Frågor & svar

Förändring på mammografibilderna men ultraljudet visade inget

2024-09-04
Hej, Jag var idag på en återkallelse till mammografin. När jag kom dit fick jag veta att de sett en förändring på mitt högra bröst. När jag gör ultraljudet ser de inget så de skickade hem mig och sa att jag är frisk och får den sedvanliga kallelsen om 2 år. Nu sitter jag hemma och oroar mig för den förändring som faktiskt syns på bilderna. kan man lita så mkt på ultraljudet att man bortser helt från bilderna? Jag känner mig helt tom och vet inte vad jag ska tro eller tänka.
Svar:
Det är vanligt när man blir tillbakakallad efter screening att man i samband med undersökningen också tar ytterligare mammografibilder på bröstet. I många fall kan det vara så att de bilder som tas då ger mer information som löser problemet och gör så att mammografiundersökningen som helhet kan bedömas som normal. Kan det vara så att någon eller några extrabilder togs i samband med din undersökning? Vanligen gör man ändå också en ultraljudsundersökning för att få ytterligare ökad säkerhet. En vanlig anledning till att man ser något på screeningbilderna, men sedan bedömer att det ändå är helt normalt, är att vävnaden har lagt sig lite olika i jämförelse med tidigare underökningar när man pressade ihop bröstet i samband med undersökningen. I det fallet kan man ofta se att det man bedömde som en möjlig förändring i själva verket är normal vävnad när man tar ytterligare bilder.
Maria Edegran
Maria Edegran
Överläkare på mammografiavdelningen i NU-sjukvården, Uddevalla.

Bröstet

2024-09-16
Hej, mitt högra bröst har varit dåligt i ett halvår nu och jag undrar vad det kan bero på. Jag har ett sår på bröstvårtan som vätskar sig och det ser ut som gult var på vita kläder. Har som en huggande värk men det är bara i höger bröst. Det ser fint ut vissa dagar men sen kommer det tillbaka. Såret syns inte häller särskilt mycket men det är som att huden är jätte tun just där varet kommer. Är lite röd på huden runt om också. (Har aldrig ammat och har inga barn) Det kommer även genomskinlig vätska.
Visa svar
Bröstet

Cancerbesked i 1177

2024-09-13
Hej! För några dagar sedan plingade det till i min väninnas mobil. Hon hade fått en notis om ett meddelande i 1177. Väninnan loggade in i 1177 och fick en chock. Meddelandet löd ungefär så här: "provtagningen visade att du har bröstcancer. Du kommer därför att få en kallelse till läkarbesök". Väninnan är förtvivlad. Hon har ännu inte fått någon kallelse och ingen läkare eller annan vårdpersonal har ringt till henne. Är det normalt a få ett cancerbesked på det här sättet och att bli lämnad ensam med alla frågor och tankar? Väninnan vet ingenting om vilken typ av bröstcancer hon har eller i vilket stadium och är förstås livrädd. Jag undrar hur jag kan hjälpa henne. Vänliga hälsningar
Visa svar
Cancerbesked i 1177

Inte bära tungt!

2024-09-13
Hej, Har gjort en operation för bröstcancer precis. Undrar vad det är för risker om man råkar bära tyngre än 1 kg? Glömmer bort det hela tiden.
Visa svar
Inte bära tungt!

Plötslig uppkommen smärta

2024-09-13
Hej, jag fick plötsligt väldigt ont i vänster bröst. Det började med klåda och blev sen vara värre. Alvedon hjälper inte. Kortisonkräm hjälper inte heller. Jag tårtbitopererade vänster bröst september 2023, sedan mastektomi av båda brösten i oktober 2023 och implantaten sattes in i februari 2024.
Visa svar
Plötslig uppkommen smärta

Kan även nära anhörig få bröstoperation?

2024-09-13
Hej, min mamma har invasiv bröstcancer grad 3, vad jag förstår så är det ärftligt. Efter två operationer ska hon nu operera bort hela bröstet. Kan vi föreslå att mamma får operara bort även det friska bröstet?, kan jag som dotter även få operara bort mina friska bröst?
Visa svar
Kan även nära anhörig få bröstoperation?

Bröstvårta ändrat färg

2024-09-13
Hej! I augusti förra året var jag på en bröstcentral och fick biopsi pga. två knölar i mitt högra bröst. Jag fick svar tillbaka att det var ofarliga knölar. Och att jag har något som bildar ofarliga knölar och att det kan hålla på tills jag är 30 år. Jag är 22 år nu. Men efter dessa biopsi har jag märkt att min högra bröstvårta har tappat färg vid det område som biopsin satt på - alltså genomskinlig. Den största på 4 cm sitter precis vid bröstvårtan och har till och med blivit lila på vissa delar. Är detta normalt?
Visa svar
Bröstvårta ändrat färg

Bröstcancer?

2024-09-13
Hej! Jag upptäckte idag att vårtgården på båda mina bröst har blivit större, jag sökte upp "vårtgård större" o fick genast upp bröstcancer/graviditet. Jag är inte gravid. Borde jag vara orolig? Kände runt men jag är inte säker på hur knölarna ska kännas.
Visa svar
Bröstcancer?

Tatuera arm

2024-09-13
Hej, jag opererades för bröstcancer med spridning till lymphkötlar i vänstra armhålan. De tog bort 26 lymphkötlar. Hur många har man i armhålan? Finns det någon risk att tatuera vänster armen.
Visa svar
Tatuera arm

Exemestan

2024-09-13
Har en fundering kring exemestan, känner av illamående ibland o svettningar är det biverkningar av tabletten exemestan avriva.
Visa svar
Exemestan

Fundering krig ekonomisk ersättning för operation

2024-09-11
Hej! Fick bröstcancerdiagnos november 2023. Genomgick bilateral Mastektomi, cellgiftsbehandling samt strålning. Påbörjade därefter antihormoniellbehandling, blev dock hyperallergisk av de preparat jag prövade vilket resulterade i att jag under långa perioder var obehandlad. Bad om remiss till gyn för att avlägsna mina äggstockar. Detta var något som tvärt inte priororerades utan det var en väntetid på tre månader för att träffa läkare på gyn. Tre månade som jag inte hade, vågade inte vänta med rädsla för återfall. Jag kontaktade Carlakinilen och fick en tid för operation, fick även betala själv. Min fråga är om det finns någon fond el dylikt som man kan söka ekonomisk hjälp ifrån.
Visa svar
Fundering krig ekonomisk ersättning för operation

Fundering kring diagnos

2024-09-11
Hej, Jag har fått diagnos bröstcancer och blivit opererad. Vid första besöket hos läkare fick jag ett papper där det Luminal A, och behandlingsrekommendation strålning + antihormonell tablettbehandling. Efter operationen var jag på återbesök och då var värdena på östrogen och progesteron helt annorlunda, båda var väsentligen lägre och progeteronet 5%. Nu blev aktuellt med en genexpression analys inför en eventuell cyto. behandling. Fråga 1 är ; hur kan värdena mellan biopsi och vävnaden man opererat bort skilja sig åt så (först ER 90%, PRg 60%) mot sen Er 60% och PrG 5%). Samma Ki 67 (14%). Blev det istället en Luminal B då? Trodde att Ki 67 värdet skulle vara högre då? Ingen spridning till omtillliggande vävnad eller portvakt. Hälsningar en undrande patient som också funderar på hur man först ger ett papper där det står Luminal A på och sen ändrar sig. Vore det inte bättre att först ta reda på vad patienten har?
Visa svar
Fundering kring diagnos

Punktion

2024-09-11
Diagnosticerades med hormonell bc, feb 2023, op mars 2023, sen strålning, upptäcktes då jag deltog i en MR studie för tidig upptäckt Jan 2023. Syntes inte dec 2022. Har känt förhårdnad våren 2024 i armhålan, MR gjordes syntes inget, gjorde mammografi strax efter, syntes inget. Fick en ultraljudsundersökning i augusti, radiologen såg inget konstigt, men remitterade till punktion, för att vara 110% säker. Inte hört ngt om svaret på 10 dagar. Chattade med bröstmottagning idag och frågade efter svar. Fick ett chattmeddelandem: läkaren ringer dig för diskussion den 10/9, idag är den 5/9. Nu går all ångest och oro igång. Kan förhårdnaden vara en tumör som inte har synts på någon av ovannämnda undersökningar? Vad ska läkaren diskutera?
Visa svar
Punktion

Infraröd bastu

2024-09-11
Går det bra att basta i en infraröd bastu om man har genomgått en bröstcanceroperation med cellgifter, strålning och nu Letrozol? Tänker om det finns några risker med det infraröda?
Visa svar
Infraröd bastu

Mens tillbaka efter färdig behandling av tamoxifen

2024-09-11
Jag är 49år och har haft bröstcancer som behandlats med operation, strålning och tamoxifen. Jag gick igenom klimakteriet och mensen försvann. Efter att jag slutade med tamoxifen i maj så kom mensen tillbaka. Min sorts bröstcancer gillar östrogen så det känns inte helt ok att mens och hormoner är tillbaka. Mitt bröstteam sa att ja så kan det bli och kunde inte säga om jag kommer gå igenom klimakteriet en gång till, och att det bara är att stå ut. Skall det verkligen vara så? Jag får enligt min läkare inte ta några östrogenpreparat, så vad kan jag göra? Jag tror inte min familj står ut med en klimakterieomgång till, och inte jag heller :-(. Finns det någon anledning till varför jag inte kunde fortsätta med tamoxifen i 10år för att slippa 2 klimakterie? Det känns inte som att någon vet något eller vill/kan hjälpa till, vem kontaktar man för att bli tagen på allvar Tack på förhand
Visa svar
Mens tillbaka efter färdig behandling av tamoxifen

Endast mammografi efter mastektomi?

2024-09-11
Hej! Jag har gjort mastektomi på mitt vänstra bröst och ska snart bli kallad på 1 års kontroll. Jag trodde att jag skulle få ett ultraljud på bröstet men i remissen står det endast mammografi, samt att det kommer ske på unilabs. Har jag missförstått det hela eller ska jag höra av mig till mitt sjukhus?
Visa svar
Endast mammografi efter mastektomi?

Smärta svullen röd på bröst /armhåla

2024-09-06
Hej. Jag är operad med ”tårtbits” operation samt i armhåla opererad . Detta gjordes 31/10 2023 och har nu fått mer smärta än vanligt , röd på opererad bröstet somt varmare i opererade armhålan samt tungt med andningen vissa stunder under dagen. Kan de vara ett ödem igen ? Eller är detta vanligt i läkningsprocessen? Mvh
Visa svar
Smärta svullen röd på bröst /armhåla

Olika stora bröst

2024-09-06
Har uppmärksammat att högra bröstet är större än det vänstra och innehåller mer fast vävnad. Ammar sedan slutet på mars och har tänkt på detta under sommaren. Känns stor skillnad på brösten även när båda är ammade eller urpumpade. Kanske är normalt att det är olika mängd mjölkkörtar?Har inga andra symtom, rör sig inte om stockning då detta varat under hela sommaren. Svårt att säga hur det har varit innan förlossningen/graviditeten då jag aldrig har känt efter så mycket. Tidigare amningsperiod för några år sedan var detta inget jag uppmärksammat. Borde detta kollas upp? Eller är det så pass normalt att brösten är olika stor/innehåller olika mängd bröst-vävnad?
Visa svar
Olika stora bröst

Ersättning

2024-09-04
Kan man få ersättning från försäkringskassan eller någon annanstans ifrån fast jag inte har jobb eller är med i arbetsförmedlingen? Skulle startat eget men bröstcancer kom och nu vet jag varken ut eller in.
Visa svar
Ersättning

Fundering kring DCIS - svårt att upptäcka

2024-09-04
I mars vid mammografin sågs en förtätning på cirka 5 mm i höger bröst, strax kraniellt om bröstvårtan. Finnålsaspirat visade benignt papillom, mellannålspunktion visade sedan misstanke om DCIS grad 1, operation bokades för sektorresektion & bröstbevarande kirurgi som gjordes i maj. På operationsdagen gjordes en ultraljudsindikering men det var då svårt att hitta förändringen. Till slut hittade man ett område med mikrokalk som då motsvarade utredningen. PAD analysen visade sedan DCIS grad 2 utan nekros med två härdar största 10,4 mm, total extent 35 mm. Minsta marginal 0,02mm. Jag ville inte ha vidare utredning med MR & strålbehandling och efter diskussion bestämdes mastektomi som gjordes i juli. I PAD av mastektomipreparaten fanns ytterligare en tumör på cirka 30 mm DCIS grad 2 utan nekros. Frisk sentinel node. Vid DCIS fylls ju mjölkgångarna med cancerceller. Äldre cancerceller puttas ut mot mitten och förkalkas då de inte får näring. Kan man inte se lumen på en normal mjölkgång vid tex en ultraljudsundersökning och även se skillnaden i jämförelse med en ”fylld mjölkgång”? I mitt fall har man tagit två mammografibilder på höger bröst, den andra bilden togs när finnålsaspiratet gjordes. Samma område, dvs strax kraniellt om bröstvårtan, har också undersökts två gånger med ultraljud (vid finnålsaspiratet och vid indikering pre-OP). Trots det såg man inte de två härdar som återfanns i vävnaden efter första operationen. Ytterligare ett område med DCIS fanns ju dessutom i bröstet som inte sågs vid inledande mammografin. Jag undrar vad är det som gör det svårt att upptäcka DCIS? Tacksam för en förklaring.
Visa svar
Fundering kring DCIS - svårt att upptäcka