Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

PAD-besked

2020-05-23
Hej! Min bröstcancer upptäcktes via mammografi, jag har inte känt något själv. Vid den fördjupade kontrollen med ultraljud gjordes en biopsi som visade på cancerceller. Dock så fick man med så pass få celler vid fett prov så man kunde inte fastställa något mer om tumörens art. Detta vet man först när analys gjorts av tumör samt portvakt. Jag opererades för cirka en vecka sedan. Operationen i sig gick bra men jag mår fortfarande dåligt av narkosen. Jag är yr och illamående om än bättre än för några dagar sedan. Idag fick jag kallelse till läkare, besöket är om cirka tre veckor. Det står inget i kallelsen om vad det avser men jag tar för givet att det är PAD-besked. Min fråga då är om man redan analyserat portvakten och sett att det inte finns några metastaser? Eller kan det komma ytterligare en kallelse till operation innan jag ska till läkaren? Eller får jag besked om ev spridning först på läkarbesöket om tre veckor? Det känns som väldigt lång tid att vänta. Om man sett metastaser så vill jag ju gå vidare med operation av fler lymfkörtlar så snart som möjligt och inte någon vecka efter att jag fått provsvar för då innebär ju det att det gått sju veckor från det att jag fick diagnos bröstcancer tills andra operationen görs. Tacksam för svar.
Svar:
Hej Malin, Det besök som planeras är för att du ska få besked om resultatet av operationen, det skulle vara underligt om du blev kallad till ytterligare en operation innan du varit på ditt läkarbesök. I mellantiden kommer man att diskutera ditt fall vid den sk multidisciplinära konferensen för att t ex fatta beslut om huruvida det bör utföras ytterligare en operation och ifall det ska rekommenderas kemoterapi efteråt. Jag håller med om det du skriver, att det kan bli utdraget ifall man rekommenderar ytterligare en operation av armhålan. I den bästa av världar skulle det gå litet snabbare. På vissa ställen finns det problem med långa väntetider för att få den mikroskopiska undersökningen helt klar. Frågan är fri, du kan ju be att få kontakt med din läkare via din kontaktsköterska för att se om det går att skynda på processen något. Viktigaste skulle jag trots att säga att det är att det blir rätt beslut i slutändan och inte ett beslut som baseras på delar av den information man behöver.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Bröstcancer

2020-05-30
Hej jag har precis fått veta att jag har duktal invasiv bröstcancer. Jag har också cancer celler i en lymfkörtel som de tog biopsi på. Jag skall få cytostatika i 3-4 månader och sedan opereras i höst. Brukar man ge cytostatika före operation? Kommer jag ha möjlighet att vara med att bestämma när behandlingen skall börja? Jag känner mig verkligen inte mentalt redo ännu och så skulle gärna vilja fira midsommar med mina närmaste innan eftersom det är det enda jag kommer att kunna göra i sommar. Kommer jag att tappa håret av behandlingen, och hur ser prognosen ut för duktal invasiv bröstcancer? Många frågor, hoppas ni kan hjälpa mig med någon av dem.
Visa svar
Bröstcancer

Zolodronsyra

2020-05-30
Hej. Jag är diagnostiserad med trippelnegativ bröstcancer. Är 47 år gammal. Har fått cytostatikabehandling och strålbehandling. Jag undrar om jag borde få behandling med zolodronsyra utifrån min diagnos och min ålder?min läkare säger att det enligt vårdprogrammet ska jag inte ha behandling med zolodronsyra.
Visa svar
Zolodronsyra

Cytostatika dropp

2020-05-30
Hej, vad skulle hända om sköterskan glömmer att fylla upp slangen med vätska innan hen ansluter den till Picc-line katerern så att ca 20 cm luft pumpas in till mitt hjärta? Det hände inte men det var nära.
Visa svar
Cytostatika dropp

Hur fort växer cancer

2020-05-29
Hej jag är 48 år. För fem veckor sedan upptäckte jag en stor knöl i mitt högra bröst. Känns som att hela bröstkörteln är svullen. Vårdcentralen skrev en svf-remiss till bröstcentrum för trippel diagnostik. Doktorn sa 60% att det är farligt, 40% att det är ofarligt. Jag är jätte rädd och får svar på biopsin om två veckor. Tiden känns orimligt lång och det är ångest laddat. På mammografi för ett år sedan var allting bra. Kan en tumör verkligen växa så fort?
Visa svar
Hur fort växer cancer

Knöl

2020-05-29
Hej. Sedan puberteten har det känts som om jag har något i mina bröst. Något hårt som en oval bit plast eller brosk. Mest kände jag av det som tonåring. Men av och till i vuxen ålder känns det som om den där biten är i brösten. I både höger och vänster sida. I mitten av all vävnad. Jag har liten Bkupa så det är lätt att känna. Men ja tycker det känns läskigt, det är skrämmande att känna och jag är väldigt känslig så det kan lätt ömma. Jag har försökt kolla bröstets anatomi men inget kan förklara varför det känns som om jag har en bit brosk i Brösten. Inte heller varför det varat sedan puberteten och fram till idag när jag nästan är 30 år. Är det något jag bör söka upp? Eller finns det en förklaring till detta? Tack på förhand.
Visa svar
Knöl

Fibroadenom övergångsålder

2020-05-29
Hej Jag är en 50 åring kvinna. Kom precis precis från mammografi där de hittat en knuta djupt in i ena bröstet. Jag tog mammografi och sedan ville de ta ultraljud. De såg en knuta. Knutan kunde inte kännas utanpå. De tog en spruta In i bröstet och sög ut vätska. Nu måste jag vänta ett par veckor med oro. Hur vanligt är det i min ålder att det är en helt vanlig bindvävsknuta? Är det större risk att knutan är cancer? Läste att det var näst vanligt mellan 15-30 år. Jag menstruerar inte längre då jag opererat livmodern. Är så orolig att jag knappt står ut. Min mamma fick bröstcancer vid 60 års ålder. Är det vanligast att bindvävsknutor bara är knutor?
Visa svar
Fibroadenom övergångsålder

Behov av sentinal node

2020-05-29
Om man genomgått neoadjuvant behandling med lyckat resultat - behöver man då göra en sentinal node i samband med operationen? Det finns inga palpabla lymfkörtlar och inga tecken på lymfkörtlar på de MR som gjorts under förbehandlingen.
Visa svar
Behov av sentinal node

Fibroadenom/cancer

2020-05-29
Hej. Jag är 50 år och vid en rutinkontroll upptäcktes en knöl långt in i bröstet på ca 1,5 cm (ej kännbar utanpå). De tog även ultraljud och biopsi. De sade att jag kan vara lugn, att det förmodligen bara var Fibroadenom. Jag måste nu vänta på svar. Kan de verkligen avgöra om det är Fibroadenom utifrån ultraljudet iom hon sa jag kunde känna mig lugn. Vad jag läst är det svårt att avgöra utan provtagning?
Visa svar
Fibroadenom/cancer

Undersökning täta bröst

2020-05-29
Hej Jag opererade bort mitt vänstra bröst våren 2018, strålning och hormonbehandli ng. Vid 1 års kontroll gjordes mammografi och ultraljud. Då kom det fram att mitt kvarvarande bröst hade tät vävnad och förkalkningar. Prov togs som visade att det inte var cancer. Nu när det var dags för 2år kontroll erbjöds jag endast mammografi av mitt kvarvarande bröst. Jag bad om att få ultraljud också då jag är mkt orolig och anser att jag har förhöjd risk. Vad tycker ni? Är ultraljud ett bra komplement till mammografi vid täta bröst? Så tacksam för svar. Mvh Helena
Visa svar
Undersökning täta bröst

Lymfsträngar efter operation

2020-05-29
Hej, jag opererades 4 december då togs fyra lymfkörtlar bort i armhålan, plus tårtbit av bröstet. Strålning fyra veckor avslutades 14 feb. Allt okej på återbesök, inget ödem enligt läkaren. Jag har ont, känner mig svullen och har hårda strängar i armen som kommer och går, känner mig stressad i kroppen. Jag tränar, går till sjukgymnast, lymfmassör och kiropraktor vilket blir kostsamt. Vad mer kan jag göra? Är detta kroniskt? Finns det annan hjälp att få? Vart ska jag vända mig med mitt problem? (Blir mycket trött av ständigt tryck och ömhet i armen och sidan)
Visa svar
Lymfsträngar efter operation