Frågor & svar

Frågor jag glömde ställa hos onkologen

2020-05-17
Hej! Det här är min diagnos: Jag är 42 år, i övrigt frisk. Preoperativt fann man en trippelnegativ bröstcancer som mätte 8 mm. Är nu opererad med högersidig sektorresektion och sentinel node och man har funnit en radikalt avlägsnad invasiv duktal cancer på 13 mm, BRE 9, grad III tumör utan påvisad kärlinväxt, fortsatt trippelnegativ och Ki-67 på 70%. I axillen tre friska sentinel node. I chocken över att vara hos en onkolog för första gången kom jag inte på allt som jag ville veta förrän efteråt. Inser att det är många fakta jag är ute efter. Jag hoppas ni kan hjälpa mig. 1. Hur länge kan man tänka sig att cancern/tumören har funnits i min kropp? 2. Vad är prognosen för min cancer kortsiktigt och långsiktigt? Finns det studier som man själv kan ta del av? Jag är erbjuden dostät EC 4 gånger varannan vecka och därefter Paklitaxel varje vecka i 12 veckor. Sedan strålning. 3. Vilka är långtidseffekterna/biverkningarna av dessa cytostatika, samt strålning? (direkta biverkningar fick jag god information om). 4. Finns det andra vedertagna behandlingsmetoder ni skulle rekommendera? 5. Vad är återfallsprocenten på den här sortens tumör - med och utan cytostatika och över tid? 6. I vilken grad/hur mycket bidrar cytostatika behandlingen till att man är sjukdomsfri efter fem år i just mitt fall? Vet man att den gör nytta? Går det att mäta att den gör nytta i mitt fall när man inte hittat cancerceller någon annanstans? 7. Finns det statistik utifrån personer som avstått från behandling? 8. Finns det några tester att göra för att se om man tål dessa cytostatika? Tack för hjälpen i förväg. Mvh S
Svar:
Hej, jag ska försöka beta av dina frågor efter bästa förmåga 1. det kan jag inte svara på, vet inte med säkerhet, men det handlar snarare om år än månader. 2 + 5 + 6 + 7: Den modell jag använder anger den statistiska sannolikheten att vara i livet efter 5 år till 86 % med bara operation och stråling, och 91 % med kemoterapi, alltså en tilläggsnytta om 5 %-enheter, eller som jag skrev i ett annat svar nyss Number needed to treat = 20, vilket betyder att 20 individer med dina förutsättningar måste få kemoterapi för att en ska bli botad. Det är en i hög grad rimlig siffra för att ta behandling även om det kan låta som många! 3. jag uppfattar att det är ungefär såhär: många individer blir mycket påverkade av hela situationen, med svårigheter att koncentrera sig, hitta ord och liknande, jag tror i första hand inte att det är en direkt effekt av cytostatikan, utan en konsekvens av den ovälkomna händelse i livet som cancern innebär, de allra flesta återhämtar sig igen, men det kan ta upp till ett år att komma tillbaka riktigt, och det kan variera mycket hur svårt och länge man drabbas av detta. Du måste räkna med att mensen försvinner och att du kommer in i klimakteriet, i vissa fall återhämtar sig äggstockarna i din ålder efter en tid, men det kan bli permanent. På riktigt lång sikt måste man räkna med att man efter en kemoterapi har litet högre risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar, därför 'r det viktigt att etablera goda livsvanor och på lång sikt hålla koll på andra riskfaktorer för sådana sjukor (inte röka!!, inte gå upp i vikt, vara fysiskt aktiv, äta en hälsosam och varierad kost). Sen tänker jag att det kan finnas andra effekter också, alla är inte säkert negativa, somliga menar att det får ett djupare livsinnehåll efter en cancerresa. 4. Nej, undantaget regelbunden fysisik aktivitet, gärna ansträngande! Om du skulle vara BRCA1-mutationsbärare skulle man rekommendera att ta bort äggstockar och äggledare i förebyggande syfte. Har du blivit erbjuden ärftlighetstestning? 7. Nej, inte som man kan använda för att fatta beslut om behandling. Om man drabbas av allvariliga biverkningar kan det hända att man får modifiera under resans gång.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi