Frågor & svar

Söka stipendium/bidrag till studier (och en "god gärning")

2020-02-07
Hej! Jag har några frågor ang om att söka bidrag som privatperson (alltså inte forskningsbidrag), om ni har något tips på vart jag vänder mig osv? Jag är en tjej på 43 år som bor i Östergötland och som drabbades av bröstcancer 2011. Jag önskar att söka bidrag för två olika saker: 1) Dels ett "projekt" jag startat som handlar bröstrekonstruktion efter bröstcancer med fokus på vårtgårdstatuering. Jag har i Östergötland varit med och påverkat att det precis blivit tecknat ett avtal mellan Region Östergötland och en professionell tatuerare så att bröstcancerdrabbade kvinnor slipper att tatuera sig på landstinget hos någon som inte kan tatuera på ett proffsigt och estetiskt sätt. Min idé och presentation av projektet står med i senaste numret av Hemmets Journal :-) https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20200119/brostcancerdrabbade-kajsa-fick-hjalp-av-sin-tatuerare 2) Vidare önskar jag mig SÅ att ansöka om bidrag till utbildning! Jag vill hjälpa andra människor med sorg och lidande, relationer, självkänsla osv. Så jag önskar bidrag till en Diplomerad coachutbildning och en Sorgbearbetnings-kurs. Nu är det min tur att få hjälpa andra utifrån min kunskap och livserfarenhet som bl a cancerdrabbad. Efter cancern har jag mött många många olika samtalsterapeuter, psykologer, KBT/ACT-terapeuter, psykiatiker mm så jag har god koll på vad som i vården/terapin var hjälpsamt och inte. Därför är jag övertygad om att jag kommer att bli en bra coach som vet vad jag pratar om. Jag kommer inte att välja en traditionell högskoleutbildning (trots att jag tidigare läst på högskola själv samt även jobbar på ett universitet idag). Jag anser att den traditionella vården är fantastisk till viss del, men den kan sakna delar av helhetsbilden av människan (själ och hjärta, känslor på djupet). Forskning, vetenskap, teorier är oerhört viktigt, men man måste också se till det inre mycket mer än vården erbjuder. Ett holistiskt synsätt. Därför ligger den coachutbildning jag vill gå som en privat utbildning (Human Awareness) och så även Sorgbearbetnings-kursen (sorg.se) och är därmed inte berättigad till CSN. Är detta något jag kan söka för hos er någonstans? Om inte; har ni något tips på vart jag kan söka bidrag/stipendium på annat håll? Dels till studierna och dels till mitt "projekt" jag genomfört för att hjälpa bröstcancerdrabbade kvinnor att få så verklighetstrogna bröst som det bara går. Uppskattar er hjälp så mycket, så tack på förhand! Varma hälsningar Kajsa Grindendahl
Svar:
Hej Kajsa! Jag tycker du ska undersöka om det finns någon fonder eller någon stiftelse där du kan söka pengar. Bara i Sverige finns det mer än 10 000 fonder och stiftelser med en sammanlagd förmögenhet på mer än 250 miljarder kronor. Det är den som har donerat pengarna som bestämmer hur pengarna ska användas så därför har alla stiftelser sina egna regler. Jag rekommenderar att du går in på https://stiftelser.lansstyrelsen.se/ och ser om du där kan hitta något stipendium som skulle passa. Alla fonder finns inte med på länsstyrelsens förteckning så därför lönar det sig att göra en sökning på webben. Flera stiftelser tar bara emot ansökningar under våren så därför är det hög tid att leta efter lämpliga stiftelser redan nu.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi