Jag håller inte med om ditt sista yttrande. Det måste vara läkemedelsbolagens uppgift att ta fram läkemedel som är säkra och effektiva. På det sättet har vi räddat många liv, och förbättrat livskvaliteten för andra.
Andra aktörer har att utveckla kirurgisk teknik, strålbehandling mm. Alla är givetvis välkomna att bedriva forskning för att utveckla metoder som leder till positiva hälsoeffekter, både för de som är friska, men även för de som drabbats av sjukdom. Det är viktigt att man man påvisa effekterna och bieffekterna av sådana metoder på ett bra sätt. Det bästa sättet är att genomföra sk randomiserade studier, där man försöker isolera och mäta effekten av en viss åtgärd. Sådan forskning finns förvisso, även utanför läkemedelsområdet. Nyttan av fysisk aktivitet är ett bra exempel. Du kan ha en poäng att det kan vara svårt att finansiera vissa sådana studier i synnerhet om de inte leder till en möjlighet att genom att sälja en ny medicin tjäna pengar på att sälja en ny och effektiv medicin. Det hade ju inte varit möjligt för en som visat att det är hälsobringande att träna på gym sälja gymkort för 30 000 kr i månaden till exempel, om det varit det hade det varit lättare att i fortsättningen finansiera sådan viktig forskning.
Jag tänker att att du menar att behandling med läkemedel kan ske till kostnaden av ibland svåra biverkningar, vilket ju är extra bekymmersamt i de fall medicinen inte har full effekt. Det är ett problem även om biverkningar förstås också är föremål för forskning. Glöm inte heller att en metod som helt saknar direkta biverkningar kan vara direkt livsfarlig ifall den saknar effekt och får patienter att avstå från behandling med biverkningar, men som har effekt.
Det fanns en berömd apotekare och läkare under början av 1500-talet som hette Paracelcus. Han sade att det inte finns några substanser som inte är giftiga, det är bara en fråga om vilken dos man använder dem i. Vatten t ex, om man dricker 10 liter vatten på ett bräde så utsätter man sig för livsfara. Och även om det det är alldeles sant att "äta bör man annars dör man" så kan man mycket bra genom att äta dålig även äta ihjäl sig. Lagom korvar är bäst, brukade min pappa säga. Det gäller förstås även mediciner.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.