Så kan lust och sex påverkas av bröstcancerbehandling
Hur sexlusten påverkas av själva behandlingen mot bröstcancer varierar mycket. Det är vanligt att lusten minskar och kanske försvinner helt. Cytostatikabehandling kan inte bara orsaka lustdödande illamående och trötthet, utan också ge urinvägs- och ändtarmsbesvär samt torra och sköra slemhinnor i underlivet.
Publicerad 23 december 2022
– Finns det en vilja, och med lite träning, så kommer den ofta tillbaka även om det kan ta tid, säger Tina Nevin som är barnmorska och sexolog med mångårig erfarenhet inom cancerrehabilitering.
För många är brösten en stark symbol för sexualitet och kvinnlighet och en tydlig erogen zon. Att genomgå en operation där hela eller delar av bröstet opereras bort, med både minskad känsel och förändrat utseende som följd, kan därför påverka sexualiteten mycket.
– Efter en operation brukar jag prata mycket om att närma sig ärrvävnaden. Dels behöver ärren stretchas, men de är ju också en del av din kropp, och hela kroppen behöver du ta till dig och ta tillbaka.
Strålning mot bröst och bröstkorg kan ge trötthet. Det behandlade området kan bli rött och svullet och huden kan bli torr och klia.
Behandling med cytostatika kan inte bara orsaka lustdödande illamående och trötthet, utan också ge urinvägs- och ändtarmsbesvär samt torra och sköra slemhinnor i underlivet. Det kan också minska äggstockarnas produktion av könshormoner. Cytostatikabehandling kan dessutom orsaka sår, blåsor och svampinfektioner i munnen, vilket tillfälligt kan omöjliggöra kyssar eller oralsex som en källa till njutning.
"Hjärnan vill, men kroppen är inte med"
Vid antihormonell bröstcancerbehandling är det inte ovanligt att sexlusten minskar eller försvinner helt. Det beror bland annat på att bristen på östrogen kan ge en generell avsaknad av lust och glädje i tillvaron, och en del kan bli hjälpta av behandling med antidepressiva läkemedel. Men den sänkta östrogenhalten i kroppen ger också torra slemhinnor i underlivet, med återkommande infektioner och smärta vid samlag som följd.
– För många är det ett problem att sex gör ont, både efter cytostatika och under hormonbehandling. Men med hjälp av bra läkare, psykologer, barnmorskor och så vidare finns det goda chanser att hitta tillbaka till ett välfungerande sexliv. Det finns också goda möjligheter att stärka upp slidväggarna på olika sätt. Det gäller att få den hjälpen och att det här problemet inte förminskas.
… och det här kan du göra själv
- Smörj, smörj, smörj
Vårda blygdläppar och slidmynning genom att smörja med oparfymerad olja, till exempel oliv- eller kokosolja, varje dag. Undvik tvål och vaselinbaserade produkter! - Använd glidmedel
Applicera rikligt med glidmedel, gärna flera gånger, för att undvika skav om du har omslutande samlag. Låt underlivet vila från slitage om det gör ont. - Stretcha vaginan
Tina Nevin rekommenderar regelbunden användning av vaginalstav, både för att kunna smörja slidan med olja och för att tänja slidväggarna. Välj gärna en i medicinsk silikon och med vibrationsfunktion som stimulerar blodcirkulationen. Vissa regioner delar kostnadsfritt ut vaginalstavar som rehabiliteringsredskap. Kolla med din kontaktsjuksköterska vad som gäller där du bor. - Boka tid för intimitet
Om den spontana sexlusten lyser med sin frånvaro – planera in tid för erotisk intimitet tillsammans med en eventuell partner eller på egen hand. Kroppsnära kontakt, massage, smekningar och onani kan med tiden väcka lusten till liv. - Lokalt östrogen?
Ett tillskott av lokalt östrogen i form av gel, kräm eller vagitorier kan motverka torra och sköra slemhinnor i underlivet. Diskutera med din onkolog om du kan använda lokalt östrogen eller om du bör undvika det. Det finns också icke hormonella vaginala produkter som ger fukt och hjälper till att hålla slidan elastisk. - Vänj dig vid beröring
En del behöver ”ta tillbaka” kroppen. Taktil massage med mjuk beröring kan vara ett sätt, att smörja in sig själv med långsamma rörelser över hela kroppen ett annat. Försök så småningom att närma dig delar av kroppen som kan kännas svåra att ta på. - Gå på kroppssafari
Undersök hur beröring av exempelvis insidan av låren, insidan av armarna eller hårbotten känns. Det går att känna starkt välbehag och få orgasm utan att nudda underlivet, även via en dröm eller genom att fantisera. - Ge inte upp
Du har rätt till stöd och en plan för din sexuella rehabilitering! Prata med din behandlande läkare, kontaktsjuksköterska eller någon i rehabteamet för att få hjälp med dina besvär.
”Folk står på barrikaderna”
Adiba Barney fick diagnosen spridd bröstcancer i januari 2015. Då var hon 37 år och relativt nygift. Snart märkte hon att cytostatikan och den antihormonella behandlingen påverkade hennes underliv mycket negativt.
– Det var en stark brännande känsla och jag blödde när vi försökte ha samlag, berättar hon.
Sedan dess har hon gått igenom alla i USA tillgängliga behandlingar som hon känner till: Provat diverse olika krämer, tagit hjälp av en fysioterapeut som arbetat med vaginan, använt en ring som utsöndrar mycket små östrogendoser i vaginan (med ständig monitorering av östradiolnivåerna i blodet samtidigt) och använt vaginalstavar. Hon har också fått laserbehandlingar som ska stärka slidans slemhinnor. Detta som deltagare i en forskningsstudie, vilket gjorde att hon slapp betala de 15 000 kronor per omgång som det annars skulle kostat. Ingenting hjälpte mot den brännande känslan.
– Det var så fruktansvärt jobbigt. Hur kan det inte finnas en lösning när det har varit ett problem så länge för så många?
Adiba Barney säger att systemet i USA, där man själv behöver betala för sin vård eller förlita sig på sin försäkring, gör att man blir mer av en kund i en konkurrensutsatt bransch. Och som patient gäller det att vara påläst, veta vad man kan ställa för krav och våga vara öppen med sina problem, menar hon. Orkar man det kan man också få tillgång till mer progressiva behandlingar än vad man får i Sverige, upplever hon.
– Det är inte konstigt. Det är ett jättestort land med många patienter som kan pusha på för förbättringar. Folk står på barrikaderna. Men det är ett heltidsjobb bara att vara sjuk.
Själv har hon valt onkolog bland annat utifrån dennes kunskaper inom just sexuell hälsa. Till sist har hon också fått reda på vad som orsakat hennes problem under alla dessa år, nämligen en liten spricka precis vid slidöppningen som aldrig läkt. Nu har hon precis påbörjat nya laserbehandlingar av just det området. För att motverka den stelhet och trånghet som uppstått i vaginan får hon botox så att musklerna ska slappna av, vilket ska ge snabbare effekt än manuell töjning med vaginalstavar. Hon ska också genomgå en operation inom kort.
– Jag tror på det här och är väldigt förhoppningsfull, säger hon.
TEXT KARIN PERSSON