Frågor & svar

Är det verkligen komplett regress?

2021-11-23
Hej! Det är något jag inte riktigt blir klok på. Innan mina behandlingar startade igång (HER2 positiv brösttumör, HR 100% PR 10%, Ki67 14%) så var det totala området ca 7 cm stort. Efter operationen (mastektomi) har jag fått PAD-svar komplett regress, men med information om att det finns spridda foci med DCIS grad II kvar. Då undrar jag, räknas det verkligen som komplett regress worldwide om det fortfarande finns DCIS kvar? Min farhåga är att om det finns cancerceller kvar i form av DCIS, kan det då inte också finnas små smitare ute i kroppen som också överlevt? Och bör man då inte få Kadcyla istället för enbart Herceptin som jag får som efterbehandling? Jag har precis avslutat strålning ggr 15 och fått första Zoladex (fem år) och ska snart börja med Tamoxifen (10 år) och Zoledronsyra. Är 38 år. Sedan undrar jag om ni skulle vilja hjälpa mig att tyda detta svar gällande fibros i lymfkörtlarna som jag undrar mycket över: ’Anteckning: Uppsatt för diskussion då patienten undrat avseende fibrosen i lymfkörtlarna i axillen efter neoadjuvant behandling. Sammanfattningsvis hade patienten ingen punktionsverifierad lymfkörtelmetastas preop. Punktion visade enbart ospecifik adenit. Innan start adjuvant behandling såg man något prominenta lymfkörtlar i axillerna bilateralt. På CT beskrivna som 6 mm stora och på ultraljud kod 3 med förtjockad kortex men dock punktion mot lymfkörtel visade enbart kronisk ospecifik lymfadenit, man fick ett rikligt utbyte av små ......... lymfocyter. I PAD efter operation och efter neoadjuvant behandling från axillen 3 lymfkörtlar utan påvisad viabel cancermetastas. Viss ospecifikt fibros. Immunhistokemiskt verifierat.’ Jag har även tidigare frågar om ni kan ge mig en procent för risk för återfall men inte fått svar. Går det att ge mig utifrån ovan förutsättningar?
Svar:
Hej. Man räknar det som komplett respons vad gäller cancer. DCIS svarar inte lika bra på preoperativ behandling och den kan vi kanske inte därför förvänta oss ska försvinna helt. Om det finns enstaka cancerceller kvar i den bortopererade vet vi inte och teoretiskt kan det ju finnas någon enstaka cell där oavsett om det finns DCIS kvar eller inte. Med dagens metoder kan vi inte analysera alla celler. Det finns därför, med dagens kunskapsläge, inte någon vinst med att ge Kadcyla istället för Trastuzumab. Det som beskrivs om lymfkörtlarna tolkar jag det som att det inte finns säkerställt att det varit någon cancer i dem utan att det varit en ospecifik inflammation. Lymfkörtel var punkterad innan preoperativ behandling och visade då ospecifik inflammation utan cancerceller och efter preoperativ behadling sågs ospecifik fibros (bindväv). Vad gäller risk för återfall i % är det som sagts tidigare svårt att skatta eftersom vi inte har några bra metoder idag för att göra det - vi ska ju ta hänsyn till att det var komplett respons i tumören, så jag kan dessvärre inte ge någon siffra. Förhoppningsvis kommer våra bedömningsverktyg uppdateras i takt med att vi får längre uppföljning, men man ska också komma ihåg att dessa bedömningar är statistik och säger egentligen inget om hur det blir för en enskild individ. Att cancern svarat bra på behandlingen och att lymfkörtlarna var friska är bra förutsättningar och minskar risken för återfall.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi