Frågor & svar

Pleumorf bröstcancer mm

2020-02-05
Hej! 2017 efter idel miss av borttappad plåt mm av mammografin i Uppsala fick jag då bröstcancer. Opererades 21 febr med tårtbit sektor resektion, sentinel mode kl 2 5.5 cm från mamillen, höger bröst. Visade sig vara pleumorf lobulär multifocal cancer storlek 18+6 extremt 30x16 DCIS mikroskopiskt och totalt 5% max. Elstonpoäng 7. Tumör östrogenpositiv 100% progesteron svagt positiv 20% HER 2 negativ O. KI 67 21%, axilien, en sentinal mode frisk, ingen kärlinväxt T1NOMO Luminal A. Jag strålades 15 ggr och bestämdes att äta 2.5 år Letrozol och 2.5 är Tamoxifen. Förra året kollade jag själv upp att jag var benskör och efter att jag ej tålde veckotabletten fick jag efter borttappad remiss förra veckan infusion efter 6 mån väntan. . Jag har varit i kontakt med 7 olika läkare här på onkologen och har ingen fast och får aldrig träffa samma! Ingen ide längre! Fråga 1 ang pleumorf ,en läkare sa att den var ovanlig och ingen vill svara på. Nu har jag läst och försökt kolla forskning. Den är mest högrisk , ej många % som har den och liten forskning. Hur ser mina framtida prognoser ut med den och det övriga jag nämnt om mina provsvar. Stort återfall, mkt för kortad livstid. Är visserligen nu 74 år, var precis 71 år då. Fråga 2. Nu ska jag på mammografi snart och är rädd efter allt misslyckande de gjort med mig. Det går ju ej att känna knölar i mitt bröst. T o m att det var 2 syntes ej på MRT, mammo, ultraljud och biopsi. Kan jag begära också ett ultraljud. Vill veta om jag har täta bröst!? Fråga 3 varför ska jag byta ut letrozol (gick ganska bra, härdade ut) mot Tamoxifen. Frågade en läkare på onkologen som sa så gör vi i Uppsala!! Dessutom frågade han mig om jag hade opererat bort livmodern!! Jag blev tvungen googla på tamoxifen och då förstod jag! Är dessa båda lika effektiva eller?. Vet biverkn på letrozol benskörhet bla. Då vågade jag ej ta Tamoxifin utan fortsatte med letrozol till nu dec, eftersom jag var i USA . Tog sen T i dec och blev så illamående att jag var utan i 8 dgr för att kunna ta mig hem. Börjat nu igen med den och ätit hela dec. Mår illa, utmattad, trött, ont i leder(det hade jag även med Letrozol) kanske blev det för mkt biverkningar med infusionen nu också? Vet att det tar ett tag att bli van, men hur länge.? Hur stor risk att få livmodercancer är det? Är det uteslutet att få övergå till letrozol igen. Är inte letrozol mer effektiv? Fråga 4 fått rosfeber på bröstet 2 år i rad, jobbigt. Är det lätt att få det? Jag smörjer bröstet, läste ngt om det. Jag reser mkt och fått det utomlands med lite svårt! Förstår ej varför man ej kan få en eller två ansvariga läkare, känns hopplöst. Kan jag få vård privat hos Sophiahemmet och betala själv. Jag är tacksam att ni finns och att ni kan besvara frågorna även om ni ej har hela bilden och mina journaler. Tack för svar
Svar:
Hej! Det var väldigt många frågor, inte lätt att svara på alla men jag försöker på en del i alla fall. Pleomorf lobulär cancer utgör ca 10 % av all lobulär cancer. Det stämmer att den har ett mer aggressivt växtsätt, samtidigt som din tumör dock hade en hel del bra kännetecken som hormonkänslighet, HER2-negativitet och låg tillväxt. Detta tillsammans med att din armhåla var frisk gör att man har valt att "bara" ge dig antihormonell behandling. Det är klart du kan argumentera för att önska ett ultraljud; på min klinik bedömer vi alltid vilken sorts bilddiagnostik som gav diagnosen, och den använder vi också vid uppföljningen. Det är klart man kan diskutera med sin onkolog vilken antihormonell behandling som fungerar för dig med tanke på din benskörhet och de biverkningar du upplever. Känner du att Tamoxifen fungerar dåligt bör du prata med onkologen på din klinik om du ska fortsätta med Letrozol! Det är kanske något lättare att få rosfeber när man är strålbehandlad, vävnaden blir ju skörare. Att smörja låter klokt. Men är det verkligen rosfeber, dvs en bakteriell infektion? Du bör kanske visa upp det för din vårdcentral så man kan bedöma om du behöver antibiotika. Hoppas det hjälper dig lite!
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi