Hej, det är fint att höra att det gått bra för dig efter att i unga år behandlats för en allvarlig bröstcancer. Vi vet att våra patienter som genomgått bröstcancerbehandling på lång sikt har en ökad risk för sk cardiovaskulär sjuklighet, d v s sjukdomar i hjärta och blodkärl. Det är fullt möjligt att ditt blåsljud har med den tidigare strålbehandlingen att göra. Även cytostatikabehandling och hormonbehandling påverkar på sikt risken för hjärtkärlsjukdom, och jag brukar råda mina patienter att på lång sikt vara uppmärksamma på sina riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. (avstå rökning, äta sunt, undvika övervikt och se till att vara fysiskt aktiv).
Jag kan inte säkert svara på ifall det i sig påverkar hur man ska utreda ditt blåsljud eller eventuellt behandla dess orsak, men det synes i hög grad rimligt att du berättar om din tidigare bröstcancerbehandling för din kärldoktor.
Det är möjligt att man skulle kunna titta extra på detta, genom att ta fram din gamla strålbehandlingsplan och se ifall det område där blåsljudet "sitter" ingick i strålfältet. Generellt är det så, att strålbehandling är en av de medicinska åtgärder i hela sjukvården som är bäst dokumenterad. Med dagens stråldosplanering kan man i detalj ta reda på hur mycket strålning man fått mot en viss punkt i kroppen. Det är kanske inte helt möjligt med den planering so gjordes för 30 år sedan, men man kan säkert ändå få en bra uppfattning om saken.
Jag vill också slutligen framhålla att vi är väl medvetna om dessa konsekvenser av onkologisk behandling, och ffa strålbehandling och att man vid planeringen av strålbehandling idag är lika noga med att undvika strålning av känslig vävnad, t ex hjärtat, som att se till att täcka in det område där det kan finnas cancerceller.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.