Hej,
I dagarna har jag fått besked om min BC efter operation och även kommande behandling.
I anteckningarna i min journal står följande: 50-årig kvinna, premenopausal. Kliniskt upptäckt högersidig bröstcancer. Genomgått högersidig mastektomi och sentinel node-biopsi. PAD/CYT: Bifokal bröstcancer NST grad 2. T1: 14 x 11 mm. T2: 2 mm. ER 95%, PR 95%, Ki-67 37%, HER2-positiv. Därutöver utbredd DCIS inom ett område av 80 x 80 mm, grad 2-3. Tre friska sentinel node. Bedömning: T1 N0-tumör av Luminal HER2-positiv biologi. Onkologisk behandling: Aktuell för veckovis Paclitaxel x 12 i kombination med antikropp trastuzumab x 17. Därutöver endokrin behandling med Zoladex + Tamoxifen.
Mina frågor:
1) Hur ser min prognos ut?
2) Varför får jag inte kombinationsbehandling med cytostatika, vilket kan utläsas vara mest effektivt och är mer standard?
3) Vad "missar" jag genom att inte få antracykliner? Vilken effekt har antracykliner som inte taxaner har?
4) Bedömer ni att föreslagen behandling är den bästa för mig? Är rädd att den är "för snäll" då jag läst att den kan övervägas till "lågriskpatienter" och äldre (sid 146 nationella riktlinjer).
5) Min biopsi hittade endast DCIS. Om det invasiva hade hittats då och HER2 konstaterats före operation, hade jag istället behandlats preoperativt? Har läst att Her2 bör behandlas preoperativt eftersom den i grunden är en aggressiv. Hade det varit bättre för mig? Är inte det ytterligare ett skäl att inte ge "för snäll" postoperativ behandling?
6) Jag rekommenderas inte strålbehandling. Har fått direktrekonstruktion, men det tar väl läkarna inte hänsyn till om det vore medicinskt motiverat med strålning?
7) Hur stor risk är det för att spridning finns i thoraxvägg, hud eller annat lokalt? Om så skulle vara fallet, "biter" cellgifter och antikropp även på det?
8) Håller ni med om bedömningen om ingen strålbehandling?
9) I APT-studien (Tolaney et al) sjuårsuppföljning läser jag att patienterna hade fått strålbehandling. Kan jag ändå jämföra mig med denna grupp och studiens resultat?
10) Förstår att det aldrig finns några garantier för framtiden. I studier läser man oftast om överlevnad i kortare perspektiv, 5-15 år. Det är svårt att förhålla sig till som 50-åring. Många tankar finns kring vilka chanser som finns att få leva ett normallångt liv, att cancern aldrig återkommer. Hur ska man tolka studierna? Är det många av dem som inte drabbas av återfall inom 5-10 år som förblir friska från cancern?
Ledsen att det blev så väldigt många frågor, men jag vore otroligt tacksam för era svar. Tack för att ni finns!
Hej jag försöker beta av det ena efter det andra.
1) Enligt modellen jag använder kan man räkna med att 92% är i livet med den behandling du får, och 4 % har råkat illa ut av bröstcancer, och lika många 4% av något annat. Jag för min del tycker att det är god prognos, även om det förstås finns en viss osäkerhet.
2) du får ju kombinationsbehandling med cytostatika!
3) Litet svårt att exakt beräkna, men kanske ytterligare 1 % skulle botas om man även gav en antracyklin, men det skulle leda till en viss risk för hjärtbiverkningar som kanske är drygt lika stor.
4) Det finns nog inte en enda behandling som är den bästa, men den du får är absolut rimlig. Man kan göra rätt på flera olika sätt.
5) Så skulle det kunna vara, men det är inte säkert att det varit bättre. Potentialen att det skulle vara mycket bättre är enligt resonemanget ovan inte så stor.
6) Du behöver inte strålning efter mastektomi av en liten tumör utan axillspridning.
7) Så kan man absolut tänka, andelen lokalrecidiv är mycket lägre nuförtiden vilket med all säkerhet beror på effekt av medicinsk behandling
8) ja, tveklöst!
9) Det står i artikeln att man fick strålning enligt lokala riktlinjer, vilket för mig betyder att de som behövde det fick strålning, t ex efter bröstbevarande kirurgi eller eventuellt vid stor tumör.
10) Baserat på det jag skrivit ovan är det alltså överlägset mest sannolikt att det kommer att gå bra för dig efter din bröstcancer.
Niklas
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.