Frågor & svar

Adjuvant behandling

2020-06-25
Hej Har opererats radikalt ingen spridning lymfan. Nu får jag cytostatika klar med 3 första docetaxel som har vart rena tortyren pga fibromyalgi och kronisk smärta. Jag slapp Accofilen sista gången nu pga av att jag låg fem dagar på rygg med olidliga smärtor och kunde enbart med stora svårigheter ta mig till toaletten dessa dagar. Jag har svåra problem mentalt nu att gå in i EC 75 delen. Jag har inte fått någon som helst hjälp med hur jag ska smärtlindra då vanliga värktabletter inte biter efter annan läkares fikostiga exprimenterande under tio år efter en olycka. Det känns så oetiskt att behöva gå in i denna behandling utan smärtlindring. Att ta ett lugnande piller eller "boka tid hos kurator" är ett rent hån men det enda dom rekommenderar. Jag känner min kropp väldigt väl och vad den tål och inte tål. Nu har dom inför EC sänk den från EC 90 till EC 75 men jag vet inte om jag vill fortsätta denna tortyr mer nu. Cancern är hormonpositiv och Her 2 positiv. Endorkina behandlingen kommer dom inte få mig att äta oavsett om dom så säger att jag måste. Ingen studie där man tar kvinnors livskvalite på allvar har jag hittat. Med mina besvär är jag redan sjukt orörlig och har svårt att motivera mig att ens gå upp ur sängen under cytobehandlingen. Det i sig är ju förödande dåligt för min hälsa. Jag känner mig som en trasa..en försökskanin att dessutom ständigt få möta nya ansikten som ska få en uppfattning på en kort stund hjälper ju inte mig.. Jag är bokad för strålning 15 tillfällen efter detta. Nu med corona också så är tillvaron totalt upp och nervänd. Frågan som är eg är ju med denna progonos som jag fick efter mycket tjat 86 % överlevnad med operation plussar 3-7 % cyton 5 % med arostathämmare strålningen ej inräknad om jag kan strunta i resten av cyton? Motivationen är noll . Inför varje sjukhusbesök så är det normen som får mig att gå. Normen att man ska leva till varje pris mina vänner min man deras tårar. Min önskan om ett värdigt liv tycks väldigt oviktigt för alla utom mig. Läkaren säger bara boka tid hos kurator. Jag vill ha medicinska beslut inte en hjärnskrynklare. Jag vill ha smärtfrihet då det bryter ner min livslust att ha dessa fruktansvärda biverkningar som kan bli bestående. Kan man avbryta frågade jag är det ett altrenativ. NEJ ..utan vidare utvecklaing av varför mm. Jag måste googla och killgissa inte direkt givande. Måste man ha det såhär? Verkligen ? Patientnämnden vill att jag anmäler sjukhuset.
Svar:
Överlevnaden i bröstcancer har stadigt förbättrats under de senaste årtiondena tack vare förbättrade behandlingarna, men framstegen har ett pris. Behandlingarna för att minska återfallen i bröstcancer har blivit allt tuffare, vilket i högsta grad påverkar livskvaliteten. Att livskvaliten försämrats under behandlingsperioden har för övrigt visats i tusentals studier. Att det finns stora brister när det gäller möjligheten att alltid träffa samma personal gör ju inte saken lättare. Att nästan alla ändå tackar ja till den behandling de rekommenderas handlar om att den uppfattas som det bästa alternativet. Den behandling du har rekommenderats är den behandling som har visat sig vara den bästa för att förhindra återfall i just din situation. Du bestämmer självfallet över din egen kropp så därför kan ingen tvinga dig att gå igenom en behandling om du inte vill ta emot. Att avstå från en behandling innebär alltid en ökad risk för att få tillbaka sjukdomen. Det är viktigt att du har tänkt igenom för och nackdelarna oavsett vad du väljer att göra. De flesta patienter upplever att EC 75 är betydligt lättare än den cytostatikabehandling du just har gått igenom. Detta tycker jag att du ska väga in i beslutet.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi