Hej, nej, tumörens egenskaper har med all sannolikhet inte förändrats under dessa veckor i väntan på operation. Förklaringen handlar med all sannolikhet om ett begrepp som heter tumörheterogenitet.
En nålbiopsi är ett stickprov (!) på tumören. Man får ut vävnad från tumören, men endast en liten andel av tumören blir föremål för vår granskning. Oftast är skillnaden inte så stor, men ibland kan det se tydligt olika ut. Infärgningen för t ex, Ki67 är inte homogen inom tumören, utan kan variera i olika delar av tumören. Man talar om "hotspots". Det är på samma sätt med HER2, och i viss mån med östrogenreceptorn.
När det gäller grad, skulle egentligen en patolog svara på din fråga, men såhär har jag uppfattat att det är: Man kan inte kan använda den ursprungliga och mest tillförlitliga metoden för att fastställa grad, eftersom den fordrar att man tittar på ett större område i mikroskopet av tumörvävnaden än nålbiopsin utgör. Man ska också komma ihåg att man vid gradering mäter inte endast en sak, utan sammanväger uppgifter från tre olika mätningar. Trots att man inte kan göra detta på hela den önskvärda tumörmängden kan patologerna uppskatta tumörens grad baserat på den begränsade vävnaden i nålbiopsin. Det gör dock att graderingen blir litet osäkrare när man graderar på nålbiopsi.
Om man har analys både från nålbiopsi och sedan en operation där man inte gett preoperativ behandling emellan, använder man i första hand analysen av operationspreparatet vid beslut om eventuell tilläggsbehandling, och det är väl så det varit i ditt fall tänker jag.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.