Frågor & svar

Söka stipendium/bidrag till studier (och en "god gärning")

2020-02-07
Hej! Jag har några frågor ang om att söka bidrag som privatperson (alltså inte forskningsbidrag), om ni har något tips på vart jag vänder mig osv? Jag är en tjej på 43 år som bor i Östergötland och som drabbades av bröstcancer 2011. Jag önskar att söka bidrag för två olika saker: 1) Dels ett "projekt" jag startat som handlar bröstrekonstruktion efter bröstcancer med fokus på vårtgårdstatuering. Jag har i Östergötland varit med och påverkat att det precis blivit tecknat ett avtal mellan Region Östergötland och en professionell tatuerare så att bröstcancerdrabbade kvinnor slipper att tatuera sig på landstinget hos någon som inte kan tatuera på ett proffsigt och estetiskt sätt. Min idé och presentation av projektet står med i senaste numret av Hemmets Journal :-) https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20200119/brostcancerdrabbade-kajsa-fick-hjalp-av-sin-tatuerare 2) Vidare önskar jag mig SÅ att ansöka om bidrag till utbildning! Jag vill hjälpa andra människor med sorg och lidande, relationer, självkänsla osv. Så jag önskar bidrag till en Diplomerad coachutbildning och en Sorgbearbetnings-kurs. Nu är det min tur att få hjälpa andra utifrån min kunskap och livserfarenhet som bl a cancerdrabbad. Efter cancern har jag mött många många olika samtalsterapeuter, psykologer, KBT/ACT-terapeuter, psykiatiker mm så jag har god koll på vad som i vården/terapin var hjälpsamt och inte. Därför är jag övertygad om att jag kommer att bli en bra coach som vet vad jag pratar om. Jag kommer inte att välja en traditionell högskoleutbildning (trots att jag tidigare läst på högskola själv samt även jobbar på ett universitet idag). Jag anser att den traditionella vården är fantastisk till viss del, men den kan sakna delar av helhetsbilden av människan (själ och hjärta, känslor på djupet). Forskning, vetenskap, teorier är oerhört viktigt, men man måste också se till det inre mycket mer än vården erbjuder. Ett holistiskt synsätt. Därför ligger den coachutbildning jag vill gå som en privat utbildning (Human Awareness) och så även Sorgbearbetnings-kursen (sorg.se) och är därmed inte berättigad till CSN. Är detta något jag kan söka för hos er någonstans? Om inte; har ni något tips på vart jag kan söka bidrag/stipendium på annat håll? Dels till studierna och dels till mitt "projekt" jag genomfört för att hjälpa bröstcancerdrabbade kvinnor att få så verklighetstrogna bröst som det bara går. Uppskattar er hjälp så mycket, så tack på förhand! Varma hälsningar Kajsa Grindendahl
Svar:
Hej Kajsa! Jag tycker du ska undersöka om det finns någon fonder eller någon stiftelse där du kan söka pengar. Bara i Sverige finns det mer än 10 000 fonder och stiftelser med en sammanlagd förmögenhet på mer än 250 miljarder kronor. Det är den som har donerat pengarna som bestämmer hur pengarna ska användas så därför har alla stiftelser sina egna regler. Jag rekommenderar att du går in på https://stiftelser.lansstyrelsen.se/ och ser om du där kan hitta något stipendium som skulle passa. Alla fonder finns inte med på länsstyrelsens förteckning så därför lönar det sig att göra en sökning på webben. Flera stiftelser tar bara emot ansökningar under våren så därför är det hög tid att leta efter lämpliga stiftelser redan nu.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.

Skelettmetastaser

2024-04-14
Jag undrar kring skelettmetastaser. Vad menas med lyriska och sklerotiska metastaser? Är en sklerotisk metastas alltid tecken på läkning?
Visa svar
Skelettmetastaser

Väntetid biopsi

2024-04-11
Hej, Jag har varit på kompletterande mammografi och ultraljud pga nyupptäckt kalkförändring i ena bröstet. Då förändringen inte kunde ses med ultraljud utan endast vid mammografiröntgen så kunde ingen biopsi tas i samband med besöket. Jag har fått en ny tid för biopsi först om 1 månad! Ska man behöva vänta så länge?
Visa svar
Väntetid biopsi

Exemestan kontra anastrazol

2024-04-11
Hej, har efter 8 månader med anastrazol och biverkningar i form av led- och muskelvärk samt hjärndimma och depression fått exemestan utskriven. Har haft paus från anastrazolen i 4 veckor nu och tanken är att jag ska börja med exemestan så snart som möjligt. Skulle gärna vilja veta vad som faktiskt skiljer dessa mediciner åt och vad jag kan förvänta mig i form av biverkningar av exemestan. När man mår så dåligt att man förlorar livslusten känns det angeläget att det inte blir värre med ny medicin. /Lena 69 år
Visa svar
Exemestan kontra anastrazol

Funderingar kring provsvar

2024-04-11
Hej, jag är 53 år, frisk sedan tidigare, via mammografiscreening upptäckt bc, gjorde en partiell mastektomi + snb i februari. Provsvar visar Invasiv cancer NST grad 2, 9 x 7 mm. Duktal cancer in situ grad 3, 22 x 9 mm. Extent 22 x 10 mm. ER 99%, PR 5%, Ki67 31%, HER2-negativ. Mikrometastas i 1/3 sentinel node. PAM 50 gjordes som visar Luminal A ror score 40. Jag har läst tidigare svar hos er och även på andra sidor att ett högt KI67 värde och Luminal A bröstcancer inte kan stämma. Är det så? jag tycker att provsvaren säger emot varandra. Jag har påbörjat behandling med Anastrozol och väntar nu på strålbehandling. Cellgifter behövs inte enligt min läkare. Är det en bra behandlingsplan?
Visa svar
Funderingar kring provsvar

Funderingar på de olika begreppen i min diagnos

2024-04-11
Således opererad med PME och sentinel node höger. PAD visar NST storlek 14 mm histologisk grad 2, östrogen/progesteron positiv, Ki67 5 %, HER2 negativ, luminal A med låg ROR. Radialt exciderad. I preparatet även LCIS. 2 benigna sentinel nodes, således T1N0. PME + SN höger, invasiv ductal cancer 14 mm. Grad 2, ER 100 %, PgR 80 %, Ki67 5 %. HER2 0. GEX Luminal A, ROR låg. 0/2 SN. T1N0. Även LCIS klassisk typ. Minsta marginal 4 mm.
Visa svar
Funderingar på de olika begreppen i min diagnos

Risk för återfall efter mastektomi

2024-04-10
Hej. Är 30 år och blev diagnosticerad med DCIS i mitt ena bröst. Det var ett omfattande område som även trängt ut i huden och bröstvårta. Man gjorde en mastektomi med direktrekonstruktion i detta bröst. Undrar vad risken att återfå bröstcancer i detta bröst är? Kan man få tillbaka cancern i detta bröst, även om man genomgått en mastektomi? Undrar om jag ska fortsätta känna efter knutor i detta bröst så som jag kommer fortsätta göra i mitt vänstra, friska bröst.
Visa svar
Risk för återfall efter mastektomi

Bula på revben

2024-04-10
Hej! Jag upptäckte precis att jag på mitt revben har som en bula/förtjocknad yta. Det är i princip mellan brösten men lite mer åt vänster håll som det känns som en bula längs revbenet, ca 1,5 cm. Det är inte ömt och syns inte utanpå. Jag kan inte svara på om jag alltid haft den då jag inte riktigt känt på det sättet där innan. Är det vanligt att revbenen känns något ojämna här eller är det något som bör kollas upp? Jag är 32 år om det relevant.
Visa svar
Bula på revben

Mastektomi faschia

2024-04-10
Tog bort hö bröst sept-23, fynd liten oväntad aggressiv tumör. Nu i mars -24 mastektomi vä i förebyggande syfte. Står i journal att man tog en liten bit av faschian och därefter bränner kärl väl, varför? är inte faschian en barriär?
Visa svar
Mastektomi faschia

Lymfsträng spontant?

2024-04-10
Hej! Jag är en 43 årig kvinna som sedan ca 2 veckor har en ca 10 cm lång hård och lite ömmande sträng i armhålan och upp på undersidan av överarmen. Det började med att jag hade en liten svullen kula som jag tolkade som en plita i armhålan och som jag klämde på. Därefter uppträdde "strängen" men plitan är nu borta. Jag har varit på vårdcentralen där tre olika läkare har tittat och känt i armhålan utan att kunna säga vad det är. Remiss har skrivits till ultraljud men tid fanns inte förrän i slutet av maj, vilket känns som en lite lång och orolig väntan. Jag har läst att liknande symtom kan uppkomma efter operation i armhålan, men kan det också uppstå så här spontant? Jag oroar mig såklart för att det kan vara något underliggande och allvarligt som är orsaken. Tacksam för svar!
Visa svar
Lymfsträng spontant?

Funderingar kring känsliga bröst

2024-04-10
Hej, Jag upptäckte häromdagen när mina bröstvårtor blev alldeles kalla så blev min högra inre bröstvårta lila och gjorde jätte ont så att jag grät. Jag har emellanåt klet som kommer ur brösten som luktar söt Mjölk, och har haft förhöjda prolaktin värden förut från och till men där återkoll hamnar inom referensvärdet. Började söka vård när det kom blod ifrån ena och pga smärta och knölar i brösten 2020. Har fått göra biopsi i högra som visade sig på kronisk inflammation men vi kunde utesluta pagets. Har fått göra flera ultraljud och nu sist även mammografi. Har fått till mig förklaringen att jag har utökade nerver som orsakar smärtorna i brösten. Men det tär på mig och bedövningssalvan jag fick utskrivet hjälper inte och symtom behandlar bara likaså tipset att smörja med Bepathen på bröstvårtorna hjälper inte längre... Är detta normalt? Jag är 28 år gammal och haft större besvär de senaste 4-5 åren men egentligen haft Smärt problematik i bl.a. brösten i många år. Jag har inte barn och har aldrig varit gravid. Vad är era tips för att söka vård för besvären etc?
Visa svar
Funderingar kring känsliga bröst

Fundering kring svullnad på bröstvårta

2024-04-10
Hej! Jag har under en tid minskat på amningen och från att ha ammat både lite på dagtid, mycket på nätterna och kvällar gått till att enbart amma vid läggning och ibland på morgonen (minskningen har gått ganska långsamt). Nu har det uppstått en liten svullnad på ena bröstvårtan (på det röda området lite utanför själva bröstvårtan). Jag tycker mig se att den minskar om jag handpumpar eller rör på det, men den kommer och går lite. Har varit där i drygt en vecka nu. Bör jag gå och undersöka detta tro?
Visa svar
Fundering kring svullnad på bröstvårta

Många cystor

2024-04-10
Hej, jag kände en knöl i ena bröstet och fick komma på mammografi och ultraljud. Det visade väldigt många vätskefyllda cystor i olika storlekar i båda brösten. De största tömde läkaren. Jag var med om samma sak för ca tre år sedan. Jag har hormonspiral. Kan den bidra till detta? Borde jag ta bort den?
Visa svar
Många cystor

Funderingar kring ev operation

2024-04-10
Jag fick min cancerdiagnos i nov 2023 och opererades ganska omgående, en mindre tumör i bröstet plus en tumör i första lymfporten och cellförändringar i en nästa lymfkörtel, togs bort. Man sa att man fått bort tumören med den marginal som patologen ville ha. Men sedan visade det sig att marginalen inte var tillräcklig så efter cellgifter och antikroppar i 9 + 9 veckor vill man nu ta bort hela bröstet, utan att undersöka om cancer finns kvar. Jag har läst om undersökningar man kan göra för att se om cancer finns. Man kan ta blodprov för tumörmarkörer och man kan göra PET-kameraundersökning. Min fråga är om det är rimligt att kräva sådana undersökningar? Jag vill inte gärna bli av med bröstet om det inte är absolut nödvändigt! Tacksam för sv
Visa svar
Funderingar kring ev operation

Utslag

2024-04-10
Hej! För ca 2 v sedan fick jag typ ett utlag på ca 5 mm, 5 cm inåt från bröstvårtan. För några dagar sedan pillade jag bort skorpa på den o tyckte den vart rödare men lite mindre. Igår pillade jag bort skorpa igen o nu är en rodnad på drygt 1cm. Är orolig över IBC då jag läst om att det jag börja som en typ finne.
Visa svar
Utslag

Funderingar kring min mammas bröstcancerdiagnos

2024-04-10
Hej, Min mamma har fått diagnisen trippelaltiv bröstcancer, stadie 3, och skall operera bort sitt bröst om en vecka och även då portvaktskörteln och ev fler körtlar. Jag var inte med henne när hon fick information av sin läkare om diagnosen eller operation och har därför några frågor. 1. Läkaren hade sagt att det inte var en ärftlig cancerform, efter att ha frågat mamma ifall vi har bröstcancer i släkten. Hur fastställs detta? Kan jag och min syster vara säkra på det? 2. I mammas journal står det att cancern är lågprolerativ. Vad innebär det? Minskar det risken för att cencern har spridit sig? 3. Jag har läst att det är hög risk för återfall när man har trippelnegativ cancer, men om de tar bort hela bröstet där tumörerna finns, vart får man då återfall, då finns det ju inget bröst kvar att få återfall i?
Visa svar
Funderingar kring min mammas bröstcancerdiagnos

Mjuk knöl

2024-04-10
Jag har febrilt försökt läsa om mjuka vs hårda knölar men hittar i princip ingenting. Jag har egentligen en ja eller nej-fråga; KAN en mjuk knöl i bröstet vara bröstcancer?
Visa svar
Mjuk knöl

Förändring vårtgård

2024-04-10
Hej, jag fick för ca 2 år sedan corona och fick en svampinfektion i underlivet bla. Under denna perioden hade jag även bytt min p-stav en andra gång. Jag tyckte i samband med detta att jag fick en smärta i mitt ena bröst, som sedan försvann när jag började med zink och järn tillskott. Men nu när jag för ett år sedan tagit ur min p stav (då jag inte mådde bra och fick sån stor hormonpåverkan) så tycker att min ena vårtgård är mer brunaktig samt har som streck under bröstvårtan(vet inte om det är indragningar i vårtgården). Jag är 25 år.
Visa svar
Förändring vårtgård

Ömmande knöl

2024-04-10
Hej, jag är 22 år och har upptäckt en ömmande avgränsad knöl i vänstra bröstet, och det gör jätteont när jag trycker på den. Knölen upptäckte jag för 5 dagar sen. Och båda brösten började ömma samtidigt för 10 dagar sen, de är ömma och spända fortfarande. Jag är inte gravid. Jag ska få mens om en vecka, men jag har aldrig upplevt denna smärta i brösten innan, även fast jag ibland kan få ömma bröst innan mens. Kan det vara bröstcancer?
Visa svar
Ömmande knöl

Mammografi

2024-04-08
Kvinna 45 år. Var på mammografi i juni 2023. I dec 2023 upptäcker jag en knöl. Får diagnosen spridd Trippelnegativ bröstcancer. Spridning till lymfkörtlar i armhåla, på halsen, längs med nyckelben samt 5 st i bröstkorgen. Alltså obotlig sjukdom. Jag har ingen ärftlighet i cancer. Påbörjat palliativ cytostatika behandling. Känner mig bitter.. hur kan det vara möjligt att man inte såg något på mammografin i juni? Får inga svar mer än att ”ingen har gjort något fel”.
Visa svar
Mammografi

Voltaren i samband med cancer i levern

2024-04-05
Hej, Jag behandlas mot spridd bröstcancer i hjärna, lungor, och lever sen två månader och höft som upptäckts nyligen. Det började med värk i benet i december på den sida jag har metastaser i höften. Jag blev inlagd 29/1 och blev därefter röntgad, man såg inte det på röntgen då eftersom man frågade efter buk och rygg. Fick reda på för två veckor sedan att det är metastaser i höften vilket förklarar min fruktansvärda smärta. Har gått så länge nu så jag tror att jag har inflammation i ljumsken som också är svullen. Min läkare vill att jag äter morfin vilket inte hjälper och som jag med min sköterska kommit överens om att sluta med. Nu undrar jag om man kan äta voltaren? Läste att det kan påverka levervärden eller är det helt uteslutet. Mvh Marie
Visa svar
Voltaren i samband med cancer i levern