Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Stor rädsla för cellgifter och sorg över att tappa håret.

2020-02-13
Jag står inför ett stort dilemma. Jag är nyopererad för bröstcancer och är livrädd för att behöva ta cellgifter. Vi var hos onkologen i tisdags och han rekommenderar det. Egenskaper på tumören: Duktal Storlek: 35 mm Ingen spridning till lymfkörtlar. Hormonkäslig: Ja Her2 + nej KI 67 32% Malignetetsgrad: 3 Finns det någon annan utväg? Jag vet inte om jag kommer att genomföra den behandlingen. Jag har två bra behandlingar med strålning och hormonbehandling som jag hoppas ska räcka. Det känns som en mardröm alltihop. Det är ett högt pris att genomgå cellgifterna och det kanske ändå inte ger något. Jag vill tillbaka till vardagen och mitt arbete som lärare. Jag kände mig snabbt stark både psykiskt och fysiskt efter min operation och vill fortsätta att vara det. Känner också en oro med cellgifterna genom att göra sig sjuk. Det känns extra jobbigt med coronaviruset som också finns och ökar. Finns det något nytt preparat/undersökning som jag kan delta i? Det är oerhört skrämmande att behöva tappa håret. Finns det ingen hjälp så att jag kan slippa det? Har hört talas om kylcap men det finns tyvärr inte på mitt sjukhus. Kan man köpa det själv? Jag vet inte om jag är beredd att ta cellgifter eller någonsin kommer att vara det. Tacksam om någon kan svara. Vänliga hälsningar från Marie
Svar:
Hej Marie! Många känner att det är svårt att tappa håret. Där jag arbetar kan vi inte heller erbjuda kylmössa. Och det känns förstås som en klen tröst att håret kommer tillbaka igen. Den behandling du blivit rekommenderad är en förebyggande behandling för att minska risken för allvarliga återfall, och sist och slutligen risken att dö av bröstcancer. Den förebyggande effekten av cytostatika är ungefär lika stor som effekten av hormonbehandlingen. Exakt hur stor den är svårt att ange, och i viss mån beroende av hur gammal du är. Jag håller med om att rekommendationen om cytostatikabehandling är klok. Cytostatikabehandlingen kan tyckas tung att genomgå, och det är den säkert också för de allra flesta. Man kan ju tänka att det ändå är under en övergående tid som behandlingen pågår, och att du därefter kan gå vidare i ditt liv. Man offrar en period av nedsatt livskvalitet, för att längre fram ha möjligheten att få en högre livskvalitet, om man därigenom undviker ett återfall. Jag vet inte att det finns någon alternativ behandling som har samma goda möjlighet att minska risken för återfall som cytostatikabehandling i din situation. Den hormonella behandling ger också ett bidrag, tillsammans med cytostatika blir nyttan större.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Vad innebär DCIS?

2020-09-27
Hej! Jag har nu fått svar på min tumör och då står det ”PAD av bröstresektatet visade en invasiv duktal cancer, 21 mm stor, + DCIS med sannolikt ungefär 60 mm extent”. Vad innebär DCIS och att det är 60 mm externt?
Visa svar
Vad innebär DCIS?

Omega 3

2020-09-27
Hej Har gått igenom operation och cellgifter. Äter antiöstrogen tabletter. Fick höra att man inte ska äta Omega för det innehåller östrogen, stämmer det? Får olika svar därav vänder jag mig till er som är experter.
Visa svar
Omega 3

Öm knuta i opererat bröst

2020-09-27
Har för ett par dagar sedan upptäckt en hård knöl som ömmar strax ovanför operationsärret. Blev opererad 2011 och mammografin förra året visade ingen förändring. Tycker det är konstigt om det skulle vara en ny tumör och undrar vad det annars kan vara. Är också sedan ett par år lite svullen ovanför ärret som jag antar är ödem. Vad tror ni? Bör jag få det undersökt?
Visa svar
Öm knuta i opererat bröst

Osteoporos

2020-09-27
Jag ska påbörja min behandling med Letrozole nu och är orolig för bl.a. risken för osteoporos. Efter många om och men ska jag få en bentäthetsmätning för att veta mitt utgångsläge. Om jag får den biverkningen, hur fort kan det ses i en upprepad bentäthetsmätning? Jag vill inte vänta på symptom På osteoporos i form av benbrott utan hellre byta preparat om jag har oturen att drabbas.
Visa svar
Osteoporos

Ta sänka i arm på opererade sidan?

2020-09-27
Hej! Opererades 2007 för bröstcancer höger sida. Blev då upplyst om att inte ta prov/sänka på denna sidas arm. Har sedan dess försökt se till att VDC alltid tar prov från min vänstra arm men möts av delade åsikter om detta. En del säger att det inte har någon betydelse alls och en del säger att det är viktigt att fortsätta ta i vänstra armen. Till saken hör att jag fick all min cytostatika i den vänstra armen så ådrorna där är väldigt tunna och kroppen minns. Höger arm har heller inga bra ådror. Det är väldigt ångest laddat varje gång jag måste ta prov för de sticker om flera gånger och ibland får de sticka i handryggen.Hur ska jag tänka om detta? Tacksam för svar. Mvh Lena
Visa svar
Ta sänka i arm på opererade sidan?

Svullna fingrar

2020-09-27
Nej . Jag har inte fått cyto !
Visa svar
Svullna fingrar

DT röntgen

2020-09-27
Hej! I juni gjorde jag en DT röntgen över hela kroppen då jag blev diagnostiserad med bc. Vid det tillfället fick jag veta att man såg ett fynd på kota th12, ökad stenos i centrala delen - onkologen sa typ förslitningsskada. I helgen hade jag andningsproblem och beslut togs att röntga lungorna då jag hade förhöjda värden. akutläkaren specialist inom medicin sa då att det fanns starka misstankar om metastasmisstänkta förändringar i th10 och th12 och att det behöver utredas vidare. Nu undrar jag, är det svårt att se skillnad på metastaser och stenos? Kan första röntgenläkaren ha sett fel? Ser man metastaser på skelett när man röntgar lungor? Nu är jag så orolig så det gör ont i hela kroppen. Alt kan metastaser ha kommit sedan juni till idag? Har fått 3 doc och 2 ex hittills och ej opererad ännu.
Visa svar
DT röntgen

Zoledron

2020-09-27
Hej. Jag får injektioner med zoledron var 6:e månad i 3 år. Har fått 3. Nu undrar jag om man behöver vara orolig över att få käknekros resten av livet? Jag är 70 år. Jag trodde att den risken var störst under tiden man får behandling.
Visa svar
Zoledron

Gentest

2020-09-27
Hej, Min mamma har fått diagnosen bröstcancer. Vi har ingen på mammas eller pappas sida som har haft bröstcancer. Jag är lite orolig och undrar om det finns någon anledning för mig att göra ett så kallat gentest? Jag är 34år och har inte börjat gå på mammografi än.
Visa svar
Gentest

Biverkningar

2020-09-27
Hej! Tacksam för Ni ger stöd. Jag har avklarat cyto 6 mån, en op, sen cyto igen 6 kur med tabletter, dos 3600/dag, sista 6e kur klarade hälften, var tvungen avbryta av biverkningar, sen 15 gg strl, var färtida i början av sept.. Nu har tuffa biverkningar, hade faktiskt hela tiden fr oktober 2019 under hela onk resan.. Nu bara sämre (domningar, stickningar i fötterna, känns som proteser under dagen, stelhet, domningar i händer, huvudvärk, ångest, depression, känslig mot ljud och ljus, ont i skellet, nedsatt hörsel, ont i ögat, har dålig balans svårt att gå, äter smärtstillande 1 år, citodon, oxinorm, cabepentin mot nervsmärta, Saroten 25 mg /d, ipren o alvedon forte,omeprazol, kroppen tar inte emot mer värktabletter, har ont i magen, förstoppning, illamående, huvudvärk, sover inte i månader, baken till 04,oavs sömntabletter, tar inte på mig, har haft stor exem efter strl uppåt mot halsen, smörjar, svider, bränner, har ont i halsen, spasmer, ont över hela armen och axeln, tappat appetit och smack, känsliga tänder kan inte ta kall vatten i munnen gör ont, svårt konsentrera sig, glömsk, uppfattar dålig, pratar med en psykolog då o då, min års sjukskrivning slutar snart, är orolig, för att jag är helt orkeslös, ovanlig trötthet hela dagen, kan inte komma i kontakt med nhn onkolog, lovar bara mig att ringa upp varje dag men gör inte, vårdcentral vill inte blanda in, känns att vården bryr inte sig om biverkningar eller vet inte mycket, får alltid i svar ät smärtlindrande inte orkar mer, hur ska leva vidare? Varför säger inte att biverkningarna kan bli bestående en lång tid? Eller kvar inom livet, MR visade diskbuktning i övre delen av ryggen, inte diskbråck än men smärtsamt, går inte över, så att bege armar (andra där Strålades) svårt att lyfta upp, hade haft axelutrymning i mars, Känner att kroppen tottalt överlastad. Vh Elisabet Stockholm...
Visa svar
Biverkningar