Frågor & svar

Adhd och endokrin behandling

2024-06-16
Jag har adhd och mådde fruktansvärt dåligt av aanaztrazol och Zolodex. Fick sluta. Förstått att det har med östrogen att göra, adhd blir värre av brist. Varför får kvinnor bröstcancer när östrogenet sjunker i kroppen, om de nu är sån bidragande orsak. De flesta får ju Bc i förklimakteriet eller klimakteriet? Alla läkare och sköterskor blev tokstressade och ville att jag skulle fortsätta till varje pris. Varför är det så viktigt för dom, när effekten är så liten? Är det inte bättre att må bra? Fattar inte? Har ångest varje dag för att jag slutade och känner självmordstankar.
Svar:
Hej, vilket svårt beslut och det har säkert varit en mycket jobbig situation. Med antihormonell behandling är det alltid en individuell nytta-risk bedömning man försöker göra, och för vissa kvinnor blir det bättre att avsluta behandlingen efter vinsten med att minska risken för återfall inte överstiger påverkan på måendet och livskvaliteten. Ibland kan andra läkemedel vara ett alternativ, till exempel tamoxifen. Hoppas du har eller får bra hjälp att diskutera alla dessa jobbiga tankar.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.

Aggressiv bröstcancer

2024-10-05
När någon säger att de har aggressiv bröstcancer, vad innebär det? Jag fick för några veckor sedan besked om att en närstående har aggressiv bröstcancer och vill ej fråga mer om det men jag oroar mig väldigt mycket eftersom jag inte helt förstår var det innebär eller hur det kommer att påverka och innebära efter behandlingen, om det går att bota heller och så. Är tacksam för svar
Visa svar
Aggressiv bröstcancer

Biverkningar efter zoledronsyra

2024-10-05
Hej! Har fått 6×zoledronsyra, den sista behandlingen för snart 3 veckor sedan. Behandlades för TNBC och ERBC grad 3 stadie 3 år 2020-2021. Alla prover såg bra inför sista zoledronsyran, men nu efter har jag fått ont i njurarna, särskilt den ena. Hittar lite olika svar när jag söker på om det är normal biverkning eller inte?
Visa svar
Biverkningar efter zoledronsyra

Ki67 med ett värde av 70%

2024-10-05
Hej, Jag har precis avslutat min akuta behandling och hoppas att nästkommande mammografi ska bekräfta att jag är cancerfri. Jag har svarat bra på behandling så det är vad vi alla vill tro. Dock pratar man mycket om återfallsrisken. Jag har ett KI67 värde på 70%, vad innebär det i realiteten sett till återfallsrisk?
Visa svar
Ki67 med ett värde av 70%

Immunterapi vid TNBC

2024-10-05
Hej! Jag har trippelnegativ bröstcancer. Diagnosen ställdes först efter op så jag fick cellgiftsbehandling och strålning efter operation. Nu funderar jag på immunterapi, är det något som man skulle kunna få nu? Känns som att man går miste om behandling som förbättrar prognosen då allt gjorts i ”fel” ordning!
Visa svar
Immunterapi vid TNBC

Väntan

2024-10-05
Varför tar det så långtid från upptäkt till att få möta läkare. Från mammografi, biopsidprov, magnetröntgen till läkare har jag fått 5 veckor att vänta .
Visa svar
Väntan

Resevaccination efter cytostatikabehandling

2024-10-05
Hej! Jag fick min sista AC-kur den 23:e september. Nu har jag fått erbjudande om att åka på en tjänsteresa till Tanzania den 9-16:e november. För att få visum till Tanzania behöver man vaccinera sig mot gula febern senast tre veckor före avresa. Min fråga är sålunda: Hur snart efter avslutad cytostatikabehandling kan man vaccinera sig mot gula febern?
Visa svar
Resevaccination efter cytostatikabehandling

Undersöka bröst vid amning

2024-10-03
Hej! Hur ska jag tänka kring att undersöka mina bröst vid amning? Tycker det är supersvårt att känna efter. Samt, är det någon tid i månaden som är bättre att känna efter? Tänker då i relation till mens.
Visa svar
Undersöka bröst vid amning

Funderingar kring godartad cysta som kan bli elakartat tumör

2024-10-03
Hej Jag har haft ofarliga knölar i vänster bröst tidigare. Tömde en godartad cysta 2015. Kände en ny knöl december 2018 som jag väntade med. Blev kallad till mammografi juni 2019 men den visade inget. Dock kände jag knölen och i början av januari 2020 bildades en grop under knölen. Jag försökte själv boka mammografi i februari men de hänvisade till vårdcentralen. Pga coona väntade jag ytterligare. I maj gick jag till vårdcentralen och fick tid för trippeldiagnos den 28/6. Mammografin såg ej knölen, men ultraljud visade ngt diffust. Läkaren var tvärsäker att det var en bindvävsknuta. Den 5 juni kom dock provsvar som visade invasiv duktal bröstcancer. Operation o strål o Tamoxifen 5 år. I sommar upptäcktes en cysta i höger bröst. Den var godartad och läkaren kunde tömma vätskan. Hur stor är nu risken att detta utvecklas till en elakartad tumör om fem år?
Visa svar
Funderingar kring godartad cysta som kan bli elakartat tumör

Svullnad ovan mastektomiärr

2024-10-03
Hej. Mastektomerad november 2016 pga trippelnegativ bröstcancer med efterföljande cytostatika x 6. Nu för ca två veckor sedan har jag som en ”påse” ovanför ärret, känns geleaktigt. Känns även i armhålan som att det stramar och känns som om jag har en tennisboll under armen men känner ingen knöl. Kan det vara återfall och bör jag söka Bröstcentrum?
Visa svar
Svullnad ovan mastektomiärr

Förtydligande av journalanteckningar

2024-10-03
Blev i maj i år opererad för dubbelsidig bröstcancer. Sitter och läser min journal men förstår inte allt. Kan jag få hjälp att förstå det här RÖNTGENUNDERSÖKNING Mammografi: Vänster-bröst: (Kod 4) Kl 2, 10 cm från mamillen, 14 x 13 mm. Höger: (Kod 3) Flertalet benigna cystor. Ultraljud: Vänster: Kl 2, 8 cm från mamillen, ett 14 x 13 nu (LM x CC) malign oregelbundet fynd. Kl 2, 5 cm från mamillen ses en 11 x 10 mm fynd kod 3. Axill utan anmärkning. Hö: Flertalet runda lågekogena fynd kod 3. Kontrastmammografi: Vänster: (Kod 5) Stråkighet som mäter 30 mm Höger: (Kod 1) utan anmärkning. MR-Bröst: Vänster: (Kod 6) Kl. 0, 9.5 cm fm 11 x 12 (LM xCC) malign förändring. Hö: (Kod 6) Kl. 5:30- 6, 5,5 cm fm 23 x 19 mm (LM x CC) malign förändring. Axill bilateralt utan anmärkning. PAD/CYT Corebiopsi: Vänster: Kl. 2: Invasiv bröstcancer av NST typ, NHG grad 1 samt DCIS grad 1-2. ER 95 %, PR 100 %, HER2-negativ, Ki67 18 %. Kl. 1 Benign bröstvävnad. Höger: Kl. 6, Lobulär BC NHG grad 2, ER: 99 %, PR: 90 %, Ki-67 2 %,HER2 analys negativ. Kl. 10, Benign vävnad Kl. 11 Benign vävnad. Kl. 11:30 Benign vävnad.
Visa svar
Förtydligande av journalanteckningar

Neuropati ansikte Docetaxel

2024-09-26
Har haft tre behandlingar med docetaxel, och förutom nedsatt känsel i fötter, händer samt att det armarna somnar mycket fort, så har jag tappat känsel i ansiktet och muskelryckningar. Känseln är inte helt borta i ansiktet, känns som en tandläkarbedövning som håller på att gå ur. Min fråga är om det finns möjlighet att dessa neuropatier kommer att bli värre när jag ska få mina resterande tre behandlingar med EC90 och om det finns något att göra för att detta inte ska förvärras. Vill bli frisk, men kanske inte med bestående men efter behandling.
Visa svar
Neuropati ansikte Docetaxel

Behandling efter bröstcancer

2024-09-26
När jag var på efterkontroll, mammografi och ultraljud sade ultraljudsläkaren att den lobulära (som jag har haft) att det ibland ligger en liten tumörcell som har stuckit ut i kroppen och sover under efterbehandlingen och när man slutar med efterbehandlingen så poppar cellen igång. Jag går på verzenio, anastrole och zoladex. Det är lite olika behandlingstid på de olika men kan man gissa sig till vilken behandling som en eventuell cancercell kan komma att poppa igång efter jag slutat med den? Jag hade en hormonkänslig sak och spridning till körtlarna i armhålan, tog bort ett bröst och alla körtlar under armhålan till det bröstet).
Visa svar
Behandling efter bröstcancer

Proteinpulver och kreatintillskott

2024-09-26
Hej! Jag hade för 3 år sedan en hormonell bröstcancer. Inte fått cellgifter, äter Tamoxifen. Sedan några månader har jag börjat träna ganska hårt (styrkelyft) och tar på daglig basis proteinpulver och kreatintillskott. Finns det forskning på om detta interagerar med Tamoxifen på något sätt, eller något annat känt negativt resultat gällande bröstcancer? Mvh
Visa svar
Proteinpulver och kreatintillskott

Svettningar samt CT-scanning

2024-09-26
Hej! Jag fick min första dos Docetaxel för 17 dagar sedan. Före det 3 doser EC 100. Varje dag kommer svettningar, blir alldeles varm och tom. fuktig, framförallt på huvudet. 44 år gammal. Är detta en känd biverkning? Jag undrar också angående kontroll-CT lungor, lever och skelett. Opererats med mastektomi, 18mm tumör i hö bröst. Metastaser i lymfkörtlar. Luminal A. Tidigare vet jag att CT gjordes för att förvissa sig om att inga metastaser finns i dessa organ, som jag nämnt ovan. Vad säger ni? Hur tänker man kring detta nu? Tack!
Visa svar
Svettningar samt CT-scanning

Högt värde på Cancermarkör

2024-09-26
I januari när min spridda bröstcancer upptäcktes i hjärna, lunga, lever och bäcken låg CA15-3 på 1441 och gick uppåt över 3000 innan det började vända med behandling av kisqali och faslodex. Plötsligt fungerade inte den behandlingen längre och man bestämde cytostatika FEC60 med start 4/7 men däremellan kom en höftledsoperation som orsakats av metastaser och strålning vilket ledde till ett uppehåll på 7 v till den 22/8 istället för 3 v. Markören går uppåt och visar värde på 7363 den 6/8 och 21/8 12422 och röntgen visade en ökning i lunga och lever. Nu efter senaste behandlingen visar den 10/9 12982. Jag hade hoppats på efter den senaste behandlingen att den borde ha gått ner. Blir inte klok på detta, vad mer kan påverka värdet på markören eller är det så här illa?
Visa svar
Högt värde på Cancermarkör

Biverkningar av Tamoxifen och Zoladex

2024-09-26
Hej, Jag genomgick behandling för bröstcancer under 2021. Jag har nu kämpat med att ta Tamoxifen och Zoladex i 2år och 9mån (är 41år). Det har varit fruktansvärt jobbigt, då jag får väldigt jobbiga biverkningar. De besvärligaste biverkningarna är att humöret påverkas så oerhört mycket så att det påverkar ens vardag och relationer. Jag blir återkommande nedstämd, ledsen, ilsken, lättirriterad, nästan deprimerad, särskilt ungefär en vecka i månaden. Samma mönster upprepar sig varje månad. Det påminner om allvarligare PMS. Övriga dagar mår jag bättre, men fortfarande med ökad irritabilitet och ökad stresskänslighet. Så fort jag inte tar Tamoxifen tabletterna någon dag upplever jag att jag mår bättre. Jag har försökt hantera det hela med att träna. Det hjälper lite. Men så fort jag inte orkat träna 2-3 dagar så mår jag sämre. Så till min fråga. Jag har tidigare varit i kontakt med min onkolog om dessa biverkningar och hon föreslog att jag kan ta en låg dos med antidepressiva läkemedel. Jag har dock läst att antideppressiva läkemedel kan påverka ens anti-hormonella behandling negativt. Stämmer det? Hur påverkas behandling med Tamoxifen, Zoladex av antidepressiva läkemedel (SSRI)? Finns det andra alternativ än SSRI för att må bättre? Byta till annat läkemedel än Tamoxifen/Zoladex? Ta en halv Tamoxifen-tablett?
Visa svar
Biverkningar av Tamoxifen och Zoladex

Gråhårig efter behandling

2024-09-26
Hej. Jag behandlades för bröstcancer under 2021 och går nu på Tamoxifen och Zoladex. Jag upplever att jag blivit väldigt gråhårig efter cytostatikabehandlingen och pga all stress det innebär att få en cancerdiagnos. Jag vill inte använda vanliga hårfärger pga. deras cancerframkallande innehåll. Men nu har jag hittat en produkt/kosttillskott som påstås leda till "gradvis åter-pigmentering av hårets naturliga färg". Är produkten säker för mig att ta? Kan den påverka mina läkemedel? https://www.harkontroll.se/produkter/harkontroll-grey-hair-for-her
Visa svar
Gråhårig efter behandling

Benskörhet

2024-09-26
Hej! Jag diagnostiserades med bröstcancer i maj i år. Opererade bort knölen i slutet av juni. Det var ingen spridning. Har i augusti fått 5 tillfällen av strålbehandling och äter nu letrozol sedan drygt en månad tillbaka. Min fundering är om /hur fort biverkningar av letrozol kommer? Jag trampade snett i min trädgård för en vecka sedan och fick då en fraktur på mitt vadben. Känns helt orimligt att bryta ett ben av att trampa snett. Kan biverkningen benskörhet komma så fort? Borde jag kolla upp det på något vis?
Visa svar
Benskörhet

Behandlingslängd aromatashämmare

2024-09-26
Hej, Jag undrar vad den nyaste forskningen säger angående hur länge en högriskpatient som längst kan och bör behandlas med aromatshämmare? Jag drabbades för åtta år sen när jag var 37 år av hormonkänslig lobulär, mycket stor tumör och de flesta lymfkörtlar smittade. Den var mycket långsamväxande (8) och jag minns att en professor jag gjorde second opinion hos menade att jag skulle behandlas minst 10 år med aromatshämmare och kanske livstid pga risken är spridd över längre tid i mitt fall. Jag har nu också hört rön om att byta till tamoxifen efter 8 år (till 10) pga risk för resistens. Då jag förstått att olika läkare och län gör delvis olika skulle jag ge gärna få en bättre bild av vad som är mest gynnsamt. Generellt behandlas jag hellre för mycket än för lite, men kommer snart göra bentäthetstest för att säkerställa ser ok ut. Tack på förhand!
Visa svar
Behandlingslängd aromatashämmare

Motverkar Letrozol återfall för andra cancersjukdomar än bröstcancer?

2024-09-26
Har efter bröstcancer 2020 ( operation, cellgifter och strålning) försökt äta Letrozol men fick sluta pga svåra biverkningar. Fick då byta till Tamoxifen och ätit dessa i två år. Nu ville min onkolog att jag skulle försöka igen med Letrozol, började november 2023, men det funkar inte. Jag slutade med dem i mars månad och har sedan dess gjort uppehåll. Nu har jag sedan ett tag ont i vänster sida under bröstet neråt och ut mot ryggen. Inte jätteont men känns nästan som en svullnad invärtes. Blir så nervös att det är något som har med bröstcancern att göra. Tog bort två lymfkörtlar varav den ena innehöll metastas. Marita
Visa svar
Motverkar Letrozol återfall för andra cancersjukdomar än bröstcancer?