Frågor & svar

Mastektomi eller tårtbitsoperation?

2020-08-24
Hej! Jag fick i april diagnosen trippelnegativ bröstcancer med en delningshastighet på 40%. Får imorgon min 8:e cellgiftsdos (varav 4 Docetaxel och 4 EC) och skall inom kort opereras. Är överlag väldigt missnöjd med läkarkontakt (eller rättare sagt bristen på den). Har i dagarna fått bekräftat att jag fallit ur systemet och ”glömts bort” och efter påtryckningar från både mig och min fina kontaktsjuksköterska har de senaste dagarna undersökningar gjorts som skulle gjorts för flera veckor sedan. Jag har således inte fått möjlighet att diskutera operation med kunnig läkare (min läkare är ST-läkare och säger själv att han inte har tillräckligt med ”kött på benen”.) Jag fick nyligen besked från Onkogenetiska på Akademiska sjukhuset att jag inte är bärare av BRCA1 eller BRCA2, vilket känns oerhört skönt. Däremot beräknas risken att jag får bröstcancer igen vara 20%, baserat på min ålder (41 år), min cancerform samt kartläggning av släktens cancerhistorik. Enligt min läkare brukar man vid ett riskvärde på ÖVER 20% förespråka bilateral mastektomi. Han tror dock att det vid kommande läkarkonferens om mig (som är om två dagar) kommer att bestämmas tårtbitsoperation och att jag nog kommer få ”kriga” för mastektomi om jag önskar det istället. Han säger även att man ”nu pratar om” att det är likvärdig risk för återfall efter tårtbitsoperation och strålning som när man tagit bort brösten. Hur kan detta stämma? Vad skulle ni säga minskar risken för återfall bäst och med hur mycket? Cancern jag har nu var från början ca 3 cm och sitter i mjölkkörtelgång.
Svar:
Hej Martina, du har viktiga frågor, och jag är ledsen att du inte fick diskutera dessa på ett tillfredsställande sätt vid ditt sjukhus. Generellt kan man säga att den senare bulken av forskning (där man får notera att det inte finns någon superbra (=randomiserad) forskning på området men stora tillbakablickande studier) enhälligt visar att det inte är någon överlevnadsfördel att ta bort hela bröstet istället för en del. Detta gäller även för kvinnor som är 40 år eller yngre enligt en större sammanslagning av studier från 2015. Oftast tittar man då på överlevnad. Det finns äldre studier som visat en högre risk för återfall i bröstet vid bröstbevarande kirurgi men dessa resultat kan idag inte längre bekräftas, risken bedöms likvärdig för båda typer av operation. En viktigt förutsättning är att man strålar bröstvävnaden efter bröstbevarande kirurgi, och att man får fria "marginaler", dvs tumören sitter inte precis i kanten av den vävnadsbit man tagit bort, men det finns avstånd in i den friska vävnaden. Framförallt efter neoadjuvant kemoterapi (som du har fått) ser man ökade chanser till bröstbevarande kirurgi vilket anses vara en fördel. Någon studie visade då ökad risk för återfall i bröstet - men då hade man inte tagit bort de kvinnor där tumören faktiskt inte tagits bort med fria marginaler! Så ja, i princip rekommenderar man bröstbevarande kirurgi i ditt läge, och man har inga bevis för att större kirurgi ger dig någon sorts överlevnadsvinst. Det där med riskbedömningar är nästa fråga: man kan inte säga att 20 % risk innebär att vi "förespråkar" att ta bort bröstet, snarare att det kan diskuteras. Vanligt är då att man egentligen menar det andra bröstet (det friska), eftersom risken ju avser att utveckla en ny bröstcancer - inte ett återfall. 20-25 % risk är en "mellangrupp", och här skulle du nog diskutera om du ska följas på något annat sätt (mer intensivt och/eller med andra metoder, beroende på hur din tumör upptäcktes) eller om du vid ett senare tillfälle önskar en operation på den friska sidan. En sådan operation rekommenderas vanligtvis inte inom de första 2 åren efter din behandling: båda brösten kan anses vara skyddade av den behandling du har fått och det är ingen brådis att ta beslut om förebyggande kirurgi. Nu blev det ett långt svar men jag hoppas du blev lite klokare. Kontentan är att du kan känna dig trygg med att välja bröstbevarande kirurgi - men det är din rätt att diskutera detta och ta ett beslut själv. Sedan borde du få diskutera kirurgi på den andra sidan eller anpassad uppföljning i lugn och ro efter din operation så du känner att du får ett bra underlag för att bestämma hur du vill ha det.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Tamoxifen

2025-02-05
Hej! Jag har ätit Tamoxifen mylan i drygt ett halvår. Jag skulle hämta ut en ny förpackning igen och såg när jag kom hem att det var Tamoxifen sandoz, är det samma sak?
Visa svar
Tamoxifen

Aromatashämmare och östradiol.

2025-02-04
Jag är 57 år och postmenopausal (enligt FSH, LH och prog.) och står på Exemestan sedan några månader. Mitt S-Östradiolvärde har ökat sedan starten av läkemedlet, har vid flera mätningar visat 100-180. Östradiol, känsligt däremot visade under 10 vid enda mätningen. S-Östradiol är högre med Exemestan än det var när jag tillförde östrogen via plåster 2023. Jag har dessutom under behandling ständigt som kraftig ”mensvärk”. 1. Går det att jämföra resultaten för S-Östradiol och Östradiol, känslig? 2. Kan jag lita på att läkemedlet har avsedd effekt, att sänka mitt östradiol? De fluktuerande nivåerna oroar mig. Har frågat min onkolog men fick ingen förklaring.
Visa svar
Aromatashämmare och östradiol.

Letrozol

2025-02-04
Kan man ta letrozol och levaxin vid samma tidpunkt på dagen?
Visa svar
Letrozol

Rekonstruktion

2025-02-03
SVAR: Hi. Unfortunately I cannot answer this question, since I don't have all the facts and haven't participated in the discussion/decision. You have to ask your surgeon to get the answer.Anne Andersson - What facts? You didn’t participeted neither to others but you still answer them . How can bröstcancerforbundet advise me and help me? My surgeon ghosted me, after he said that we will plan a reconstruction after 1 year, I am mutilated and is more and more difficult to live like this,
Visa svar
Rekonstruktion

Kod

2025-02-03
Vad betyder kod 1/3(4)? Är gjort ett ultraljud av bröst samt axill
Visa svar
Kod

I could not get meeting with mamolog

2025-02-03
Hello, I am Marina from Ukraine and came to Sweden because of the war. I have fibroids and cysts in both breasts. I had a mammogram in Ukraine a year and a half ago. Everything was normal, but I need to be monitored every six months. And so in Sweden I visited two family doctors and asked for a referral to a mammologist, but they refused me because I do not have severe pain, discharge, etc. I have already asked the gynecologist three times to refer me for an ultrasound or to a mammologist. To which he tells me that he cannot do this. And a week ago, when I asked him to make an appointment with a mammologist again, because I met a friend and she turned out to have breast cancer, the gynecologist refused me again. He said that in a year you will already be 40 years old and you will receive a referral to a mammologist. I have an indignant question: why can't you get to a mammologist before you are 40? After all, breast cancer progresses, and with timely examination and detection, the outcome will be favorable. I am very unhappy with this medical situation and attitude
Visa svar
I could not get meeting with mamolog

Fundering kring MR svar

2025-02-03
Hej, Jag är 39 år gammal och ammar min snart 2-årig dotter nästan exklusivt från en bröst ( det enda bröst hon vill amma från). Jag gjorde MR undersökning innan Jul och fick precis svar och remiss till Mammografi och UL. Jag är jätterädd att de kommer hitta nåt och kan inte avgöra om den svaret från MR jag fick är oroande eller inte: "Mycket stor skillnad i uppladdning mellan brösten. Ingen kontrastuppladdning i i vänster bröst, i höger bröst mycket kraftig kontrastuppladdning. Höger: Mycket kraftig kontrastuppladdning som är av benign kontrastdynamik i större delen av bröstet men i övre laterala kvadranten finns washout dynamik utan avvikande morfologi. Ammar patienten endast på höger sida? Är patienten strålbehandlad på vänster sida? Stor skillnad jämfört med föregående undersökning 2023 11 30 då väldigt svag kontrastuppladdning fanns i bröstet. Axill ua. Vänster: Inget avvikande i bröst eller axill." Kan det vara bara ammningen som påverkade kontrastuppladningen eller är det nåt mer där som måste kollas up? Känner inga knölar, allt känns som vanligt. Tacksam för svaret
Visa svar
Fundering kring MR svar

Alternativ till mammografi?

2025-02-03
Finns det några alternativ till mammografi? Jag har försökt genomföra mammografi flera gånger. Jag har en extremt låg smärttröskel i alla sammanhang och har alltid haft. När bröstet trycks ihop av plattorna har jag kräkts av smärtan som är vidrig för mig. Röntgensjuksköterskorna har aldrig varit om något liknande.
Visa svar
Alternativ till mammografi?

Ont i armhålan

2025-02-03
Hej! Jag har under flera månaders tid varit öm i höger armhåla. Det känns som att jag kan greppa runt den (vilket bara gör det mer ondare). Detta kan jag inte göra i vänster armhåla. Har ni någon fundering på vad det kan vara?
Visa svar
Ont i armhålan

Mot ledvärk

2025-02-02
Avslutade cellgifter i slutet på april och strålats 15kr. Har ätit tamoxifen i ca ett halvår och nu börjar ledvärken komma. Hade önskat ta något naturmedel för detta, som kollagen eller msm, är det OK? En fråga till, läste om någon som fått cystor på bukspottkörteln och att det är 70% risk att det kunde bli cancer av det. Har själv cystor på levern och till mig sa de att det är helt ofarliga men är ändå orolig att det bli cancer av de, hur stor risk har jag??
Visa svar
Mot ledvärk

Fundering kring rxemestan

2025-02-02
Jag har ätit exemestan i 3 år snart. Nu har jag dom senaste veckorna varit så frusen o svettas emellanåt o känner mig deppad kan det vara från exemestanen?
Visa svar
Fundering kring rxemestan

Fytoöstrogener

2025-02-02
Hej! Jag är 58 år och opererades för hormonberoende BC för några månader sedan, ingen spridning till lymfkörtlarna, en veckas strålbehandling och ska ta Anastrozol i 5 år. Har börjat fundera mycket kring kost mm efter min diagnos och för att ge kroppen bra förutsättningar för framtiden försöker jag nu tänka ännu mer på att äta nyttigt och dra ner på sockerkonsumtionen. Har ca 6 - 7 kilos övervikt och hoppas att undvikande av sötsaker mm även ska leda till att jag blir av med dessa kilon. Försöker därför få in mer frukt, grönsaker och nyttiga fetter i kosten (t ex nötter och avokado) samt dra ner på rött kött och chark. Istället för godis på helgerna har jag valt dadlar eller nötter. Men råkade nu se några artiklar på nätet som tipsade om livsmedel som höjer östrogenet i kroppen (som innehåller fytoöstrogen). T ex nämndes dadlar, nötter, torkade aprikoser, vissa frukter och bär, mörkgröna bladgrönsaker, vissa fröer, sojabaserade produkter, bönor och baljväxter mm. Det är just sådana livsmedel som jag trott ska vara bra val och som jag haft som mål att äta mer av, men blev osäker när jag läste detta? Bör man tänka på att inte äta sådant som innehåller mycket fytoöstrogener när man behandlas för att sänka östrogennivån? Jag är dessutom överkänslig mot en del fiberrika livsmedel, t ex havregryn, morötter, grovt bröd mm (får svälld och smärtande mage i flera dagar) så jag vet snart inte vad jag ska äta, känns inte som att jag har så många bra kostalternativ kvar om det är så att man även bör undvika mat som innehåller fytoöstrogener?
Visa svar
Fytoöstrogener

Uppföljning av medicinering

2025-02-02
Jag opererade för bröstcancer 2018, fick strålning g och cytostatika och ordinerade Anastrozol, som jag enligt senaste besked ska äta i totalt 8 år, samt Hiprex. Jag besväras av biverkningar men eftersom min tumör bedömdes till nivå 8 på en niogradig skala försöker jag hålla ut. De första åren efter påbörjad behandling var jag deltids sjukskriven och hade därför en läkarkontakt vilken inkluderade provtagning. När jag nu har nått pensionsålder är jag "hängande i luften" och måste själv ta initiativ om jag vill kolla mina värden, utifrån mina mediciner. Ska det vara så eller har systemet tappat bort mig?
Visa svar
Uppföljning av medicinering

Strålning mot vänster bröst och stenos

2025-02-02
Jag har fått 5,2*5 strålning över vänster bröst. Jag har sedan innan en lätt stenos på aortaklaffen med en maxgradient på 28 mg detta har jag haft i många år och går på kontroller. Kontrollerna efter strålningen visade på 80mg, vilket är mycket. Kan detta ha något samband? Jag är mycket orolig och hjärtläkarna pratar om klaffbyte men jag mår bra. Om klaffen blivit irriterad utav strålningen går det över isåfall? Hur ska jag tänka? Vänligen M
Visa svar
Strålning mot vänster bröst och stenos

Rödflammig bröst under cellgiftsbehandling

2025-02-02
Hej , jag har fått cellgiftsbehandling började i oktober med 3 x Docetaxel 100 och 3x Ec90 med Zoladex injektion varje 4 veckor. Jag har opererat höger bröst (tårtbit) i augusti . Under min cellgiftsbehandling har mitt höger bröst varit rödflammig men inte den vänstra bröst . Jag har visat det till läkaren på onkologen men fick ingen svar riktigt på vad det kan vara . Jag ska börja med strålningen i februari och hade önskat veta innan om vad det kan beror på. Vet ni vad det kan beror på ? Tack
Visa svar
Rödflammig bröst under cellgiftsbehandling

Kost

2025-02-02
Har fått lära mig att undvika kosttillskott som innehåller antioxidanter, eftersom dessa enligt forskningen göder cancern. Men hur är det med antioxidanter i kosten? Jag äter massor av apelsiner, rätt mycket morötter och rödbetor, grönkål mm - allt sånt som innehåller mycket antioxidanter. Borde jag helt enkelt sluta med det?
Visa svar
Kost

Fråga kring ultraljud

2025-02-02
Jag hade högersidig bröstcancer 2021 med en microspridning till portvaktskörteln. Jag genomgick op, cytostatika och strålning. Jag har ätit anastrozole under hela tiden efter avslutad behandling. Jag har nu fått ett återfall. Höger axel började stram och göra lite ont, detta gjorde att jag började undersöka armhålan, där fann jag en knöl långt upp, den var mycket svår att känna, jag chattade först med alltid öppet, de rek sjukgymnastik, men jag kände att något var fel så jag kontaktade Bröstcentrum och fick en tid för ultraljud. Nu är min fråga, varför ingår inte ultraljud i årskontrollerna? Denna knöl gick inte att se på mammografi eftersom den sitter långt upp i armhålan. //Maria
Visa svar
Fråga kring ultraljud

Svart/Grå vätska ur vårtgård

2025-01-31
Hejsan. Har sen -10 månader tillbaka fått fram en liten droppe svart/grå (inte brun eller rödaktig) vätska ur ena bröstet. Kommer alltid från samma ställe i vårtgården. Alltså inte från själva bröstvårtan. Går det tillräckligt länge kommer vätskan från på egen hand men annars kan jag klämma fram en liten droppe. Har sökt vård för detta då min mor haft cancer två gånger (bl.a. bröstcancer). Fick träffa en läkare som kolla på brösten och leta efter knölar eller ojämnheter. Han kollade aldrig på vätskan. Ärendet gick senare vidare till ett bedömningsteam som avgjorde att det inte var någon fara. Min fråga är såklart om jag ska lämna detta ifred, sluta trycka fram vätskan eller ligga på vården då vätskan fortfarande kommer ut ur bröstet? Är detta normalt? Känner mig inte trygg i den bedömningen som gjordes då upplevelsen var att jag inte riktigt blev tagen på allvar. Tidigare nära erfarenheter gör en lite extra nojig.
Visa svar
Svart/Grå vätska ur vårtgård

Indragning ovanför bröstvårtan

2025-01-31
I somras kände jag en klump/knöl i mitt vänstra bröst djupt inne vid typ revbenen. Sedan kände jag den inte igen (glömde även bort den), fram tills för 3 veckor sedan då jag upptäckte den igen. När jag samma dag tittade på brösten i spegeln såg jag en tydlig indragning precis bredvid/ovanför vänster bröstvårta. Jag blev genast väldigt orolig och kontaktade vårdcentralen dit jag fick komma nästkommande dag. Läkaren där kunde inte känna den klump jag känner utan trodde det var ett revben eller en muskel men skickade en remiss för mammografi ändå eftersom att jag känner något. Indragningen kunde hon inte se alls. I efterhand har jag upptäckt att det beror på att den endast syns när huden är helt slät. Så fort den styvnar lite syns indragningen inte alls. Jag har alltid haft ganska platta bröstvårtor, vilket även gjorde det lite krångligt med amningen i början när min snart 4-åring föddes. Jag har 2 barn varav den yngsta fortfarande ammar. Vänster bröst är dock det bröst som det ammas minst på och det är en tydligt skillnad i storlek på brösten. Jag tror att det alltid sett ut som indragningar runt bröstvårtorna när jag legat ner när jag var yngre, men jag kan inte minnas att jag någonsin sett det när jag lyft armen förut. Jag är så rädd just nu att det ska vara cancer och att mina barn ska behöva växa upp utan mig. Det jag undrar över är dock om det kan finnas naturliga orsaker till att det finns en indragning på bröstet? Tex om sådant kan ske pga graviditet och amning eller om det är så att det alltid är cancer när man har en indragning? Jag undrar dessutom om det är positivt att den inte syns när huden styvnar eller om det bara döljer det då.
Visa svar
Indragning ovanför bröstvårtan

Fråga

2025-01-31
det finns alltid lite vit fast sörja innuti mina bröst som bara töms när jag klämmer. När jag trycker kommer det ut en liten mängd i taget. Jag kan se att det ligger kvar mer innuti men om jag klämmer för andra gången är det lite trögare att få ut eftersom att det är väldigt lite. Mängden oroar mig inte och jag har aldrig upptäckt ny förändring eller större besvär under dessa år, Anses mitt symtom som en typ av mjölk utsöndring även om det inte rinner eller droppar? Jag har läst om galaktorre och har hälso ångest.
Visa svar
Fråga