Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Orolig

2020-05-22
Hej Jag har länge tänkt skriva till Er, men nu tog jag mod till mig och hoppas att kunna få lite svar. I oktober november så kände jag en smärta som är svår att beskriva den kom å gick, ibland högg de liksom till å ibland molde de i vänster bröst. När jag blev kallad till mammografi i december nämnde jag för sköterskan att jag hade denna konstiga känsla. Fick sen svar i början av januari att jag skulle komma till en kompletterande undersökning, jag anade oro så min man följde med mig. Jag blev ”tårtbitsopererad” i början av mars i år. Såhär står det i min journal: Vänstersidig sektorresektion och sentinel node har funnit en radikalt avlägsnad invasiv duktal cancer på 7mm, BRE 6, grad ll tumör utan påvisad kärlinväxt, ER 70%, PR 100%, Ki-67 på 24%, HER-2 negativ och i axillen en frisk sentinel node. Rekommenderar endokrin terapi i form av aromatashämmare i 5 års tid och strålbehandling mot bröstet 15 fraktioner som adjuvant behandling. Jag var sjukskriven fram till påsk och började jobba därefter. Men efter första arbetsdagen svullnade de upp i armhålan och mitt operationsärr gick upp på två ställen. Jag blev sjukskriven igen och är nu det till slutet av maj. Det onda som jag hade i bröstet innan operationen försvann efter. Det kändes liksom verkligen som det var borttaget. Men sedan två veckor tillbaka har samma känsla kommit tillbaka i bröstet igen, men nu närmare armhålan. Kan det ha spridit sig? Går det att se med ett ultraljud? Jag äter Anastrozol och har nu ätit den i fem veckor. I början hade jag ont i huvudet, men de har försvunnit. Nu har jag ”bara” kvar värmevallningar, svettning, ont i alla leder och under fötterna, jag sover dåligt och känner mig svag orkar liksom ingenting längre, tycker jag. Fick besked i veckan att jag beräknas få strålning i slutet av juli. Detta känns på sätt och vis bra, men ändå inte.... Är risken för återfall stor? Kommer jag få 15 fraktioner eller kommer jag få mindre nu i Coronatider? Jag vill passa på att tacka er för att ni tar er tid att läsa och ge svar till mig och alla andra som har/haft bröstcancer eller som är oroliga att de ska få det. TACK! Ni är guld värda💝
Svar:
Hej! Vilken otur att du fick sårläkningsproblem efter din operation, hoppas det har blivit bra nu. Med det du beskriver är det mer sannolikt att du känner av läkningsprocessen (som ju pågår inne i vävnaden framförallt, inte bara i ärret i huden) och detta ffa efter din komplikation, än ett återfall. Att det verkar stråla mot armhålan är rätt vanligt, det är ju dit lymfan (som har med "städjobbet" efter operationen att göra) tar sig från bröstet. Men ja, sådant brukar gå att se med mammografi/ultraljud. Det händer extremt sällan att det blir så här tidiga återfall, under pågående behandling, och dessa tumörer har i så fall snarare en mer aggressiv profil än den du beskriver. Men kolla om du känner dig orolig, prata med din läkare. Vilken strålning du kommer att få är rätt beroende av hur just din region hanterar coronapandemin, så det korrekta svaret kan bara komma från den enhet där du behandlas.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Bröstcancer

2020-05-30
Hej jag har precis fått veta att jag har duktal invasiv bröstcancer. Jag har också cancer celler i en lymfkörtel som de tog biopsi på. Jag skall få cytostatika i 3-4 månader och sedan opereras i höst. Brukar man ge cytostatika före operation? Kommer jag ha möjlighet att vara med att bestämma när behandlingen skall börja? Jag känner mig verkligen inte mentalt redo ännu och så skulle gärna vilja fira midsommar med mina närmaste innan eftersom det är det enda jag kommer att kunna göra i sommar. Kommer jag att tappa håret av behandlingen, och hur ser prognosen ut för duktal invasiv bröstcancer? Många frågor, hoppas ni kan hjälpa mig med någon av dem.
Visa svar
Bröstcancer

Zolodronsyra

2020-05-30
Hej. Jag är diagnostiserad med trippelnegativ bröstcancer. Är 47 år gammal. Har fått cytostatikabehandling och strålbehandling. Jag undrar om jag borde få behandling med zolodronsyra utifrån min diagnos och min ålder?min läkare säger att det enligt vårdprogrammet ska jag inte ha behandling med zolodronsyra.
Visa svar
Zolodronsyra

Cytostatika dropp

2020-05-30
Hej, vad skulle hända om sköterskan glömmer att fylla upp slangen med vätska innan hen ansluter den till Picc-line katerern så att ca 20 cm luft pumpas in till mitt hjärta? Det hände inte men det var nära.
Visa svar
Cytostatika dropp

Hur fort växer cancer

2020-05-29
Hej jag är 48 år. För fem veckor sedan upptäckte jag en stor knöl i mitt högra bröst. Känns som att hela bröstkörteln är svullen. Vårdcentralen skrev en svf-remiss till bröstcentrum för trippel diagnostik. Doktorn sa 60% att det är farligt, 40% att det är ofarligt. Jag är jätte rädd och får svar på biopsin om två veckor. Tiden känns orimligt lång och det är ångest laddat. På mammografi för ett år sedan var allting bra. Kan en tumör verkligen växa så fort?
Visa svar
Hur fort växer cancer

Knöl

2020-05-29
Hej. Sedan puberteten har det känts som om jag har något i mina bröst. Något hårt som en oval bit plast eller brosk. Mest kände jag av det som tonåring. Men av och till i vuxen ålder känns det som om den där biten är i brösten. I både höger och vänster sida. I mitten av all vävnad. Jag har liten Bkupa så det är lätt att känna. Men ja tycker det känns läskigt, det är skrämmande att känna och jag är väldigt känslig så det kan lätt ömma. Jag har försökt kolla bröstets anatomi men inget kan förklara varför det känns som om jag har en bit brosk i Brösten. Inte heller varför det varat sedan puberteten och fram till idag när jag nästan är 30 år. Är det något jag bör söka upp? Eller finns det en förklaring till detta? Tack på förhand.
Visa svar
Knöl

Fibroadenom övergångsålder

2020-05-29
Hej Jag är en 50 åring kvinna. Kom precis precis från mammografi där de hittat en knuta djupt in i ena bröstet. Jag tog mammografi och sedan ville de ta ultraljud. De såg en knuta. Knutan kunde inte kännas utanpå. De tog en spruta In i bröstet och sög ut vätska. Nu måste jag vänta ett par veckor med oro. Hur vanligt är det i min ålder att det är en helt vanlig bindvävsknuta? Är det större risk att knutan är cancer? Läste att det var näst vanligt mellan 15-30 år. Jag menstruerar inte längre då jag opererat livmodern. Är så orolig att jag knappt står ut. Min mamma fick bröstcancer vid 60 års ålder. Är det vanligast att bindvävsknutor bara är knutor?
Visa svar
Fibroadenom övergångsålder

Behov av sentinal node

2020-05-29
Om man genomgått neoadjuvant behandling med lyckat resultat - behöver man då göra en sentinal node i samband med operationen? Det finns inga palpabla lymfkörtlar och inga tecken på lymfkörtlar på de MR som gjorts under förbehandlingen.
Visa svar
Behov av sentinal node

Fibroadenom/cancer

2020-05-29
Hej. Jag är 50 år och vid en rutinkontroll upptäcktes en knöl långt in i bröstet på ca 1,5 cm (ej kännbar utanpå). De tog även ultraljud och biopsi. De sade att jag kan vara lugn, att det förmodligen bara var Fibroadenom. Jag måste nu vänta på svar. Kan de verkligen avgöra om det är Fibroadenom utifrån ultraljudet iom hon sa jag kunde känna mig lugn. Vad jag läst är det svårt att avgöra utan provtagning?
Visa svar
Fibroadenom/cancer

Undersökning täta bröst

2020-05-29
Hej Jag opererade bort mitt vänstra bröst våren 2018, strålning och hormonbehandli ng. Vid 1 års kontroll gjordes mammografi och ultraljud. Då kom det fram att mitt kvarvarande bröst hade tät vävnad och förkalkningar. Prov togs som visade att det inte var cancer. Nu när det var dags för 2år kontroll erbjöds jag endast mammografi av mitt kvarvarande bröst. Jag bad om att få ultraljud också då jag är mkt orolig och anser att jag har förhöjd risk. Vad tycker ni? Är ultraljud ett bra komplement till mammografi vid täta bröst? Så tacksam för svar. Mvh Helena
Visa svar
Undersökning täta bröst

Lymfsträngar efter operation

2020-05-29
Hej, jag opererades 4 december då togs fyra lymfkörtlar bort i armhålan, plus tårtbit av bröstet. Strålning fyra veckor avslutades 14 feb. Allt okej på återbesök, inget ödem enligt läkaren. Jag har ont, känner mig svullen och har hårda strängar i armen som kommer och går, känner mig stressad i kroppen. Jag tränar, går till sjukgymnast, lymfmassör och kiropraktor vilket blir kostsamt. Vad mer kan jag göra? Är detta kroniskt? Finns det annan hjälp att få? Vart ska jag vända mig med mitt problem? (Blir mycket trött av ständigt tryck och ömhet i armen och sidan)
Visa svar
Lymfsträngar efter operation