Frågor & svar

Pausa Aromatashämmare

2024-04-28
Hej! Jag återkommer med samma fråga då jag inte efter snart 3 v fått något svar ännu. Pga svåra biverkningar av Aromatas hämmare( vill ej byta till Tamoxifen pga propp nära ögat förra våren - 23) Onkologen säger att det är ok att pausa 2-3 månader. Har dock bara tagit Anastrozole i 1 år och 8 mån. Allt jag har läst mig till så ska man ha tagit anastrozole i minst 5 år för att pausa. Min planerade behandling sträcker sig till 5 år. Min tumör långsam växande KI 6 Lobulär cancer med inslag av LCIS. Opererad med liten marginal, mindre än 1 cm. Sammantaget storlek på cancer och insitu 2.4 cm. En liten Cancern satt långt ned mot muskelfachian och en liten mkt nära bröstvårtan. Mastektomi utförd även på min friska sida i symmetrisyfte( ville ej ha rekonstruktion av bröst). Är det rätt att pausa? Önskar fortsätta med högdos b vit samt kollagen, omega 3 samt några antioxidanter så som Astaxantin, e och d vitamin och q10 . Har svår utmattning i botten innan min bc diagnos då jag intog vitaminer i högdos och mådde såååå mycket bättre. Kan inte få i mig det via maten i samma utsträckning pga svår ibs. Har sedan diagnos pausat dessa och nu efter ett år är jag i botten igen orkesmässigt. Kan jag ta några vitaminer nämnda? Tack till er!
Svar:
hej, svarade precis på din fråga.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten

Är det farligt?

2024-05-14
Jag är 15, ätit minipiller ett tag om de spelar någon större roll. Jag har tidigare känt knölar i brösten och har gul/grön vätska från mitt ena bröst, vad kan detta vara?
Visa svar
Är det farligt?

Fibroadenom

2024-05-14
Hej! Jag har fått diagnosen Invasiv Duktal bröstcancer och har blivit behandlad, men de upptäckte också skleroserat fibroadenom med atypisk lobulär hyperplasi, som de inte har gjort ngt åt, Jag undrar vad detta betyder?
Visa svar
Fibroadenom

Ang exemestan

2024-05-13
Hej! Jag har en fråga ang exemestan. Jag har ätit den i 2 år o ff mycket svettningar o har läst någonstans om detta att ju mer du svettas desto bättre är det o den gör bra verkan. Är detta sant ?
Visa svar
Ang exemestan

Fundering..

2024-05-09
Kan man få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården utan att det är farligt?
Visa svar
Fundering..

Undrande igen

2024-05-09
Hej Anne Ställde en fråga om käknekros och cytostatika glömde att nämna att jag går på Enhertu. Ni skrev beror på vilken cytostatika som används Blir det även uppehåll med Enhertu behandling. Passar på att ställa en fråga till: Kan man se små levermetastaser bättre på ultraljud än på DT.
Visa svar
Undrande igen

HR+/TNBC

2024-05-09
Hej. Jag har spridd BC HER 2 1+ sen 2018 till skelettet och lymfsystemet som är under kontroll, äggstockarna, äggledarna bortopererade privat 2021. Spridning till levern December 2022, 2 metastaser 15 mm och 10 mm, 2 nya levermetastaser har tillkommit Februari 2024,2 hjärnmetastaser 3 mm och 1 mm 2023, varav en upptäcktes på MR inför strålbehandling, inga nya hjärnmetastaser på senaste MR. Xeloda 3 år och 4 månader Ibrance/Faslodex Paclitaxel EC Halaven Afinitor/ Exemestan Enhertu från Mars 2024 1, Ska få en biopsi på levermetastaserna, om cancern är både hormonell och även blivit trippelnegativ,då hjälper väl inte Enhertu,behövs det inte 2 olika cytostatika, i så fall får man det samtidigt då? 2. Man brukar väl inte gå tillbaka till något man haft tidigare, t.ex som Afinitor/Exemestan. 3. Tog en second opinion,dom sa att Karboplatin/Cisplatin, eventuellt med tillägg av Gemcitabine/Vinorelbine, kan ha effekt på HER 2 låg. 4. Trodelvy mot trippelnegativ, har läst att Trodelvy kan ha effekt på HER 2 negativ, är väl inte godkänt mot HER 2 negativ än. Karboplatin/immunterapi mot trippelnegativ? Sjukhuset vi tillhör brukar inte använda kombinationsbehandlingar. Verkar vara olika i olika regioner. Har ni några förslag på andra behandlingsalternativ?
Visa svar
HR+/TNBC