Hej
Sökte maj 2017 för knölar o obehag i vänster bröst, läkaren gick igenom bröstet men kände inget konstigt utan rådde att vänta in min första mammografi ett halvår senare. Mammografin visade inget. Vid mammografin 2 år senare syntes inte heller någon knöl, däremot reagerade de på kontraktion bakom bröstvårtan och under månaderna som gick i väntan på svar fick jag även en lätt indragning av bröstvårtan.
360graders mammografi visade då en tumör på 40*15 mm,ultraljud antydde ännu större, biopsi togs. Lobulär A, långsamtväxande Ki67 5%, hormonpositiv, HERnegativ. Magnetröntgen visade att tumören var 55mm. Dessutom minst 3 mindre förstadier. Har tydligen mycket täta bröst och det ör förklaring till att vanliga mammografin missat tumören.
Tog bort hela bröstet + portvakten nu i veckan pga små bröst/inte något att spara.
Nu till min fråga: hur länge kan jag ha haft denna cancer? Kan den ha funnits där redan för 3 år sedan när jag själv var obekväm med bröstet och hur det kändes då? Går det att ta reda på?
Nästa fråga: vilka råd ger ni till kvinnor med mycket täta bröst, någon extra koll utöver vanliga mammografin?
Hej Lo, din fråga är mycket berättigad. Eftersom din tumör hade väldigt låg tillväxthastighet (det som syns i "Ki67") borde den rimligtvis ha funnits ett tag, ja. Utöver det har ju just lobulär cancer förmågan att växa i smala stråk istället för i en knöl, så den typen tumör är klart svårare att upptäcka både vid en klinisk undersökning och vid mammografi eller vid ultraljud. Lägger man till att du har täta bröst så blir undersökningar ytterligare försvårade, precis som du själv skriver. Visst kan man gå tillbaka till de gamla bilderna från 2 och 3 år sedan och, med vetskap var tumören senare hittats, granska på nytt. Men om man då inte ser något av tumören betyder inte det att den inte har funnits i ett tidigt stadium, för liten och/eller för diffust växande för att upptäckas. Det finns inga nationella regler för uppföljning av bröstcancer med andra bildgivande tekniker än mammografi/ultraljud, men vid olika sjukhus bestäms t ex att uppföljningen bör innefatta den bildgivande modalitet där tumören var synlig. Så om tumören inte alls syntes på något annat sätt än med magnetkameran så använder vi ibland just MR iaf vid första kontrolltillfället.
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm