Hej,
Jag tänker att man antingen fattat detta beslut p g a att du tillhör en riskgrupp t ex p g a ålder, där det är extra angeläget att minimera risken för riskspridning. Alternativt har man valt att reducera verksamheten generellt i syfte att minimera antalet individer som måste ta sig till sjukhuset och därigenom smittspridning. En tredje orsak skulle kunna vara att man måst reducera verksamheten på behandlingsenheten för att personal är sjuk eller på annat sätt inte kan vara på plats på sin ordinarie arbetsplats.
Zoledronsyra och andra sk bisfosfonater är en grupp läkemedel där det kanske litet oväntat visat sig att de har egenskapen att minska risken för allvarliga återfall. Zoledronsyra "bakas in" i skelettet och sätter sig där under läng tid. Det du fick för ett halvår sedan finns således kvar i kroppen. Den studie man lutar sig emot för att rekommendera behandling är en sk meta-analys med resultat från ett antal olika randomiserade studier där man lottat patienter +/- sådan behandling i tillägg till övrig behandling. De ingående studierna är olika på flera sätt, och visar litet olika resultat. Man har tagit med studier av olika liknande läkemedel, och olika behandlingstider. Det gör att man inte riktigt kan vara säker på att den regim man rekommenderar (de flesta får en dos i halvåret i 3, eller på vissa ställen 5 år) verkligen är den absolut optimala. I genomsnitt verkar det dock vara bra att ge ett antal års behandling till patienter som kommit in i klimakteriet. Behandlingen har den goda bieffekten att den minskar risken för nedsatt bentäthet och frakturer till följd av benskörhet, vilket kan vara en fördel inte minst om man tar en aromatashämmare som anastrozol eller letrozol. Kom ihåg att det bidrag till behandlingseffekten som zoledronsyra ger är ganska litet, mindre än nyttan av operation, cytostatika, hormontabletter och strålning.
Jag skulle sammanfattningsvis vilja säga att man inte behöver uppfatta att det är ett allvarligt avsteg från behandlings planen man gör om man skjuter upp en zoledronsyrabehandling i 6 månader. Påverkan på din prognos till följd av detta är med största sannolikhet försumbar.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.