Hoppas ingen tror detta är ett missbruk av denna topphjälp.
Men har under en längre tid lagt märke till, att många, många
kvinnor med brca på olika sätt
har nära kontakt med hästar(!)
Det är ridande poliser, de bor på hästgårdar, arb vid ridskolor,
tävlingsrider, hästägare .
Växte själv upp på hästgård,
tyvärr fick min mor en ganska
jobbig allergi mot häst - och
sedan brca/lymfom, och nu
jag brca, är ej testad för allergi.
Ej drabbat broder eller fader.
Min fråga gäller så, om ni har
sett om man tittat på detta, det
är nu så vanligt med "forskning" ?
på olika nivåer!
Mvh 💕
Nej, jag tror inte att kontakt med hästar leder till en ökad risk för bröstcancer. Och jag förstår inte riktigt hur det skulle kunna vara så.
Jag tillåter mig ändå att göra en liten spaning om detta: Man kan ju tänka sig att fler kvinnor än män under livet exponerats för hästar, hästsport är väl en av Sveriges största barn/ungdomssporter, och det är mest flickor som ägnar sig åt hästsport. Om man frågar bröstcancerpatienter ifall de haft med hästar att göra så kommer en inte helt liten andel att ha haft det. Kanske man t o m skulle kunna visa att fler än förväntat har haft kontakt med hästar. Det betyder INTE att hästkontakten är orsaken till cancern.
Det skulle kunna vara så att hästsport är vanligare i familjer med en litet högre socioekonomisk status (det är ganska dyrt att rida). Man har i forskning visat att individer med högre socioekonomisk status har en litet högre risk att få bröstcancer än de som är mindre välbeställda. Om man är oförsiktig skulle det kunna leda till en teori om att hästar och bröstcancer hänger ihop, när det istället är så att de ekonomiska förutsättningarna som är bakgrunden.
Men inte heller att ha gott om pengar är i sig en risk för att få bröstcancer. Det har däremot visat sig att kvinnor med högre sociekonomisk status utbildar sig längre och därigenom skaffar barn senare i livet, vilket påverkar bröstcancerrisken en smula, vilket man kan se om man analyserar data noga. Troligen är det även i denna grupp mer sannolikt att man äter hormoner efter klimakteriet vilket också påverkar bröstcancerrisken.
Denhär typen av felkällor måste man alltid vara medveten om när men gör sk epidemiologiska studier, d v s då man t e x med hjälp av enkäter eller data från register försöker finna samband mellan misstänkta riskfaktorer och olika hälsokonsekvenser, bröstcancer till exempel.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.