Frågor & svar

Ökad risk för bröstcancer vid amning ?

2020-04-23
Hej! Jag fick mitt andra barn för sex månader sen och helammar fortfarande. Under våren har jag varit förkyld i omgångar och fick i samband med det två svullna lymfkörtlar på halsen. Jag kollade upp dessa på VC, blev skickad till ÖNH-akuten, skickad vidare för biopsi på punktionsmottagning och fick därefter ett positivt besked av ÖNH. Biopsin visade på lymfadenit och man bedömde att de svullna lymfkörtlarna hade koppling till infektion. De har också gått ner i storlek. När de gjorde biopsin på en lymfkörtel på vänster sida av halsen så kändes det som att det strålade ner till lymfkörteln i armhålan. I samband med det märkte jag att jag hade en förstorad lymfkörtel under armen också (början av februari). När jag pratade med läkaren på ÖNH om detta ansåg han att det hade koppling till infektionen. Man undersökte dock aldrig lymfkörteln. Någon månad senare upptäckte jag plötsligt en lymfkörtel till i armhålan. Jag tänkte att det är lika bra att kolla upp dessa också och har varit på VC och blev för säkerhets skull skickad på UL igår. När jag var på UL märkte jag att läkaren tystnade lite och sa sedan att hon var tvungen att bolla med någon på mammografi. Idag fick jag svar av min husläkare att de tycker att man ska gå vidare med biopsi av den mindre av lymfkörtlarna som tydligen har en förhårdnad och har annan form än vanliga lymfkörtlar. Till saken hör att jag 2017, när jag ammade mitt äldsta barn, också uppmärksammade svullna lymfkörtlar i armhålan efter en bihåleinflammation. Vid UL den gången konstaterades direkt att det inte var något konstigt med lymfkörtlarna och man behövde inte undersöka saken vidare. Jag tycker inte att jag ser några konstigheter med brösten men det är svårt att känns igen dem på grund av alla mjölkkörtlar. Känner mig dock lite öm i vänster armhåla och det strålar ut lite mot bröstet. Vet inte om det är kopplat till att jag känner så mycket på bröstet. Jag bär även mina barn mycket och joggar med vagnen, så vet inte om musklerna kan vara ansträngda också. Jag har ingen bröstcancer i släkten. Så nu till mina frågor. Är otroligt orolig nu. Är 37 år och nybliven tvåbarnsmamma. Kan man ha svullna lymfkörtlar under armarna när man ammar? Eller är detta främst vid amningsstart? Kan cancer triggas av amning? Hur orolig ska jag behöva vara i detta läge? Är UL tillförlitlig? Eller ger biopsin ett mer säkert svar? Misstänker de något allvarligt eller är det mer av en rutinåtgärd? Har du någon uppfattning om lymfkörtlarna i armhålan kan vara kopplade till den tidigare infektionen (dock mer än en månad sen förkyld nu). Kan de ha varit svullna hela tiden efter att jag ammade mitt äldsta barn utan att jag har märkt det? Vad betyder det att de har sett en avvikande lymfkörtel? Hur ska man gå vidare enligt dig? Vad gäller inom sjukvården i coronatider? Och återigen, hur orolig behöver jag vara i detta läge?
Svar:
Hej, det finns ett problem med vissa "riskfaktorer", med de flesta faktiskt. De kan inte användas för att peka ut individer. Bara att säga att t ex antalet bröstcancerfall i en grupp av t ex 1000 eller 10 000 individer som har riskfaktorn är högre än i motsvarande grupp utan riskfaktorn. om 20 av 10 000 är drabbade i "riskgruppen" och 10 av 10 000 i gruppen utan riskfaktorn så innebär det att riskfaktorn leder till en fördubblad risk (eller korrektare - är associerad med - en fördubblad risk) vilket låter obehagligt, samtidigt är det bara 20 (eller egentligen 10 av 10 000) 1 promille i detta påhittade exempel som är drabbade av detta. Vilket inte låter så farligt. En sådan riskfaktor kan vara viktig på gruppnivå men inte på individnivå. Man kan också uppfatta det omvänt, som en "friskfaktor" för de som inte har den. Det finns egentligen ganska få riskfaktorer som är riktigt väsentliga på individnivå. Den viktigaste är att vara kvinna (!) vilket lett till att man bara baserat på den riskfaktorn rekommenderar mammografier från 40 års ålder. En annan användbar riskfaktor är att ha en mutation i en bröstcancergen, t ex BRCA1. Bara baserat på den riskfaktorn kan vi rekommendera riskreducerande bröstoperation. Riskfaktorer som har med graviditet och amning tillhör den första gruppen. Att amma leder långsiktigt till en riskminskning avseende bröstcancer, speciellt om man har varit gravid tidigt och många gånger. Det är alltså en "friskfaktor" enligt ovan. Det kan dock konstigt nog vara så att det finns en mycket liten riskökning under själva graviditet , innan skyddseffekten träder in. Det senare är ett typiskt exempel på en riskfaktor som för individen är helt oviktig. Hur många gravida och ammande får bröstcancer? Nästan inga. Bör risken att få bröstcancer påverka ett beslut att skaffa barn om man är tidigare bröstfrisk? Naturligtvis inte. För att nu titta på din situation, uppfattar jag set som ett läge som inte bör hanteras i perspektivet av "riskfaktorer", utan ditt fall måste hanteras som den individ du är och de fynd man gjort. Det är omöjligt att från vår sida ha någon kvalificerad uppfattning om vad det kan bero på i ditt fall och hur orolig du "bör" vara. Oavsett hur det förhåller sig känns det riktigt bra att man vill utreda ordentligt och ta reda på ifall det finns skäl till oro, eller om dina symtom endast är det som kan förväntas under amning. Jag kan inte något förhandstips.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation

Vaskulär invasion

2023-05-22
Hej! Jag har funderingar på vad kärlinväxt och vaskulär invasion betyder? Jag har gjort klart min behandling( cytostatika och strålning och går på Tamofixen i 10 år). Påverkar de min risk för återfall att jag hade vaskulär invasion?
Visa svar
Vaskulär invasion

Svar från DT thorax

2023-05-18
Hej, jag tycker om det fina arbetet ni gör. Jag har några funderingar angående svar från DT thorax som jag har gjort. Kopierat från journalen: Högre upp infraclaviculärt omedelbart nedom kärlsträngen samma sida fanns senast enstaka ospecifik lymfkörtel med kortaxis 0,5 cm. På samma plats har tillkommit ett par ospecifika lymfkörtlar 0,7 respektive 0,5 cm i kortaxis. I höger axill fanns vid föregående us ett cirka 10 tal lymfkörtlar invid kärlsträngen och neråt flera med fetthili 0,5-0,7 cm i kortaxis och uppfattat som ospecifika. Dessa har påtagligt minskat i storlek, nu med kortaxis kring 0,3 cm. Inga förstorade lymfkörtlar i mediastinum. Jag undrar vad detta innebär? Och vad det innebär med fetthili? Tack på förhand!
Visa svar
Svar från DT thorax