Jag är 44 år och fick konstaterad trippelnegativ BC i oktober 2020. Första biopsin visade konstigt nog inga cancerceller men MR och ultraljud såg tumör malign ut, så först gjordes operation för att ta bort tumören för analys. Resultatet visade då en 10x8 mm stor trippelnegativ tumör, grad 3 med SKI-67 91 %. Efter detta skulle ny operation genomföras för att avlägsnas större del runt tumör samt sentinel node. Jag valde då att utföra mastektomi av rädsla för återfall. Vid analys efter mastektomi påvisades inga kvarvarande cancerceller i bröstvävnad, det fanns heller inga cancerceller i sentinel node - frisk SN. I december påbörjades adjuvant behandling med cytostatika som pågår nu - 3 doser docetaxel och 3 doser EC90 var tredje vecka. Min mamma fick bröstcancer vid samma ålder som jag 1986 och igen i andra bröstet 1991 (olika sorters cancer där den första var aggressiv), lever idag. Jag har gjort genanalys och bär inte på Brca-gen. Jag är mycket orolig och rädd, och har svårt att släppa tanken på återfall och spridning. De frågor jag har: hur ser min prognos ut avseende risk för återfall och spridning? Samt prognos för överlevnad. Speciellt med tanke på den höga celldelningen?
Jag har läst om zoldronsyra. Jag har hamnat i klimakteriet av cytostatikan bör jag få sprutor även om jag hade mens innan påbörjad behandling?
Jag ska inte få strålning, bör jag vara orolig över utebliven strålbehandling?
Stort tack för svar!
Hej, jag tar fram min vanliga modell igen. Utfallet i ditt fall blir att utan behandling är 81 % i livet efter 10 år, 87 % med behandling. och 2 % av de som råkar illa ut gör det i någåt annat, 90 % chans alltså.
Du ska inte vara ledsen för att du slipper strålning. Det skulle inte göra saken bättre, tvärt om är det en fördl ifall du vill ha en rekonstruktion.
MAn hade förstås inte blivid förvånad om du haft en BRCA-mutation eftersom din mamma ochså hade bröstcancer, i båda brösten t o m. Jag utgår ifrån att du testats för hela den nationella genpanelen och inte endast BRCA1 och BRCA2. Man kunde tänka sig att remittera dig till genetiska kliniken för att värdera om det ändå kan finnas ett inslag av en ärftlig risk i ditt fall.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.