Frågor & svar

Orolig

2020-05-22
Hej Jag har länge tänkt skriva till Er, men nu tog jag mod till mig och hoppas att kunna få lite svar. I oktober november så kände jag en smärta som är svår att beskriva den kom å gick, ibland högg de liksom till å ibland molde de i vänster bröst. När jag blev kallad till mammografi i december nämnde jag för sköterskan att jag hade denna konstiga känsla. Fick sen svar i början av januari att jag skulle komma till en kompletterande undersökning, jag anade oro så min man följde med mig. Jag blev ”tårtbitsopererad” i början av mars i år. Såhär står det i min journal: Vänstersidig sektorresektion och sentinel node har funnit en radikalt avlägsnad invasiv duktal cancer på 7mm, BRE 6, grad ll tumör utan påvisad kärlinväxt, ER 70%, PR 100%, Ki-67 på 24%, HER-2 negativ och i axillen en frisk sentinel node. Rekommenderar endokrin terapi i form av aromatashämmare i 5 års tid och strålbehandling mot bröstet 15 fraktioner som adjuvant behandling. Jag var sjukskriven fram till påsk och började jobba därefter. Men efter första arbetsdagen svullnade de upp i armhålan och mitt operationsärr gick upp på två ställen. Jag blev sjukskriven igen och är nu det till slutet av maj. Det onda som jag hade i bröstet innan operationen försvann efter. Det kändes liksom verkligen som det var borttaget. Men sedan två veckor tillbaka har samma känsla kommit tillbaka i bröstet igen, men nu närmare armhålan. Kan det ha spridit sig? Går det att se med ett ultraljud? Jag äter Anastrozol och har nu ätit den i fem veckor. I början hade jag ont i huvudet, men de har försvunnit. Nu har jag ”bara” kvar värmevallningar, svettning, ont i alla leder och under fötterna, jag sover dåligt och känner mig svag orkar liksom ingenting längre, tycker jag. Fick besked i veckan att jag beräknas få strålning i slutet av juli. Detta känns på sätt och vis bra, men ändå inte.... Är risken för återfall stor? Kommer jag få 15 fraktioner eller kommer jag få mindre nu i Coronatider? Jag vill passa på att tacka er för att ni tar er tid att läsa och ge svar till mig och alla andra som har/haft bröstcancer eller som är oroliga att de ska få det. TACK! Ni är guld värda💝
Svar:
Hej! Vilken otur att du fick sårläkningsproblem efter din operation, hoppas det har blivit bra nu. Med det du beskriver är det mer sannolikt att du känner av läkningsprocessen (som ju pågår inne i vävnaden framförallt, inte bara i ärret i huden) och detta ffa efter din komplikation, än ett återfall. Att det verkar stråla mot armhålan är rätt vanligt, det är ju dit lymfan (som har med "städjobbet" efter operationen att göra) tar sig från bröstet. Men ja, sådant brukar gå att se med mammografi/ultraljud. Det händer extremt sällan att det blir så här tidiga återfall, under pågående behandling, och dessa tumörer har i så fall snarare en mer aggressiv profil än den du beskriver. Men kolla om du känner dig orolig, prata med din läkare. Vilken strålning du kommer att få är rätt beroende av hur just din region hanterar coronapandemin, så det korrekta svaret kan bara komma från den enhet där du behandlas.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi