Är en kvinna på 62 år som tidigare aldrig varit sjuk. I början på augusti 2020 kände jag en ärtstor knöl i vänster bröst som ömmade. Via egen vårdbegäran fick jag en tid på bröstmottagningen 1/9. Den 7/9 gjordes mammografi + ultraljud + biopsi.
Vid läkarbesöket 28/9 fick jag besked att knölen var en benign förändring. Detta firades med skumpa.
Smärtan i knölen gick dock inte över, tvärtom, så jag kontaktade bröstmottagningen igen och blev ordinerad receptfri Naproxen som skulle tas i 10 dagar.
När kuren var över kom smärtan tillbaka och jag märkte att knölen hade växt och blivit hård. Fick en akut läkartid 9/11 och man bokade ny tid för mammografi.
Den 16/11 gjordes mammografi +ultraljud +biopsi samt biopsi på lymfkörtel. Vid läkarbesöket den 19/11 fick jag beskedet att knölen var cancer och man hade även hittat 2 st lymfkörtlar som var angripna, troliga metastaser.
Diagnosen blev : Invasiv ductal cancer. T3N1
PAD: HER 2 (1+) positiv, ER och PR negativ, Ki-67 90% Grad 3
Storleken på tumören : 54 x 34 mm
2 lymförtlar i axillen varar den största 20x15 mm
Neoadjuvant Cytostatika behandling påbörjades 4/12. Jag skulle få 4 kurer Trastuzumab + Pertezumab 100 +Docetaxel 100 och därefter 3 kurer av EC 90.
I dagsläget är jag klar med 6/7 kurer, den sista EC 90 blir på måndag. Jag har gjort en genetisk utredning som visar att jag är bärare av BRCA 1 mutationen. ( mamma dog i BC vid 34 års ålder och mormor vid 65 år )
Har gjort ett par mammografier + ultraljud under perioden varav den senaste förra veckan.
Vi läkarbesöket i veckan fick jag besked att jag svarat väldigt bra på behandlingen och att tumören i bröstet gått i regress och inte syntes på ultraljud, den lilla tumören i axillen var helt borta och den större troligtvis också.
Efter avslutad cyt. behandling planeras bilateral mastektomi, vilket jag är helt inställd på då jag inte vill riskera spridning till höger bröst. Efter operation kommer man även ge 15 strålbehandlingar på bröst samt lymfkörtlar axill, nyckelben och bröstben.
Det som gör mig fundersam är onkologernas tankar kring operation av lymfkörtlar i axillen. Under behandlingsperioden har jag träffat 3 olika onkologer varav två sagt att man tänkt ta bort endast ett mindre antal lymfkörtlar.
Onkologen jag träffade nu senast sa tvärtom att man ska göra en total axillutrymning, detta pga. att spridning skett till axill innan man hann starta cyt. behandling.
Jag vill självklart INTE riskera att få återfall eller metastaser. Samtidigt vill jag inte heller få ”ödem-arm” vilket jag förstår är risken när man tar bort alla lymfkörtlar.
Så min fråga är vad är bäst i min situation?
Funderar en hel del över hur man kunde missa cancern vid första biopsin?
Undrar också över risken för spridning/återfall samt prognos på överlevnad för mig.
Hej, mycket kloka funderingar. Först tycker jag att det otrolig oturligt att biopsin först visade benignt. Men det är viktigt att komma ihåg (och för i vården att påpeka) att ingen biopsi kan visa hela förändringen men bara en del av den. Så biopsin har nog helt rätt visat bara godartad vävnad, medan tumörvävnad kan ha legat i nära anslutning eller också varit så sparsam först att det inte gick att se/ta prov på. Det är oerhört viktigt att man som patient då reagerar (precis som du gjorde!) ifall knölen förändrar sig (du skriver att den blivit hård) eller växer till (som hos dig).
Till din operation i armhålan: ett mycket intressant fält där olika länder har mycket olika strategier. Här i Sverige är det hittills så att man alltid gör en axillutrymning (=tar bort minst 9 lymfkörtlar) om man konstaterade spridning till armhålan redan vid diagnos. I andra länder ta man bara en portvaktskörtel, och lämnar de övriga ifall portvakten är frisk. En mellanväg, som vi håller på starta upp i Sverige, är att markera den sjuka körteln vid diagnos (med t ex en metallmarkör eller också svart färg inuti) och ser till att den blir uttagen vid operation (i så fall tillsammans med en portvakt, som i många fall är just den angripna körteln). Denna procedur skulle ge oss möjlighet att skona resterande körtlar i armhålan om den tidigare sjuka körteln blivit frisk, och jag hoppas det kommer bli en etablerad metod inom en ganska snar framtid. Men hittills har man i Sverige inte ändrat riktlinjerna så att idag gäller fortfarande en axillutrymning.
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm