Frågor & svar

Covid19 och karantän

2020-04-20
Hej! Har kronisk bröstcancer. Äter Leteozol, Kisqali och får Zometa. Har cancer i skelett, lymfkörtlarna vid lungorna och vätska i lungorna. Har bott hos min mamma nu i fem veckor eftersom min man blev sjuk då (förkyld, feber, ont i kroppen mm). Han är frisk nu och jobbar som vanligt (på Systembolaget). Har två tonårssöner. En går i skolan och en går i skolan hemifrån, men han jobbar även extra på ett hamburgerställe. Kan jag flytta hem igen? Jag ingår ju i riskgruppen för Covid19.
Svar:
Låt mig fundera på flyttfrågan litet. Om du skulle få besvär som talar för att du skulle kunna ha drabbats av Covid-smittan så bör du pausa med kisqali, men inte letrozol. I början är det svårt att veta hur en luftvägsinfektion utvecklar sig, men går det över på ett par dagar är det väl antingen inte covid eller en lindrig form och då går det bra att starta igen med tabletterna, och får du en allvarlig virusinfektion måste du förstås göra ett litet längre uppehåll i din Kisqali. Nu har jag funderat, och jag är ganska övertygad om att ifall jag hade varit du, så hade jag flyttat hem till min familj. Niklas
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation

Vaskulär invasion

2023-05-22
Hej! Jag har funderingar på vad kärlinväxt och vaskulär invasion betyder? Jag har gjort klart min behandling( cytostatika och strålning och går på Tamofixen i 10 år). Påverkar de min risk för återfall att jag hade vaskulär invasion?
Visa svar
Vaskulär invasion

Svar från DT thorax

2023-05-18
Hej, jag tycker om det fina arbetet ni gör. Jag har några funderingar angående svar från DT thorax som jag har gjort. Kopierat från journalen: Högre upp infraclaviculärt omedelbart nedom kärlsträngen samma sida fanns senast enstaka ospecifik lymfkörtel med kortaxis 0,5 cm. På samma plats har tillkommit ett par ospecifika lymfkörtlar 0,7 respektive 0,5 cm i kortaxis. I höger axill fanns vid föregående us ett cirka 10 tal lymfkörtlar invid kärlsträngen och neråt flera med fetthili 0,5-0,7 cm i kortaxis och uppfattat som ospecifika. Dessa har påtagligt minskat i storlek, nu med kortaxis kring 0,3 cm. Inga förstorade lymfkörtlar i mediastinum. Jag undrar vad detta innebär? Och vad det innebär med fetthili? Tack på förhand!
Visa svar
Svar från DT thorax