Hej, jag ska försöka beta av dina frågor efter bästa förmåga
1. det kan jag inte svara på, vet inte med säkerhet, men det handlar snarare om år än månader.
2 + 5 + 6 + 7: Den modell jag använder anger den statistiska sannolikheten att vara i livet efter 5 år till 86 % med bara operation och stråling, och 91 % med kemoterapi, alltså en tilläggsnytta om 5 %-enheter, eller som jag skrev i ett annat svar nyss Number needed to treat = 20, vilket betyder att 20 individer med dina förutsättningar måste få kemoterapi för att en ska bli botad. Det är en i hög grad rimlig siffra för att ta behandling även om det kan låta som många!
3. jag uppfattar att det är ungefär såhär: många individer blir mycket påverkade av hela situationen, med svårigheter att koncentrera sig, hitta ord och liknande, jag tror i första hand inte att det är en direkt effekt av cytostatikan, utan en konsekvens av den ovälkomna händelse i livet som cancern innebär, de allra flesta återhämtar sig igen, men det kan ta upp till ett år att komma tillbaka riktigt, och det kan variera mycket hur svårt och länge man drabbas av detta. Du måste räkna med att mensen försvinner och att du kommer in i klimakteriet, i vissa fall återhämtar sig äggstockarna i din ålder efter en tid, men det kan bli permanent. På riktigt lång sikt måste man räkna med att man efter en kemoterapi har litet högre risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar, därför 'r det viktigt att etablera goda livsvanor och på lång sikt hålla koll på andra riskfaktorer för sådana sjukor (inte röka!!, inte gå upp i vikt, vara fysiskt aktiv, äta en hälsosam och varierad kost). Sen tänker jag att det kan finnas andra effekter också, alla är inte säkert negativa, somliga menar att det får ett djupare livsinnehåll efter en cancerresa.
4. Nej, undantaget regelbunden fysisik aktivitet, gärna ansträngande! Om du skulle vara BRCA1-mutationsbärare skulle man rekommendera att ta bort äggstockar och äggledare i förebyggande syfte. Har du blivit erbjuden ärftlighetstestning?
7. Nej, inte som man kan använda för att fatta beslut om behandling. Om man drabbas av allvariliga biverkningar kan det hända att man får modifiera under resans gång.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.