Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Fibroadenom i bröstet

2020-02-13
Hej Jag är 28 år gammal tjej som upptäckte en knöl i bröstet. Blev remitterad till mammogrfi + ultraljud. Läkaren tittade med ultraljud och kunde direkt säga att det är bindvävsknuta/fibroadenom. Ingen vävnadsprov/biopsi. Läkaren och sjuksköterskan lugnade ner mig så gott de kunde eftersom jag var så nervös. Läkaren sa att ingen biopsi behövs eftersom det syns bra på ultraljud. Nu har det gått 2 månader och kan fortfarande inte släppa det och tänker på det hela tiden. Tänk om det inte är bindvävsknuta .. tänk om.. det stör min vardag. Jag vet att det bästa sättet är att kräva en biopsi. Men bara tanken att genomgå samma ovisshet och orolighet gör att jag avstår och försöker lita på läkaren. Min fråga är kan man se på ultraljud vilken sorts tumör det är. Är det vanlig att avstå biopsi. Hoppas på lugnande svar.
Svar:
Hej! Att ha en bindvävsknuta i bröstet är ganska vanligt i din ålder, medan det är väldigt ovanligt med cancer. Men: inom bröstdiagnostiken har vi principen trippeldiagnostik, vilket betyder att man alltid känner, tittar, och tar prov (alltså tre typer av undersökningar). Även om en knöl ser precis ut som ett fibroadenom bör man ta biopsi (man kan avstå om det bara är ett bifynd på mammografi/ultraljud som man inte känner, och det ser helt godartat ut). Så nej, du behöver inte vara orolig, men ja, du borde kräva en biopsi om du orkar. Tänk på att en biopsi som bekräftar att det hela är ofarligt också kan hjälpa dig att släppa oron! Man tar ju oftast inte bort sådana knutor eftersom de är ofarliga och försvinner av sig själva med tiden, men växer de till snabbt, är stora (då pratar vi om kring 3 cm) eller skapar problem (kan sitta dumt till i bh-bandet eller liknande) kan det bli aktuellt med att ta bort dem ändå.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Vad innebär DCIS?

2020-09-27
Hej! Jag har nu fått svar på min tumör och då står det ”PAD av bröstresektatet visade en invasiv duktal cancer, 21 mm stor, + DCIS med sannolikt ungefär 60 mm extent”. Vad innebär DCIS och att det är 60 mm externt?
Visa svar
Vad innebär DCIS?

Omega 3

2020-09-27
Hej Har gått igenom operation och cellgifter. Äter antiöstrogen tabletter. Fick höra att man inte ska äta Omega för det innehåller östrogen, stämmer det? Får olika svar därav vänder jag mig till er som är experter.
Visa svar
Omega 3

Öm knuta i opererat bröst

2020-09-27
Har för ett par dagar sedan upptäckt en hård knöl som ömmar strax ovanför operationsärret. Blev opererad 2011 och mammografin förra året visade ingen förändring. Tycker det är konstigt om det skulle vara en ny tumör och undrar vad det annars kan vara. Är också sedan ett par år lite svullen ovanför ärret som jag antar är ödem. Vad tror ni? Bör jag få det undersökt?
Visa svar
Öm knuta i opererat bröst

Osteoporos

2020-09-27
Jag ska påbörja min behandling med Letrozole nu och är orolig för bl.a. risken för osteoporos. Efter många om och men ska jag få en bentäthetsmätning för att veta mitt utgångsläge. Om jag får den biverkningen, hur fort kan det ses i en upprepad bentäthetsmätning? Jag vill inte vänta på symptom På osteoporos i form av benbrott utan hellre byta preparat om jag har oturen att drabbas.
Visa svar
Osteoporos

Ta sänka i arm på opererade sidan?

2020-09-27
Hej! Opererades 2007 för bröstcancer höger sida. Blev då upplyst om att inte ta prov/sänka på denna sidas arm. Har sedan dess försökt se till att VDC alltid tar prov från min vänstra arm men möts av delade åsikter om detta. En del säger att det inte har någon betydelse alls och en del säger att det är viktigt att fortsätta ta i vänstra armen. Till saken hör att jag fick all min cytostatika i den vänstra armen så ådrorna där är väldigt tunna och kroppen minns. Höger arm har heller inga bra ådror. Det är väldigt ångest laddat varje gång jag måste ta prov för de sticker om flera gånger och ibland får de sticka i handryggen.Hur ska jag tänka om detta? Tacksam för svar. Mvh Lena
Visa svar
Ta sänka i arm på opererade sidan?

Svullna fingrar

2020-09-27
Nej . Jag har inte fått cyto !
Visa svar
Svullna fingrar

DT röntgen

2020-09-27
Hej! I juni gjorde jag en DT röntgen över hela kroppen då jag blev diagnostiserad med bc. Vid det tillfället fick jag veta att man såg ett fynd på kota th12, ökad stenos i centrala delen - onkologen sa typ förslitningsskada. I helgen hade jag andningsproblem och beslut togs att röntga lungorna då jag hade förhöjda värden. akutläkaren specialist inom medicin sa då att det fanns starka misstankar om metastasmisstänkta förändringar i th10 och th12 och att det behöver utredas vidare. Nu undrar jag, är det svårt att se skillnad på metastaser och stenos? Kan första röntgenläkaren ha sett fel? Ser man metastaser på skelett när man röntgar lungor? Nu är jag så orolig så det gör ont i hela kroppen. Alt kan metastaser ha kommit sedan juni till idag? Har fått 3 doc och 2 ex hittills och ej opererad ännu.
Visa svar
DT röntgen

Zoledron

2020-09-27
Hej. Jag får injektioner med zoledron var 6:e månad i 3 år. Har fått 3. Nu undrar jag om man behöver vara orolig över att få käknekros resten av livet? Jag är 70 år. Jag trodde att den risken var störst under tiden man får behandling.
Visa svar
Zoledron

Gentest

2020-09-27
Hej, Min mamma har fått diagnosen bröstcancer. Vi har ingen på mammas eller pappas sida som har haft bröstcancer. Jag är lite orolig och undrar om det finns någon anledning för mig att göra ett så kallat gentest? Jag är 34år och har inte börjat gå på mammografi än.
Visa svar
Gentest

Biverkningar

2020-09-27
Hej! Tacksam för Ni ger stöd. Jag har avklarat cyto 6 mån, en op, sen cyto igen 6 kur med tabletter, dos 3600/dag, sista 6e kur klarade hälften, var tvungen avbryta av biverkningar, sen 15 gg strl, var färtida i början av sept.. Nu har tuffa biverkningar, hade faktiskt hela tiden fr oktober 2019 under hela onk resan.. Nu bara sämre (domningar, stickningar i fötterna, känns som proteser under dagen, stelhet, domningar i händer, huvudvärk, ångest, depression, känslig mot ljud och ljus, ont i skellet, nedsatt hörsel, ont i ögat, har dålig balans svårt att gå, äter smärtstillande 1 år, citodon, oxinorm, cabepentin mot nervsmärta, Saroten 25 mg /d, ipren o alvedon forte,omeprazol, kroppen tar inte emot mer värktabletter, har ont i magen, förstoppning, illamående, huvudvärk, sover inte i månader, baken till 04,oavs sömntabletter, tar inte på mig, har haft stor exem efter strl uppåt mot halsen, smörjar, svider, bränner, har ont i halsen, spasmer, ont över hela armen och axeln, tappat appetit och smack, känsliga tänder kan inte ta kall vatten i munnen gör ont, svårt konsentrera sig, glömsk, uppfattar dålig, pratar med en psykolog då o då, min års sjukskrivning slutar snart, är orolig, för att jag är helt orkeslös, ovanlig trötthet hela dagen, kan inte komma i kontakt med nhn onkolog, lovar bara mig att ringa upp varje dag men gör inte, vårdcentral vill inte blanda in, känns att vården bryr inte sig om biverkningar eller vet inte mycket, får alltid i svar ät smärtlindrande inte orkar mer, hur ska leva vidare? Varför säger inte att biverkningarna kan bli bestående en lång tid? Eller kvar inom livet, MR visade diskbuktning i övre delen av ryggen, inte diskbråck än men smärtsamt, går inte över, så att bege armar (andra där Strålades) svårt att lyfta upp, hade haft axelutrymning i mars, Känner att kroppen tottalt överlastad. Vh Elisabet Stockholm...
Visa svar
Biverkningar