Frågor & svar

Pleumorf bröstcancer mm

2020-02-05
Hej! 2017 efter idel miss av borttappad plåt mm av mammografin i Uppsala fick jag då bröstcancer. Opererades 21 febr med tårtbit sektor resektion, sentinel mode kl 2 5.5 cm från mamillen, höger bröst. Visade sig vara pleumorf lobulär multifocal cancer storlek 18+6 extremt 30x16 DCIS mikroskopiskt och totalt 5% max. Elstonpoäng 7. Tumör östrogenpositiv 100% progesteron svagt positiv 20% HER 2 negativ O. KI 67 21%, axilien, en sentinal mode frisk, ingen kärlinväxt T1NOMO Luminal A. Jag strålades 15 ggr och bestämdes att äta 2.5 år Letrozol och 2.5 är Tamoxifen. Förra året kollade jag själv upp att jag var benskör och efter att jag ej tålde veckotabletten fick jag efter borttappad remiss förra veckan infusion efter 6 mån väntan. . Jag har varit i kontakt med 7 olika läkare här på onkologen och har ingen fast och får aldrig träffa samma! Ingen ide längre! Fråga 1 ang pleumorf ,en läkare sa att den var ovanlig och ingen vill svara på. Nu har jag läst och försökt kolla forskning. Den är mest högrisk , ej många % som har den och liten forskning. Hur ser mina framtida prognoser ut med den och det övriga jag nämnt om mina provsvar. Stort återfall, mkt för kortad livstid. Är visserligen nu 74 år, var precis 71 år då. Fråga 2. Nu ska jag på mammografi snart och är rädd efter allt misslyckande de gjort med mig. Det går ju ej att känna knölar i mitt bröst. T o m att det var 2 syntes ej på MRT, mammo, ultraljud och biopsi. Kan jag begära också ett ultraljud. Vill veta om jag har täta bröst!? Fråga 3 varför ska jag byta ut letrozol (gick ganska bra, härdade ut) mot Tamoxifen. Frågade en läkare på onkologen som sa så gör vi i Uppsala!! Dessutom frågade han mig om jag hade opererat bort livmodern!! Jag blev tvungen googla på tamoxifen och då förstod jag! Är dessa båda lika effektiva eller?. Vet biverkn på letrozol benskörhet bla. Då vågade jag ej ta Tamoxifin utan fortsatte med letrozol till nu dec, eftersom jag var i USA . Tog sen T i dec och blev så illamående att jag var utan i 8 dgr för att kunna ta mig hem. Börjat nu igen med den och ätit hela dec. Mår illa, utmattad, trött, ont i leder(det hade jag även med Letrozol) kanske blev det för mkt biverkningar med infusionen nu också? Vet att det tar ett tag att bli van, men hur länge.? Hur stor risk att få livmodercancer är det? Är det uteslutet att få övergå till letrozol igen. Är inte letrozol mer effektiv? Fråga 4 fått rosfeber på bröstet 2 år i rad, jobbigt. Är det lätt att få det? Jag smörjer bröstet, läste ngt om det. Jag reser mkt och fått det utomlands med lite svårt! Förstår ej varför man ej kan få en eller två ansvariga läkare, känns hopplöst. Kan jag få vård privat hos Sophiahemmet och betala själv. Jag är tacksam att ni finns och att ni kan besvara frågorna även om ni ej har hela bilden och mina journaler. Tack för svar
Svar:
Hej! Det var väldigt många frågor, inte lätt att svara på alla men jag försöker på en del i alla fall. Pleomorf lobulär cancer utgör ca 10 % av all lobulär cancer. Det stämmer att den har ett mer aggressivt växtsätt, samtidigt som din tumör dock hade en hel del bra kännetecken som hormonkänslighet, HER2-negativitet och låg tillväxt. Detta tillsammans med att din armhåla var frisk gör att man har valt att "bara" ge dig antihormonell behandling. Det är klart du kan argumentera för att önska ett ultraljud; på min klinik bedömer vi alltid vilken sorts bilddiagnostik som gav diagnosen, och den använder vi också vid uppföljningen. Det är klart man kan diskutera med sin onkolog vilken antihormonell behandling som fungerar för dig med tanke på din benskörhet och de biverkningar du upplever. Känner du att Tamoxifen fungerar dåligt bör du prata med onkologen på din klinik om du ska fortsätta med Letrozol! Det är kanske något lättare att få rosfeber när man är strålbehandlad, vävnaden blir ju skörare. Att smörja låter klokt. Men är det verkligen rosfeber, dvs en bakteriell infektion? Du bör kanske visa upp det för din vårdcentral så man kan bedöma om du behöver antibiotika. Hoppas det hjälper dig lite!
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten

Är det farligt?

2024-05-14
Jag är 15, ätit minipiller ett tag om de spelar någon större roll. Jag har tidigare känt knölar i brösten och har gul/grön vätska från mitt ena bröst, vad kan detta vara?
Visa svar
Är det farligt?

Fibroadenom

2024-05-14
Hej! Jag har fått diagnosen Invasiv Duktal bröstcancer och har blivit behandlad, men de upptäckte också skleroserat fibroadenom med atypisk lobulär hyperplasi, som de inte har gjort ngt åt, Jag undrar vad detta betyder?
Visa svar
Fibroadenom

Ang exemestan

2024-05-13
Hej! Jag har en fråga ang exemestan. Jag har ätit den i 2 år o ff mycket svettningar o har läst någonstans om detta att ju mer du svettas desto bättre är det o den gör bra verkan. Är detta sant ?
Visa svar
Ang exemestan