Frågor & svar

Svullet bröst

2020-04-02
Mitt ena bröst svullnade upp och ömmade med viss rodnad för en vecka sedan, då i samband med feber. Nu några dagar senare är feber och rodnad borta men bröstet är fortfarande svullet, men ömmar inte. Det brukar vara någon storlek mindre, men är nu det omvända - dvs ngn storlek större. Jag är 50+ och inte gravid. Bör jag uppsöka läkare?
Svar:
Hej, det låter som en inflammation men jag skulle faktiskt visa upp det för din läkare som då får bedöma om man behöver gå vidare med mammografi.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Ilning vänster bröst

2024-02-21
Hej! Senaste månaderna har jag någon typ av "ilning" i vänster bröst. Går regelbundet på mammografi, har precis fyllt 60 år. Kan det vara hormonerna som spökar? Ingen smärta, bara "ilningar". Undersöker mina bröst också men känner inget konstigt. Finns det möjlighet att göra en extra mammografi (bara för att lugna mig)? Tack på förhand!
Visa svar
Ilning vänster bröst

Bröstcancer???!!!

2024-02-21
Hej! Jag är snart 13 år och är jätte orolig för att ha bröstcancer. Jag kom in i puberteten när jag var 7 år gammal så har haft bröst i flera år men förra året så kände jag mig ofta öm eller hade ont i brösten och jag tänkte att det bara var för att de växer men sen så känns det som att det är en kula i båda brösten (det kanske ska vara det men iallafall), de var ömma och gjorde ont när jag klämde på de och blev lite småorolig. För några månader sen så såg jag också att det nästan kom något torrt vitt från bröstvårtan i mitten och blev jätte förvirrad. Det kommer liksom när jag klämmer eller duschar och fattar inte vad det är? Det gör ont när jag klämmer på brösten och är typ små knölar runt bröstvårtan men har hört att det är normalt. Jag fattar inte om de växer eller om det är något farligt!? Vill liksom inte ha cancer än!!!
Visa svar
Bröstcancer???!!!

Biter cellgifter olika?

2024-02-18
Hej, Jag har svarat bra på cellgifterna på tumören i bröstet men inte lika bra på lymfkörtlarna i armhålan, är det vanligt att man svarar olika bra på olika delar av kroppen? Om ja, varför?
Visa svar
Biter cellgifter olika?

Fundering kring mina svar

2024-02-18
Hej kunde läsa detta på 1177 igår o var på återbesök idag o läkaren va inte jättebra på att prata svenska så kunde inte fråga vad alla benämningar betyder. Vet vad PAM50 är men inte vad dom andra värdena innebär och vad är ok värden? Från början sa dom det va en invasiv duktal cancer grad 1 är det så det va? Lite ovetande🤔
Visa svar
Fundering kring mina svar

Frågor

2024-02-18
Undrar om ni kan förklara detta? 3 senitel nodes som var friska. I en annan körtel 3 mm metastas. Hur kan det vara så? Hittade även fibrotisk bröstvävnad? Ibland läser man kärlinväxt, har alla det som har spridning till axill? Prognostisk faktor av en hormonkänslig grad 2 som inte minskar så mycket av neoadjuvant cellgift? Läst att det inte har samma betydelse här som i fall med mer snabbväxande tumör? Har man möjlighet att operera bort äggstockarna istället för att ta zoladex?
Visa svar
Frågor

Alkohol

2024-02-18
Jag har en fundering rörande intag av alkohol under pågående behandling av Tamoxifen pga hormonell bröstcancer. Om jag förstått det rätt finns det ett tydligt samband mellan alkoholkonsumtion och cancer samt därtill ett starkare samband till just bröstcancer (m.fl.) Vidare tycks alkohol påverka hormonnivåer i kroppen, däribland östrogen. Vad vet man om hur östrogen påverkas av alkoholintag. Finns det en påverkan och är den isf positiv så att mer östrogen bildas i kroppen eller är det tvärs om? Jag har slutat dricka alkohol helt och hållet pga av detta men jag saknar min fredagsdrink oerhört. Jag tänker att det verkar dumt att dricka alkohol om det kan leda till högre östrogennivåer i min kropp samtidigt som jag äter ett läkemedel (Tamoxifen) som ska minska/blockera mina östrogennivåer. Det känns motsägelsefullt. Men jag har inte hört någonting om detta från mina cancerläkare och någon rekommendation rörande alkoholintag till bröstcancerpatienter verkar det inte finnas. Oroar jag mig i onödan eller ligger det något i mina idéer? (Källa www.alkoholochcancer.se, www.cancercentrum.se)
Visa svar
Alkohol

Zometa - nekros

2024-02-18
Jag har precis fått min sista zometa behandling i förebyggande syfte. Jag undrar hur länge efter man är i risk för att utveckla nekros i käken?
Visa svar
Zometa - nekros

Tamoxifen med ashwagandha och tyrosin

2024-02-18
Hej! Jag tar Tamoxifen efter en operation i höstas för bröstcancer och har nyss slutat med naturlekemedeln Tyrobalans för sköldkörteln, för att det innehåller Sibirisk ginseng vilket jag läste man ska undvika för det kan motverka Tamoxifens effektivitet. Nu letar jag efter ett alternativ och undrar hur dessa ingredienser funker tillsammans med Tamoxifen: jod, tyrosin, selen, zink, koppar och ashwagandha. Går det bra att ta naturlekemedel som innehåller dessa? Tack på förhand
Visa svar
Tamoxifen med ashwagandha och tyrosin

Avhoppare

2024-02-18
Hej. Hört många som hoppar av eller avstår sån där antihormonell behandling. Vad finns det för uppföljning på den gruppen, hur mycket fler återfall finns det i konkreta siffror i gruppen avhoppare? Stämmer det med de tidiga studierna av medicinernas effekt som publicerades på 90-talet?
Visa svar
Avhoppare

Vad påverkar prognos

2024-02-18
Luminal A med 1 metastas 3 mm i axill. Styrs hela prognosen av denna metastas? Med tanke på att LA annars ses som relativt snäll. 3 friska SN men metastasen var i en annan körtel, hur funkar detta? Om man har en metastas i axill har man då också kärlinväxt (är det liksom före) Hur påverkas prognos och endokrin behandling med högt värde Er och pr. Har man möjlighet att operera bort äggstockar istället för att ta zoladex i 5 år? Ger det samma efffekt?
Visa svar
Vad påverkar prognos

Ang. ev förlängning av antihormonell behandling

2024-02-18
Hej! Finns det någon nationell plan för hur det reviderade vårdprogrammet ska implementeras, eller är det upp till varje region och/eller varje enskild MDK att tolka det? Tänker speciellt på gränssättningen för förlängd antihormonell behandling. Är inne på mitt 5:e år och osäker på om det nu ska läggas till ytterligare år. Hör inget från sjukhuset och vill inte störa i onödan, men vill gärna få en uppfattning om hur det fungerar, skulle kännas lite lugnare, faktiskt. Tack på förhand!
Visa svar
Ang. ev förlängning av antihormonell behandling

Blodfetter

2024-02-18
Kan antihormonell behandling påverka höga och även ge dåliga D vitaminväre. Har aldrig gjort någon osteoporos mättning Är 66 år opererades för bröstca 2021
Visa svar
Blodfetter

Förändring lunga efter strålning

2024-02-18
Fick högersidig Her2positiv bröstcancer januari 2021. Strålning färdig i mitten på oktober 2021. På grund av biverkningar gjordes röntgen av thorax i februari 2022 som visade förändringar på höger lunga. Dessa bedömdes som pneumonit som börjat läka av sig själv så ingen medicin för detta. Den 25 januari 2024 gjordes en ny CT thorax och röntgenläkarens utlåtande enligt journalen ” Tidigare kända glesa förändringar med delvis konsolidering i höger lungas ovanlob har blivit tätare och belägna subpleuralt apikalt och lateralt i första hand utseende som post strålning fibros/pneumonit. Inga nytillkomna fokala förändringar inom lungparenkymet. Inga metastaser”. Finns det risk för att förändringarna fortsätter utvecklas och att lungfunktionen gradvis försämras? Hade detta kunnat undvikas med läkemedel när kraftig hosta uppstod ett par månader efter avslutad behandling? Finns det något man kan påverka själv så här långt efteråt? Jag mår bra och vill om möjligt fortsätta göra så.
Visa svar
Förändring lunga efter strålning

Från när räknas återfallsrisken

2024-02-18
Hej, jag undrar från vilken tidpunkt man börjar räkna återfallsrisken? Är det från första diagnosdatum, tidpunkt för cancerfri efter operation och strålning eller någon annan tidpunkt? Jag fick min diagnos trippelnegativ BC i feb 2022, cellgifter, mastektomi aug 2022, sista strålning nov 2022 och åt min sista Capecitabine i maj 2023 (p g a en mikrometastas i en lymfkörtel, övriga 8 friska). Får min sista Zoledronsyra-behandling feb 2026. Tack!
Visa svar
Från när räknas återfallsrisken

Endokrin behandling

2024-02-18
Jag undrar varför de flesta kvinnor som haft hormonkänslig bröstcancer fortfarande får endokrin behandling i 5-10 år när så många nya studier visar på att det tycks ha begränsad effekt? Det finns studier som visar på att uppehåll på 3 månader per år inte ger någon skillnad i återfall, det finns studier som visar att de kvinnor som gör uppehåll för att bli gravida inte får fler återfall, det finns en stor studie publicerad i Science som visar att kvinnor som fortsätter med behandlingen år 5-10 inte uppvisar särskilt många färre återfall än de som slutar. Tyder inte det på att det kan finnas brister i den ursprungliga studien från 90-talet? Och finns det någon ordentlig uppföljning på de tvärmedicinska konsekvenserna av behandlingen? Det finns ju t ex studier som visar att över 50 procent av de som använder aromatashämmare får svår påverkan på leder, men även indikationer på hjärtpåverkan etc. Finns det siffror på hur många fd bröstcancerpatienter som förekommer inom ortopedi och kardiologi?
Visa svar
Endokrin behandling

Saroten eller gabapentin

2024-02-18
Hej har ätit Letrozol i fem år,har mycket värk i kroppen,benen är besvärligast,är stel som en pinne i kroppen,äter smärtstillande dagligen samt går med käpp och vid längre promenader rullator,är även mycket trött även om det blivit lite bättre efter att jag sluta med letrozolen för ca ett år sedan,jag skall till VC om en månad för min årliga undersökning och tänkte be min DR om saroten eller gabapentin efter att ha läst om detta här på er sida vill gärna veta vad ni anser om det och om det ev kan hjälpa mig samt vilken sort rek.ni? Äter levaxin och salurez senaste årskontroll i mars 2023 då var alla prover bra,har kollat blodtr.ett par ggr det var ok.jag är 81 år gammal
Visa svar
Saroten eller gabapentin

Överlevnadsgrad

2024-02-18
Jag har behandlats i början av 2021, då 57 år, för bröstcancer höger sida. - PME + SN - 30 mm invasiv lobulär cancer grad 3, ER 100, P 80, HER2 negativ, Ki67 32 % - extent cirka 60 mm - tolkas radikalt opererad (No tumor on ink). 2 mikrometastaser i 3 SN. Luminal B-lik. T2N1. Adjuvant behandling: EC100 x3, Docetaxel100 x1, Därefter pga biverkningar skifte till Paklitaxel vd i fulldos för att få 80% de tre sista behandlingar pga biverkningar. Fick Zometra á 6 ggr, 5 ggr strålning samt (pågående) Letrozolbehandling. Jag har fått olika svar på överlevnadsgraden utifrån min diagnos och behandling så jag skulle vilja ha er bedömning. Finns det nya behandlingar som kan öka överlevnadsgraden?
Visa svar
Överlevnadsgrad

EC90 vs EC75

2024-02-18
Hej Jag har en fråga kring behandling av cytostatika som hänger ihop med tankar om prognos. Man missade min cancer i mars 2023 på den ordinära mammografin pga troligtvis brösttäthet. Cancern diagnostiserades i juli 2023. I tro att jag hade Luminal A fick jag operationstid 6 veckor senare. Pga feltolkade uppgifter då man fortfarande trodde att det var Luminal A skulle jag först avstå cellgifter.Det visade sig att jag hade Luminal B, Er100& Pgr 90%, Ki6732%, multifokalt, den lobulära (dominerande) delen växte ihop med den ductala delen på två platser. Största tumören var 24 mm. ROR på PAM50 49. T2N0. Jag började med cellgifterna 80 dgr efter operationen. Jag har fått 3 ggr doxitacell och har tagit nu EC75 en gång. På grund av oro baserad på all försening undrar jag följande: I vilken uträckning är det mer effektivt mot cancerceller att få EC90 istället för EC75 under de kommande gångerna? Jag har varit trött av EC under några dgr men inte mer än så. Hur kommer det sig att man ger olika styrkor på cytostatika i olika regioner. Vad rekommenderar du?
Visa svar
EC90 vs EC75

EC 90 vs Ec 75

2024-02-18
Hej min fråga gäller cytostatika. Det har kommit upp på diskussion om jag ska ha EC 75 eller EC 90 de två sista gångerna av den kuren. Jag undrar i vilken utsträckning påverkas resultat om man tar EC90 ? Jag har varit trött av den första EC kuren men annars mått ok. Utöver EKG har man inte kollat mitt hjärta inför EC. JAg undrar även hur det kommer sig att man ger olika cytostatikadoseringar i olika regioner? Jag har fått doxytacel 80 medans man ger doxytacel 100 i en annan region. Brukar man kolla upp EC koncentration i blodet för att avgöra om man uppnått terapeutisk dos? Bakgrunden till diskussionen. Jag har haft Er100% Pgr90% Ki67 32%, grad 3, både lobulärt (dominerande) och ductal som växte ihop på två ställen. T2N0. Största tumören var 24 mm. Utöver detta 5 in situ. Både Luminal B och Luminal A finns. ROR 49 på Pam50. På grund av flera misstag (man missade cancern på mammografin, man trodde först att jag hade Luminal A) dröjde både operation och cytostatikabehandling (började på 80 dagen efter operationen)- därav min oro för prognosen och därav min angelägenhet att göra det mesta man kan göra i behandlingsväg nu . Jag har fått strålning (5 dgr)oh operation . Antihormonell (5 år) behandling planeras. Är det något annan ytterligare behandling du skulle rekommendera? Tack så mycket för alla svar.
Visa svar
EC 90 vs Ec 75

EC90 vs EC75

2024-02-18
Hej på grund av felställd diagnos dröjde min operation (6veckor efter op) och även cellgiftsbehandling (dag 80 efter op). Utöver detta missade man cancern vid den ordinära mammografin (mars 2023) pga brösttäthet -den diagnostiserades sen i juli 2023. Jag hade Luminal B, Ki6732%, T2NO, ER100%, Progesteron 90%, Pam 50 ROR49. Multifokal tumör, den största tumören var 24 mm. Den ductala och den lobulära våxte ihop på två ställen. Jag har fått doxytocell 80 ggr 3 och har tagit nu EC75 en gång. Två kurer återstår. Då jag bär på en oro att all väntan har försämrat min prognos undrar jag följande: I vilken utsträckning är det mer effektivt mot cancerceller att få EC90 (om man tål det)? Jag har mest varit trött av EC. Är det något att önska sig? Hur kommer det sig att man i olika län ger lite olika cytostatika doser?
Visa svar
EC90 vs EC75