livskvaliteten avsevärt och för andra märks den inte av alls. Det är egentligen bara du själv som kan bestämma om och hur du vill ta den. Om du har hittat en strategi (som du beskriver) som gör att din livskvalitet blir bättre, så kanske det får vara tillräckligt bra. Säkerligen bättre än att helt avsluta.
Vi brukar inte mäta Tamoxifens aktiva substanser i blod, men tekniken finns.
Apoteket brukar säga till om två läkemedel inte får tas samtidigt, så jag tänker att din strategi med både naproxen och tamoxifen på kvällen funkar.
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.