Frågor & svar

Operera bort äggstockar

2024-10-08
Hej! Är 40 år. Har en hormonell bröstcancer och äter nu exemestan och zoladex spruta varje månad efter fullföljd cytostatika/strålning & operation. Nu ska jag sterilisera mig och då tyckte onkologen att jag kan operera bort äggstockarna då jag är i ett klimakterium redan, för att slippa zoladexsprutan. Men bör man ta äggledarna samtidigt? om äggledarna lämnas kvar kan man få cancer i dessa?
Svar:
Hej, syftet med operationen är att ta bort östrogenproduktionen, inte minska risken för cancer i kvinnliga organen. Men det beror helt på din gynekolog och hur den planerar en eventuell operation.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.

Grad 1

2024-10-08
Har nyligen fått bröstcancer och ska opereras inom kort. Journalen säger: 15 mm stor bröstcancer. MNB visar invasiv NST histologisk grad 1, ER 98 %. Axill u.a. Är så orolig för vad operationen ska visa, kan grad 1 som biopsin visade ändras till grad 2 eller 3? Kan man ha spridd bröstcancer trots att biopsin visade grad 1? Får man veta efter operation om bröstcancern bildat metastaser eller hur får man reda på det?
Visa svar
Grad 1

Avbruten behandling

2024-10-08
Behandlats med Letrozol bland annat i snart 5 år, har spridd bröstcancer. Nu såg de utveckling på levern och bytte till Fulvestrand och Piqray vilket blev katastrof dåligt då jag fick utslag över hela mig. Nu väntar jag på att detta ska klinga av och under tiden vill de inte ge Fulvestrand då jag också råkat på en förkylning men ännu ingen feber. Känns oroligt att nu stå helt utan medicin, kan letrozol vara ett alternativ igen i väntan på att de kommer fram till vad de ska ge för medicin för cancern i stort? Är 56 år och Zoladex har tagits bort.
Visa svar
Avbruten behandling

Fundering kring antihormonbehandling

2024-10-08
Hej ! Jag har diagnostiserats med en Tubulär (unifokal) tumör, har opererats och ska strålas 5ggr. Enligt PAD svar var tumören 5mm, grad 1, KI67 6% och HER2 negativ, den var vidare hormonreceptorpositiv. Ska äta Tamoxifen i 5 år men ställer mej frågande till om jag måste det med tanke på tumörens typ och storlek. Om jag tolkar det nationella vårdprogrammet rätt kan man med fördel avstå (kap 22). Så min fråga är om jag kan avstå antihormon behandling.
Visa svar
Fundering kring antihormonbehandling

Stora sömnsvårigheter

2024-10-08
Hej! Jag äter Exemestan sedan början av augusti och kan inte sova. Provat Tamoxifen och Anastrozole men det gick inte alls. Förutom sömnen kan jag leva med vallningar, ledbesvär och huvudvärk. Jag har fått melatonin men det hjälper inte. Nu har jag kommit till något läge att om jag inte hittar någon hjälp så jag får sova så måste jag sluta med tabletterna. Jag har kontakt med min onkolog och fått remiss till Cancerrehab. Visst har jag fått vissa bra verktyg men inga som gör att jag kan sova och om jag inte kan sova så blir jag snart tokig. Kan jag få starkare sömnmedel eller ev antidepressiva har jag läst att vissa använder. Tacksam för hjälp.
Visa svar
Stora sömnsvårigheter

Hur ska jag tolka min journal?

2024-10-08
Har för tre veckor sedan genomgått kirurgi för HER2 2+, proliferation 26% samt DCIS härd i höger bröst. SISH visar ingen amplifiering. Jag står nu som ett gränsfall för cytostatika behandling och rekommenderas detta pga relativt ung ålder 44 år samt grad 2 tumör. Är detta för att minska risk för återfall, och hur allvarligt skulle det vara om jag valde att inte genomföra EC 90 x 3 följt av Docetaxel 75 x 3?
Visa svar
Hur ska jag tolka min journal?

Prognos och anastrozol

2024-10-08
Hej, Jag undrar vad man kan anta (statistiskt) om min risk för återfall utifrån följande: Luminal A-tumör T1, N1-tumör invasiv tubulär cancer 20 mm, BRE 4, grad 1 utan kärlinväxt, ER100%, PR 15%, Ki-67 14,2% herceptest 1 +. Sentinel node makrometastas 4,3 mm. Opererad med "tårtbit", därefter cytostatika 3 + 3 gånger, strålning 15 gånger, anastrozol samt bisfosfonater varje halvår i tre år. Man gjorde ingen ytterligare operation av lymfkörtlarna varför jag inte vet om det fanns tumörceller i fler. Jag undrar också hur viktig anastrozolbehandlingen kan anses vara utifrån ovanstående. Förutom de märkbara effekterna tänker jag på hjärt- och kärlhälsan i första hand. Pest eller kolera, liksom. Jag är 58 år. Tack på förhand.
Visa svar
Prognos och anastrozol

Tappar hår

2024-10-08
Har ni något råd, jag tar Ibrance + Letrozol och har tappat en del hår, gissar att jag har 50% kvar av mina hårstrån. Har just startat omgång 11 av Ibrance, högsta styrkan. Finns det något jag kan göra för att tappa mindre hår? Jag undrar hur jag ser ut om ytterligare 10 omgångar. Jag tvättar redan håret sällan, fönar aldrig, men måste ju borsta håret dagar då jag går till jobbet, samt ha tofs när jag tränar. Jag har långt hår, svensk kvalitet.
Visa svar
Tappar hår

ITC och postop medicinsk behandling

2024-10-08
Hej! 36 år och opererad med högersidig mastektomi med direktrekonstruktion. 32 mm palpabel DCIS grad 3 och 15 mm DCIS grad 3 med 3,5 mm tubulär invasiv cancer, grad 1, Ki67 8%, ER 100%, PR neg, HER2 1+. Ingen lymfovaskulär invasion. Hade starkt önskemål om mastektomi men att spara bröstvårtan, vilket kirurgen gick med på tillslut trots snäva marginaler till DCIS (15-20 mm preop). Fått PAD-svar och är p g a mitt jobb hyfsat införstådd i min diagnos, radikalt, ingen ytterligare kirurgi, inga cellgifter, ingen strålning. Tamoxifen ska vi diskutera, och anledningen till det anges vara p g a 1/2 SNB med ITC. Förstår att ITC är lite omdebatterat, och vill gärna höra er åsikt kring detta och Tamoxifen i mitt fall?
Visa svar
ITC och postop medicinsk behandling

Biverkningar av stereotaktisk strålning mot hjärnan, parietalt?

2024-10-08
Kan jag ha fått bullrig mage, (gasig) och svårare att äta av strålningen jag fick för 3 veckor sedan? Jag har inte strålat mot magen men har metastas i ventrikeln och för ett år sedan, fått info om carcinos. Inget röntgenutlåtande efter detta har sagt något om carcinos.
Visa svar
Biverkningar av stereotaktisk strålning mot hjärnan, parietalt?

Fortsatt behandling för att motverka sent återfall

2024-10-08
Hej! Jag hade hormonell BC 2016. Då var jag 38 år. Spridning till 3 lymfkörtlar. Cellgift, maskektomi, strålning. Skelettförstärkande. Under ett år fick jag sedan tamoxifen, samt sprutor som satte äggstockarna ur funktion(minns ej namn). Efter ett år opererade jag, efter eget önskemål, bort äggstockar och har sedan dess ätit letrozol. Enligt läkare ska jag sluta med dessa under 2025. Jag är fortfarande mycket orolig för återfall och hade gärna ätit letrozol även fortsättningsvis. Även om det bara handlar om ett fåtal procent så är ju alla procent viktiga. Jag har sett studier där det visar sig att det finns risk för sena återfall upp till 10 år efter diagnos och även senare än så. Borde jag inte äta letrozol resten av livet?
Visa svar
Fortsatt behandling för att motverka sent återfall

Vaccin mot Covid 19 och säsongsinfluensa

2024-10-08
Jag behandlas för närvarande (10 behandlingstillfällen kvar) med Trastzumab emtasine efter Her2+ bröstcancer. Vilka rekommendationer gäller vid vaccination mot covid 19 och säsongsinfluensa?
Visa svar
Vaccin mot Covid 19 och säsongsinfluensa

Fertilitet

2024-10-08
Hej, Har fått en traditionell cancerbehandling för bröst cancer dec 2023, och var 33 år nu snart 34 år i november. Det har gått 4 månader senast cellgift slut, har vägt 52 i samband med ett magsår ska väl egentligen väga från 55 enligt bmi men vanliga vikten är 57-59. Gjort fsh prover som visar 97 och östrogen som visar 172. Är det här bestående nu? Hade lite vallningar som nu har gått över. Ska på fertiltietsutredning om 2 månader ungefär. Igår fick jag en slemmig trådliknande flygning, tänker om det varit ägglossning men ingen mens än
Visa svar
Fertilitet

Inga andra symptom

2024-10-08
Hej, Jag har en fundering. Jsg var i steg 3 BC och hade förutom knölen inga andra symptom. Var inte sjuk i övrigt, kände mig inte trött, inga utslag etc. Jag har läst att vissa dock får det och att det är ett tecken på att kroppen försöker bli av med tumören. Finns det forskning på detta? Vad är mest gynnsamt? Är det att kroppen försöker eller att kroppen trots cancer kan hålla sig frisk? Hoppas ni förstår min fråga
Visa svar
Inga andra symptom

Nya behandlingar?

2024-10-08
Hej! Trodelvy och Enhertu är väl relativt nya behandlingar som bl .a. används vid TNBC. Finns det fler behandlingar mot TNBC som inom snar framtid kommer att komma patienter till nytta?
Visa svar
Nya behandlingar?

Dopad?

2024-10-08
Jag äter Anastelb och undrar vad medicinen egentligen gör med min hormonbalans. (Jo, jag mår rätt dåligt.) Har sett att preparatet finns på dopinglistan och hittat en liten amerikansk studie som jag tolkar som att preparatet (i alla fall inledningsvis) inte bara sänker östrogennivån rejält utan också höjer testosteronet med 50 procent. Som sagt en liten studie - och jag undrar också om jag har tolkat den rätt, är det såhär det ser ut och ska se ut i inledningen av medicineringen?
Visa svar
Dopad?

KSM66

2024-10-08
Hej. Kan jag ta ashwagandha (ksm66) när jag får paklitaksel? Är opererad för trippelnegativ bröstcancer och behöver desperat extra energi.
Visa svar
KSM66

1års kontroll efter mastektomi

2024-10-08
Hej, så här ser mitt fall ut. Sammanfattningsvis, kvinna med bilaterala kosmetiska proteser som opererats på grund av ett mikrokalkområde klockan 5-6 i höger bröst med en liten invasiv komponent där PAD nu visat ett betydligt större område med DCIS på 46 x 23 mm och en invasiv komponent på 5 x 3 mm av ganska aggressiv typ med Ki67=50 % samt isolerade tumörceller i de två sentinel nodes. DCIS-komponenterna är inte radikala i central riktning. Konferensen rekommenderar reoperation samt behandling med antihormonell behandling med Tamoxifen och GNRH-analog. Patologi MDK PAD höger bröst 23120973 samt 23121047: Visar multifokal DCIS upp till grad 3 med nekros största bröstkörtel fokus mäter 10 mm. Området mäter 46 x 23 mm, ej säkert radikalt mot central resektionskant (var god se kirurgläkaranteckning för detaljerad information). Därtill en 5 mm stor invasiv duktal cancer NHG2 mycket uttalad lymfovaskulär invasion, ER 80%, PR 60%, HER2 0. Ki67 50%. ITC i 2 av 2 sentinel node med största fokus mätande 0,13 mm. pT1aN0 (ITC). PAD vänster bröst 23120974: Stråligt ärr, inget malignt. Först och främst förstår jag inte riktigt alla dessa koder, förutom det kommer 1-årskontrollen som består av mammografi och en enkel konsultation med onkologen. Ingen analys, ingen screening, ingen dexa, ingen toxicitet test.Det verkar inte alls rätt för mig. Utöver allt detta var det ingen som kontaktade mig för att prata om rekonstruktionen och det verkar hemskt för mig att detta system tvingar kvinnor att leva så lemlästade. Det är hemskt för mig varje dag. Vem ska jag kontakta? Varför tänker ingen på det mentala tillståndet?
Visa svar
1års kontroll efter mastektomi

Aggressiv bröstcancer

2024-10-05
När någon säger att de har aggressiv bröstcancer, vad innebär det? Jag fick för några veckor sedan besked om att en närstående har aggressiv bröstcancer och vill ej fråga mer om det men jag oroar mig väldigt mycket eftersom jag inte helt förstår var det innebär eller hur det kommer att påverka och innebära efter behandlingen, om det går att bota heller och så. Är tacksam för svar
Visa svar
Aggressiv bröstcancer

Biverkningar efter zoledronsyra

2024-10-05
Hej! Har fått 6×zoledronsyra, den sista behandlingen för snart 3 veckor sedan. Behandlades för TNBC och ERBC grad 3 stadie 3 år 2020-2021. Alla prover såg bra inför sista zoledronsyran, men nu efter har jag fått ont i njurarna, särskilt den ena. Hittar lite olika svar när jag söker på om det är normal biverkning eller inte?
Visa svar
Biverkningar efter zoledronsyra