Hej Jessica. Du kan vara helt säker på att du kommer få olika svar på denna fråga beroende på vem du frågar, och ändå vågar du fråga en till... Modigt! En orsak är förstås att det är en knepig fråga som man kan tänka olika kring och att det inte finns ETT rätt svar. Det kan finnas flera sätt att göra rätt på.
För det första menar jag att jag som läkare inte kan ha någon avgörande åsikt om när en patient ska bli gravid, det är djupt personligt inom en relation och så mycket som spelar in, så jag har ingen ambition att styra hur du ska tänka, men jag kan komma med allmänna reflexioner.
Jag tänker att du vill ha ett slags besked om huruvida det är säkert för dig att bli gravid, eller om graviditeten påverkar risken för återfall efter bröstcancern. Om man ska ge ett kort svar på frågan så är det av allt att döma så att risken för återfall i sig inte ökar av en graviditet. Man kan alltså inte säga att det är farligt att bli gravid.
Sen tänker jag att man kan ha som utgångspunkt att man gärna vill leva frisk i sin familj, och i synnerhet med ett litet barn att ta hand om. Återfall är aldrig välkommet, men kanske i synnerhet inte i anslutning till en graviditet eller en förlossning, det känns helt enkelt för mycket. Då måste man titta på när risken för återfall är som störst oavsett om den risken inte påverkas av en graviditet. Där har just den trippelnegativa formen av bröstcancer en tydlig fördel. Återfallen tenderar att inträffa tidigt efter diagnos, och med tidigt menar jag inom tre till fem år. För hormonkänslig bröstcancer är risken för återfall ungefär lika hög per år, före och efter fem årsgränsen. För den trippelnegativa sjunker däremot risken tydligt efter ett par år, och återfall senare än fem år efter diagnos är inte vanliga. Om man tänker på denna aspekt skulle man kunna säga att det är rimligt att vänta i alla fall 3 år, eller om man är ung 5 år, i alla fall om man inte bara haft en mycket liten cancer utan spridning till axillen.
Sen finns förstås en tredje aspekt. Fertiliteten. Du skriver inte hur gammal du är, men fertiliteten sjunker efter 35 år ålder även för den som inte genomgått cytostatika. Om man har sparat ägg eller embryon sen före cytostatikan är det förstås vettigt att använda dem, men man måste komma ihåg att det ju inte är säkert att det kommer att fungera, ens med provrörsbefruktning.
Det är en svår fråga att ge ett bra svar på. Sist och slutligen måste du och din partner bestämma hur ni vill göra, det har ingen annan med att göra. Det hoppfulla är att det finns många barn som fötts av mammor som genomgått en bröstcancerbehandling.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.