Frågor & svar

Till Anne Andersson

2024-04-25
Jag läste ditt långa svar på en fråga om hormonbehandling som någon ställt här tidigare och blir väldigt fundersam. Är det verkligen etiskt försvarbart att utsätta 93 av 100 kvinnor med icke spridd bröstcancer för oåterkalleliga biverkningar och för tidigt åldrande. Eller för den äldre gruppen som du beskriver, 99 av 100. Jag känner en 70 år gammal kvinna där läkarna propsar på hormonbehandling med extrema ledsmärtor som följd. Om det är så minimal effekt förstår jag inte varför äldre ska behandlas med antihormoner? Det är ju ingen signifikant skillnad, en så liten effekt kan lika gärna vara slumpen. Jag skulle vilja fråga dig vad det finns för uppföljning på biverkningarna, dvs hur många bröstcancerpatienter som behandlas med antihormoner som får hjärntrötthet och söker sig till psykiatrin eller allmänvården, hur många som får ledproblem och benskörhet, hur många som får hjärtproblem? Jag har t ex läst att mer än 50 procent av alla de som behandlas med aromatashämmare får svåra ledproblem då ledytor och ligament torkar in. Borde inte behandlingen framställas som ett val, för dem som vill utsätta sig för alla dessa skador på kroppen och till varje pris leva, snarare än en rekommendation? Jag har själv haft bröstcancer och jag fick ingen information alls om biverkningarna, vilket ledde till stora skador på lederna då jag inte var försiktig med idrottsaktiviteter den första månaden av behandlingen. Hade jag i förväg vetat om den minimala effekten, hade jag aldrig tagit dessa mediciner, som nu har förstört mitt liv. Det framställdes som ett absolut måste för att överleva, vilket det ju inte är. Hade faktiskt mycket hellre dött, och det borde ha fått vara mitt val. Det finns studier som visar på den effekt du redogör för, men det finns också nyare studier som redovisar en ännu mindre effekt. Och varför finns det inte uppföljning på biverkningarna någonstans? Jag har sökt och till och med kontaktat socialstyrelsen, men ingenstans finns det siffror på de vårdinsatser som krävs som en konsekvens av bröstcancerbehandlingen, och de förödande konsekvenser behandlingen får för hälsan, hur många som aldrig mer kan arbeta med det de arbetade med innan etc. Lederna är en sak, en mycket svår sak, men påverkan på hjärnan är också mycket allvarlig och det blir uppenbart, när man som jag slutade efter ett drygt år. Det var som att komma ut ur en hjärndimma, och jag är både rädd och orolig för vilka långsiktiga konsekvenser det kommer få för min hjärnhälsa i framtiden. Det känns som att behandlingen skadar mycket mer än själva sjukdomen. Det är konstigt och svårt att förstå.
Svar:
Hej. Jag förstår dina tankar och funderingar och det är förstås en svår balansgång emellanåt. Med åren upplever jag att vi blir bättre och bättre på att informera om biverkningar och de olika "Min vårdplan" som vi använder idag hoppas jag leder till en mer jämlik information och tips på egenvård mm. Många (men inte alla) upplever biverkningarna som hanterbara och vill fortsätta behandlingen. Somliga upplever inga biverkningar alls. I de fall biverkningarna blir uttalade och inte går att lindra tycker jag att det är viktigt att inte "tvinga" någon till behandling. Att avsluta en behandling, oavsett om den är bromsande, botande eller förebyggande måste vara den enskilda patientens eget val. Däremot är det viktigt att få bra information och stöd från sjukvården innan och efter beslutet tas. Även om du tycker att vinsten är "minimal" så beror det lite på hur man ser på det. De vinster som vi sett i studierna är signifikanta och anses inte bero på slumpen. Livskvalitet ingår som ett viktigt mått i moderna läkemedelsstudier och där ses ingen försämrad livskvalitet vid antihormonell behandling, men resultatet gäller som alltid i sådana studier på gruppnivå och inte för den enskilda individen, som kan ha påtagligt försämrad livskvalitet. Det är därför det är viktigt att det finns kontaktytor (tex en kontaktsköterska) för patienten för att följa upp eventuella biverkningar. Mitt mål var att skriva ett kortfattat svar, men det var visst inte så lätt...
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Smärta i bröst och armhålan

2024-05-03
Hej, Operation och strålning hösten 2022. Bröstbevarande kirurgi och axillutrymning. Jag har fortfarande smärtor. Ibland mer, ibland mindre. Det tär på kropp, själ och humör. Det tar energi. Bröstet är ömt. Armhålan är öm. Ömhet vid operationsärren och strålningsområdet. Är det vanligt att man har ont så långt efter? Vad kan man göra?
Visa svar
Smärta i bröst och armhålan

Bindvävsknuta eller cancer?

2024-05-03
Jag är 41 år och väntar på biopsisvar på vad läkaren trodde var en bindvävsknuta i mitt vänstra bröst. Hon gjorde en grovnålsbiopsi. Hur ofta händer det att biopsin visar att det faktiskt inte är en bindvävsknuta utan en cancertumör? Säger läkaren alltid att det troligtvis är en bindvävsknuta för att lugna patienten eller kan dom verkligen se skillnad på ultraljud?
Visa svar
Bindvävsknuta eller cancer?

Kudde i armhålan

2024-05-03
Hej! Jag är en 31-årig tjej med hälsoångest (otroligt rädd för cancer i alla dess former). Jag har under några års tid haft en kudde i höger armhåla. Den har aldrig ömmat och alltid känts mjuk. Kan man ha en sådan i endast en armhåla utan att det behöver betyda bröstcancer? Önskar svar från en onkolog. Många hälsningar och tack för att ni finns!
Visa svar
Kudde i armhålan

Funderingar kring strål- och antihormonellbehandling

2024-05-02
Hej, Blev mastektomiopererad i mars 2024, ska få strålbehandling 15 tillfällen och påbörjat behandling med Anastrozole. Har de "vanliga" biverkningarna och undrar när kroppen "vänjer" sig vid biverkningarna (förstår att det kan vara individuellt)? Vidare har jag funderingar kring riskerna av strålbehandling, med kringliggande organ (hjärta och lungor), samt lymfödem med strålning mot armhålan? Onkologen vill även starta behandling med Abemaciklib, efter strålbehandling och vill få "second opinion" från er, med effekt av denna. Tacksam för feedback!
Visa svar
Funderingar kring strål- och antihormonellbehandling

Fundering

2024-05-02
Är Ki 67 20% hög?
Visa svar
Fundering

Hormonbehandling igen

2024-05-01
Det blir förvirrande när man läser era svar om hormonbehandling. E. Lidbrink svarar 2019-10-01: ”Hej Hormonbehandlingen minskar risken för återfall med ca 40 % förutsatt att man har haft en hormonkänslig tumör. Det är en oerhört viktig behandling för kvinnor med bröstcancer och har förbättrat prognosen avsevärt. Den fungerar så att den "tar död " på eventuella kvarvarande tumörceller MVH Elisabet Lidbrink” Nu handlar det helt plötsligt om ca 2 % bättre chans att vara vid liv om 5 år. Alltså inte nödvändigtvis frisk, men levande. Har det hänt någonting i forskningen som motiverar dessa, mycket olika besked som väcker oro hos oss som läser? Om inte, vad kan detta bero på?
Visa svar
Hormonbehandling igen

Spridd trippelnegativ - flera frågor

2024-05-01
Hej! Jag har väl egentligen flera frågor som förmodligen är svåra att svara på … Jag fick diagnosen trippelnegativ bröstcancer november 2022. Neoadjuvant behandling med immunterapi och cyto, operation sektorsektion ej total regress, 3 lymfkörtlar togs där alla var ok, Ki67-77%, strålbehandling x 15, adjuvant behandling med cyto och immunterapi. Sista cyto i oktober 2023 och sista immunterapi nov 2023. I februari 2024 konstateras metastaser i ena lungan. Biopsin bekräftar att det är cancerceller som då är trippelnegativa, samma typ av cancerceller som jag hade i mitt bröst, Ki67-77%. Hur vanligt är det att man får ett återfall så nära inpå avslutad behandling? Går det att ange någon procentsats på gruppnivå? Spridd trippelnegativ, jag vet att den vanligtvis sprids till lungor, hjärna, lever och skelett. Sprids den alltid till lungorna först eller är det olika? När den har spritt sig till lungorna, sprider den sig vidare enl. något särskilt mönster eller är det helt och hållet olika från individ till individ? Går det att säga något om vilka faktorerna är som påverkar hur lång överlevnaden är? Självklart förstår jag att det framförallt handlar om hur man svarar på behandlingen, vilken effekt den har. Men finns det andra faktorer som spelar roll? Som sagt, stora frågor som kanske är lite otydliga …
Visa svar
Spridd trippelnegativ - flera frågor

Bröstcancer som spridit sig till lymfkörtlarna i armhålan

2024-05-01
Hej. Jag undrar om det finns någon chans att man kan bli frisk från bröstcancer om den spritt sig till lymfkörtlarna i armhålan eller om det endast handlar om att bromsa förloppet? /H
Visa svar
Bröstcancer som spridit sig till lymfkörtlarna i armhålan

Funderingar

2024-05-01
När ska läkaren veta vilken behandlingsplan jag ska ha . På min behandlingsplan det står jag kommer ha strålning efter operationen och hormone tabletter. Det betyder jag behöver ingen cyskotiska ?
Visa svar
Funderingar

Biverkningar av Letrozol

2024-04-29
Hej! Jag är 68 år och opererades i november 2019 för lobulär cancer, 15 mm stor, välavgränsad. NHG 2. ER 99 %, PgR 99 %, HER2 negativ, Ki67 i detta material 13 %. Jag har sedan dess ätit Letrozol och fick flera av de biverkningar som är vanliga. Tex vallningar om nätterna, värk och stelhet i kroppen samt värk i korsryggen som påminde om mensvärk. Med tiden blev det mildare och jag vande mig. Sedan några månader har biverkningarna kommit tillbaka och allra mest värken i korsryggen. Är detta något jag bör oroa mig för?
Visa svar
Biverkningar av Letrozol

Hjälp med ordet

2024-04-29
Vad betyder order Axill u a.
Visa svar
Hjälp med ordet

Fundering kring vätska ur bröst

2024-04-29
Hej, jag är en tjej på 26 år, har nu under det senaste två åren haft att det kommer ut vätska i högra bröstet, det är genomskinligt med en liten grön nyans, har fått höra att det kanske bara är hormoner men det har ju inte ändrats något under dessa två år, om något så har det blivit värre undrar om ni kanske har något tips!
Visa svar
Fundering kring vätska ur bröst

Vanligaste bröstcancerformen hos äldre

2024-04-28
Jag undrar varför det är vanligast med östrogenreceptorberoende cancertumörer hos äldre, då östrogenbildandet i kroppen minskar med åldern?
Visa svar
Vanligaste bröstcancerformen hos äldre

Följdfråga metastas buk

2024-04-28
Jag skrev nedan fråga och vill förtydliga att man gjort skiktröntgen av buk och ME av bröst. Hur är borognosen då SPRIDNING LYMFKÖRTLAR ARMHÅLA OCH BUK 2024-04-26 Hej MR-bröst, visar en tumör motsvarande mammografifyndet på 20 mm, men det finns spridda förändringar i ett område som mäter 15 cm x 7 cm. Lymfkörtlar På vänster sida en cm-stor körtel i nivå 1 i främre axillarlinjen. Hela bröstet känns tungt och med ett pittingödem. Inga tecken till spridning. Däremot ett större område på MR som mäter upp till 15 cm. Förslag på behandling mastektomi och axillutrymning. Men fortsätter med Lestrozol i sammanlagt 3 månader och därefter operation. HUVUDDIAGNOS C509 Ospecificerad lokalisation av malign tumör i bröstkörtel BIDIAGNOS C775 Sekundär malign tumör (metastas) i lymfkörtlar i bäckenet Vad betyder C775 Sekundär malign tumör (metastas) i i lymfkörtlar i bäckenet? Hur mycket försämrar det min prognos och är det då fortsatt samma behandling som beskrivs ovan? Är min cancer behandlingsbar/botbar eller hur ser prognosen ut? Är 79 år
Visa svar
Följdfråga metastas buk

Uppehåll med Tamoxifen

2024-04-28
Jag genomgick bröstbevarande kirurgi i juli 2023 pga 9.5 mm stor tumör. PAD svar: ER 100%, PR 80%, Ki67 4%, HER2 neg. Ingen spridning till lymfkörtlarna. Ingen postoperativ strålning men behandling med Tamoxifen sedan aug 2023. Min fråga är kan jag, eller bör jag inte göra uppehåll med Tamoxifen inför proteskirurgi av höft. Pga risk för DVT bör väl Tamoxifen sättas ut några veckor innan kirurgi och kanske inte sättas in direkt efter. Finns det möjlighet att beräkna om risken för recidiv ökar, och i så fall hur mycket, om jag gör ett uppehåll med Tamoxifen i fyra veckor? Tacksam för svar
Visa svar
Uppehåll med Tamoxifen

TACE/Biopsi

2024-04-28
Hej. Jag har levermetastaser från BC, nu undrar jag ifall jag får en biopsi på levermetastaserna hur snart kan jag genomgå TACE behandling efter biopsin, eller tvärtom biopsi efter TACE behandling?
Visa svar
TACE/Biopsi

Anastrozol

2024-04-28
Hej jag är 56 år opererades för bc i augusti 2022 tårtbit och flyttade lite vävnad från rygg (för strålningen sa läkaren) obehaglig känsla vid armhåla och värk runt hela området har jag fortfarande. Ätit anastrozol,hade lite biverkningar i början såsom ledvärk huvudvärk mm. Men nu har allt en tid bara ökat både fysiskt som psykiskt, mår extremt dåligt på alla sätt, vad är risken med att sluta ta anastrozol? Kommer jag kunna må bra efter ett tag igen om jag slutar eller är skadan redan skedd? Tack på förhand
Visa svar
Anastrozol

Aromatshämmare och blodtryck

2024-04-28
Hej! Jag fick BC 2020 och behandlades först med Tamoxifen och efter att ha tagit bort äggstockarna 2021 med anastrozol. Nu har jag fått lite högt blodtryck vilket jag aldrig haft förut. Jag har inga övriga riskfaktorer såsom övervikt eller högt kolesterol. Finns det ngn aramotashämmare som är bättre för blodtrycket än Anastrosol?
Visa svar
Aromatshämmare och blodtryck

Vaccin mot her2?

2024-04-28
Hej, jag har förstått att det pågår studie för her2 vaccin i USA som varit framgångsrikt, vad kan ni berätta om den? Är det en särskild sin typ av, her2? Kommer det att göras en studie i Sverige också?
Visa svar
Vaccin mot her2?

Cancer och klimakteriet

2024-04-28
Hej! 2020 diagnostiserades jag med invasiv, ductal cancer + ductal cancer in situ. Invasiva tumörer, bifokala, 8 mm resp 11 mm, hormonreceptorpositiva. Tre sentinel node körtlar utan metastasering. Behandling var operation och strålning med boozt samt tamoxifen i 5 år. Nu är det så att jag har problem så som sömnsvårigheter, nedstämdhet/ilska, koncentrationssvårigheter, väldigt torra slemhinnor, påtagliga förändringar hud och naglar...jag har nu förstått att detta är klimakteriet (har inga vallningar och har aldrig märkt att jag äter tamoxifen nämnvärt). Tränar, äter bra och jobbar fulltid. Finns det någonting som jag vågar äta? Något kosttillskott kanske? Hjälper ens det eller är det bara hittepå? Behöver hjälp!
Visa svar
Cancer och klimakteriet