Hej, Har en kanske svår fråga, men kan inte sluta tänka på detta. Jag läste i en research från Nov 2017 publ i New England Journal of Medicine, "20 year risk of BC recurrence after stopping Endocrine Therapy at 5 yrs" att för ER-positiv BC hade även kvinnor med mkt små tumörer och friska lymfkörtlar en betydande 15-årig risk för återfall med spridd cancer (10%). Menas det att det är celler från den första tumören som smitit iväg förbi portvaktkörteln med blodet till annan del av kroppen och legat latent och väntat s a s, eller menas det en återfallrisk med ny tumör i något av brösten som sprider sig? Dvs har jag en chans att upptäcka den nya tumören innan den sprider sig, eller kan det hända att det redan finns cancerceller någonstans i kroppen?
Jag undrar också om det är mest sannolikt ifall jag får en ny cancer att det är liknande den jag redan haft, dvs hormondriven med lång KI värde och HER negativ, eller om det lika gärna kan bli Trippelnegativ eller HER positiv t ex?
Min diagnos var tubulolobulär, 14 mm , BRE 5, ER 100%, PR 50%, ki-67 5%, 2 sentinel node m 0 metastas, HER2 neg. Äter aromatas hämmare och strålades 15 ggr. Är 57 år. Stort tack för hjälp!
Hej, på ett sätt är frågan inte så svår. Man måste uppfatta att den spridning som kan upptäckas även efter lång tid måste bero på spridning som uppkommit redan före den tidpunkt då tumören diagnostiserades i bröstet första gången. Den kan ju inte ha kommit dit efter det att man opererat bort tumören i bröstet, eller hur? Det är den typen av spridning som slunkit iväg från bröstet före operationen, eller korrektare före din tidpunkt då man, diagnostiserat brösttumören, som man vill bekämpa med förebyggande tilläggsbehandling i form av hormonterapi, kemoterapi mm. Jag vet inte hur den skulle ha kunnat komma dit senare?
Jag tänker att man inte riktigt kan fånga upp sådan spridning innan den upptäcks, däremot har vi stora möjligheter att påverka den med adjuvant behandling. Jag tänker att bröstcancer ska botas i början, vid operationen, av den efterföljande kemoterapin, eller av den efterföljande hormonbehandlingen.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.