Frågor & svar

Rädd

2022-11-06
Hej jag är en tjej på 23 år som har en del godartade Bindvävsknölar i mina bröst. Men jag kan inte riktigt släppa de utan går och känner och klämmer på brösten flera gånger i veckan för att försäkra mig om att de inte har växt eller tillkommit något nytt, jag inbillar mig också att jag får nya/de växer. Är så rädd att jag ska få någon cancer knöl som jag missat. Hur vanligt är det i min ålder utan nån släkt med cancer? Oroar mig dagligen. Har pratat med min sköterska som sa att vi avslutar alla kontroller för de är inget fel. Och att jag ska höra av mig om något växer. Är bara rädd för att få bröstcancer och att jg missar det och det sprider sig. Jag vet att det räcker med att klämma en gång i månaden. Men det är svårt när man har flera knölar. Har ni någon statistik för unga med bröstcancer som kan lugna mig lite? Jag vet att det är väldigt ovanligt i min ålder. Och hur yttrar sig cancer, jag antar att en cancerknöl alltid kommer växa (snabbt som långsamt) så på något sätt kommer jag väl märka det om jag känner igenom en gång i månaden. Har väldigt knöliga bröst också så det är svårt för mig att avgöra vad som är vad. Kan jag känna mig lugn så länge inget förändras och växer till i brösten? Tack för ni finns. Hjälper mycket att läsa här.
Svar:
Hej, ja det finns sådan statistik. Jag tittade i socialstyrelsens statistikdatabas på antalet personer som före 25 års ålder drabbats av bröstcancer under åren 2011-2020. Det var i snitt 7 stycken per år. Det framgår inte hur många av dessa som hade en ärftlighet, men man kan utgå från att de flesta fall i denna ålderskategori har haft det. Det finns förstås många andra saker i livet som är mycket farligare för en 23-åring. Och det tänker jag att du egentligen vet. Kanske har du tillsammans med din sköterska försökt lista ut varför det är just denna lilla lilla risk som kostar dig så mycket oro. Annars kanske du kunde ha glädje av att göra det och även skaffa verktyg att hantera din oro. Det är olyckligt att det ska kosta så mycket kraft för dig att vara rädd för npgot som faktiskt inte är speciellt hotfullt för dig. Jag skulle säga att oron är farligare för dig. Den påverkar dig ju hela tiden. Kanske du kunde få tillgång till KBT via vårdcentralen om det inte är det som du och sköterskan redan ägnat er åt.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

"Prognos" för framtiden Luminal B

2023-12-04
Jag har fått en fantastisk vård men inte fått träffa samma läkare eller sköterska en enda gång vilket gör att jag känner att ingen tagit upp "min" diagnos och hur prognosen ser ut (väl medveten om att man inte kan lova något). Jag skulle vilja få någon typ av "framtidsutsikt" : Luminal B, 12 cm, grad2, ER80%, PgR 25%, ej i lymfkörtlarna, ej HER positiv, Ki67 39%. Jag har opererats fått 3 EC/3 Docetaxel, 5 strålningar samt äter Letrozol.
Visa svar
"Prognos" för framtiden Luminal B

Ändras diagnosen med svaret?

2023-12-04
Hej! Är 39 år och diagnostiserad med DCIS nivå 2. I min journal står det nu att man via MR ser stort tumörområde, av utseende både invasiva och DCIS komponenter. Betyder det att det inte längre är ett förstadie utan "riktig" cancer? Ändras min diagnos med det svaret? Inget patologiskt fynd i axiller.
Visa svar
Ändras diagnosen med svaret?

Knöl mellan brösten

2023-12-04
Hej! Har sedan en tid tillbaka (några veckor, kanske 4?) kännt en knuta/knöl mellan brösten. Lite närmare det högra än det vänstra. Den syns inte men känns, och det upplevs som att den har gått från att vara ovalt platt till att vara med rundad under dessa veckor. Kan inte minnas att jag sträckt eller skadat mig på något sätt som skulle kunna medföra att det är en muskelbristning eller annan ofarlig historia, men kan inte heller komma på vad för något annat det skulle kunna vara. Har ni någon idé? Den är ca 1 cm, rundad och oöm. Den är även följsam under huden när jag känner efter med fingrarna men den har definitivt vuxit under dessa veckor. Har i perioder lättare problem med plitor och finnar på bröstet men detta verkar inte vara något sådant.
Visa svar
Knöl mellan brösten

Indragen bröstvårta

2023-12-04
Hej Min fundering är, min vänstra bröstvårta har dragit sig inåt och allt jag läser är cancer. Är det så? Har varit på vanliga mammografi idag så jag väntar på svar från dem men känner att jag måste fråga
Visa svar
Indragen bröstvårta

Hejsan

2023-12-03
Hej. Hur mycket höjer Phesgo ens överlevnad till skillnad mot bara Herceptin? Herceptinet är ju det enda som visas i Predict. Jag har även läst en studie där predict underskattar överlevnaden om man är her2-positiv. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35859079/ .
Visa svar
Hejsan

Kadcyla?

2023-12-03
Hej! Jag skulle egentligen ha fått neoadjuvant behandling men eftersom den kliniska undersökningen hade fel på både storlek på tumör och involverad portvaktskörtel så fick jag operation först. Surt. För nu får jag inte den behandling som jag borde ha fått och det är väldigt stressande för mig. Man vet inte hur jag svarar på behandlingen för tumören är borta och man vet därför inte huruvida jag hade haft kvarlevande celler kvar vid op om jag hade fått behandlingen neoadjuvant. Tumören var her2 positiv samt hormonnegativ. 22mm med 3mm i portvaktskörteln. Nu undrar jag ifall det inte faktiskt vore BÄTTRE med kadcyla som behandling efter cytostatika och strålning än 17 gånger Phesgo som jag nu ska få. Det måste ju vara bättre för mig med kadcyla!? Jag vet att det inte finns studier med detta upplägg. Men det kan ju åtminstone inte vara sämre? Tycker ni jag ska söka en second opinion? Det är jobbigt att gå runt och tänka att jag blir underbehandlad pga röntgen och ultraljud visat fel på både storlek och lymfkörtelengagemang. Snälla ge mig er uppriktiga åsikt.
Visa svar
Kadcyla?

Her2-behandling

2023-12-03
Vad jag har förstått så ges TCHP (docetaxel, carboplatin, trastuzumab and pertuzumab) som behandling, 6 cykler, i Uppsala. Kanske på fler ställen men dom flesta får 4 cykler Docetaxel och 3 cykler EC. jag behandlas just nu med Docetaxel + EC och ska få min 3e Doc om en vecka. Men det jag undrar är ifall TCHP är bättre? Jag får dessutom uppehåll i dubbelblockad under EC pga det tydligen innebär för stor hjärtpåverkan. Jag är orolig att jag inte får den bästa behandlingen? Är TCHP bättre? Då kan man ju få dubbelblockaden hela vägen. varför byter man från Docetaxel till EC när herceptinet fungerar bättre med taxaner? Får jag sämre behandling bara för att jag inte bor på rätt ställe i Sverige?
Visa svar
Her2-behandling

Fundering kring endokrin efterbehandling

2023-12-03
Hur angeläget är efterbehandling av arosmatas eller Tamoxifen? 74-årig kvinna som var opererad 2013 på grund av en vänstersidig bröstcancer. Nu fick ett recidiv. nu mastektomi. PAD-svar visar en 14 mm stor invasiv mammarcancer NST/duktal grad 2. Östrogenreceptor 95 %, progesteronreceptor 75 %, HER2-negativ och Ki-67 18 %. Fem lymfkörtlar utan metastas. Man har diskuterat fallet på bröstrond och rekommendationen var endokrin i fem år Behandlad med arosmatas 2013 mkt stora biverkningar och avbröt efter råd från Bröstcaförb. ”Nej, jag kan inte se att du behöver ta antiöstrogen över huvud taget. Tumören är ju liten och har inga riskfaktorer annat än lite för högt Ki67. Alla andra parametrar är ju "snälla". Gunilla Christenson svarade den 28 maj 2014 ” Jag är idag orolig för att biverkningar åter ska försämra min livssituation.
Visa svar
Fundering kring endokrin efterbehandling

SIRT

2023-12-03
Selektiv radioaktiv behandling av levermetastaser. När kan det komma ifråga?
Visa svar
SIRT

Prognos vid makrometastaser

2023-12-03
Hej Tack för att ni finns och svarar på frågor. Har fått diagnos Invasiv duktal cancer, 17 x 14 mm stor. ER-positiv 100%, PR-positiv 95%, HER-2+ men ingen amplifiering dvs HER-2negativ. Vaskulär invasion ses. NHG 2. 2/14 axillmetastaser, största 6,8 mm, (den andra mindre men inte mätt). Minimal periglandulär växt ses. Opererad med tårtbit och axillutrymning i oktober. Är jätterädd för återfall och ha förstått att jag ligger på en hög risk. Finns det någon chans att man blir botad med denna diagnos? 41 år och småbarnsmamma. Jag håller på med behandling, dostät EC90x4 och är planerad för Paklitaxel veckovis x 9. Är dock rädd att man kommer avbryta tidigare om jag får neuropati och överväger Docetaxel x 3 istället. Skulle det vara bättre för min diagnos? Jag har samtidigt förstått att cytostatika biter sämre på Luminal A-lika celler, stämmer det? Visst måste de ta bort om det finns cancerceller i blodet? Är Docetaxel mer effektiv då för att den går mer i blodet medan Paklitaxel går i de mindre cellerna? Efter cytostatika kommer jag att få Zoladex och Exemestan. Finns det en risk att ta Exemestan istället för Tamoxifen om äggstockarna inte är "avstängda". Man ska kolla östradiolvärde men det tar tid att se effekt säger läkaren och det gör mig orolig. Vilket är bäst? Ska opereras igen då man såg DCIS i resektionskant och vill ta bort det. Det fördröjer min strålning ytterligare och orolig att det ger mig en större risk då jag endast opererat tårtbit i oktober (antar strålning börjar någon gång i april. Många frågor men tacksam för er hjälp så gott det går!
Visa svar
Prognos vid makrometastaser

Prognos och återfallsrisk?

2023-12-03
Hej, Jag är 45 år. För 2 år sedan fick jag en Invasiv Duktal cancer grad 2, 11 mm stor med luminal B-biologi. ER 95%, PR 99%, Ki-67 27% och HER2-negativ. I axillen 1 mikrometastas av 1 lymfkörtel som togs ut. Fick 3 kurer E100C, 3 kurer Docetaxel 100, strålbehandling mot kvarvarande bröstkörtel och boost. Nuvarande behandling består av Zoladex 4ggr per år, Anastrozol och Zoledronsyra 2ggr/år. Vore oerhört tacksam för information om prognos och återfallsrisk.
Visa svar
Prognos och återfallsrisk?

Jag är beredd att börja med Tamoxifen som jag är jätterädd för men har ingen ansvarig läkare på SÖS

2023-12-03
Hej Jag har skrivit här förut och berättat om min make som hade haft spridd prostatacancer i 8 år och som dog i hjärtstopp framför mina ögon hemma samma vecka som jag skulle opereras för bröstcancer. (har fått fint och bra och lugnande svar här i spalten angående min egen rekommendation om medicinering med Tamoxifen av RENSKE ALTENA) Min BC är som sagts en snäll variant utan spridning, grad 1, hormonkänslig, 7 mm invasiv tumör, långsamväxande. Det har gått ett halvår efter död och operation och jag är nu beredd att gå med på att prova Tamoxifen 20 mg varannan dag, en dos som läkare och kontaktsköterska på SÖS godkänt. Min fråga: Jag har ingen namngiven läkare på SÖS som ansvarar för mig och jag tycker det känns otryggt. Jag har heller inte fått en övertygande förklaring till varför jag ska äta denna medicin när riskerna för biverkningar är väldigt stora i förhållande till den verkan den har med min "lilla" långsamväxande cancer, jag är 68 år. Jag vet ej vart jag ska vända mig ifall jag tex skulle få en blodpropp eller annan allvarligare åkomma, jag har inget telefonnummer och ingen läkare att hänvisa till. Jag har kontaktsköterska med endast mejlkontakt. Men händer det något på kväll eller helg vet jag ej vart jag ska vända mig. Min psyko-onkolog-sköterska på SÖS som jag pratat med angående min sorgliga situation med död make och rädsla för Tamoxifen-tabletterna då jag är helt ensam änka numera nämnde att jag kunde byta sjukhus ifall jag kände mig otrygg hos dem. Min fråga är ifall jag skulle få en ansvarig , namngiven läkare på Karolinska som i lugn och ro kan tala om för mig varför jag ska äta dessa tabletter och ifall det där finns kontaktsköterska och en tydlig kontaktväg vid uppkomna biverkningar som tex blodpropp. Frågan är ifall jag som färdigopererad och strålad skulle få den tiden på ett annat sjukhus i Stockholm med en tydlig och lugnande onkologläkare som ansvarar för min medicinering. Till saken hör att min make när han dog var utskickad från onkolog på SÖS då det ej fanns mer att göra för honom och att ASIH på Ersta hade tagit sin hand ifrån honom för att de tyckte han fungerade för bra och att han inte ens hade en husläkare. Ingen brydde sig när han dog och jag ringde 1177 och fick råd att vänta till morgonen för att ringa vårdcentralen och han dog på natten på ett traumatiskt sätt så jag har med egna ögon sett hur lätt det är att falla mellan stolarna. Jag vill själv inte ha det så utan jag vill ha en läkare som är ansvarig för min medicinering när den har en så diger biverkningslista som Tamoxifen har.
Visa svar
Jag är beredd att börja med Tamoxifen som jag är jätterädd för men har ingen ansvarig läkare på SÖS

Bananer och Calcichew?

2023-12-01
Den här frågan skäms jag lite för att ställa. En bekant har en vän som gått igenom ungefär samma cancer som jag har. Dvs. en liten bit av bröstet borta, strålning, inga cellgifter. Nu tar jag förstås Anastrozole, Zoledronbehandling två ggr/år och Calcichew 2/dag. Nu frågade min bekant mig - med lite fasa i rösten - Du äter väl inte en banan om dagen nu när du tar extra kalktabletter? Jag undrade varför så hon berättade att hennes vän har fått stränga order (hm) om att inte äta bananer eftersom kroppen inte kan klara av för mycket kalcium? Och det kan slå ut njurarna! ??? Jag har lite svårt att tro det men hon sådde ju ett litet frö av oro föstås. Jag har inte fått några som helst restriktioner när det gäller mat osv. så jag tror väl inte på det här riktigt men men...
Visa svar
Bananer och Calcichew?

Ta ut venport

2023-12-01
Hej, jag har precis tagit ut min venport. Det var en vaken operation och när kirurgen rev och slet i porten fick jag ont i hjärtat. En smärta som försvann men det var oskönt. Kan det ha varit slangen som kom för långt in?
Visa svar
Ta ut venport

Tumörmarkör

2023-12-01
Min fru opererades för bröstcancer 2008. Nu metastaser i lever och lungor.Helt symtomfri o metastaser upptäcktes av en slump. Har nu ett högt värde av CA15-3. Vi undrar: varför följer man inte detta värde tex 1 gång var el vartannat år efter canceroperation för att visa om metastaser har uppkommit. Det är väl av värde att hitta metastaser tidigt?
Visa svar
Tumörmarkör

Höga nivåer av ämnet kollagen 4

2023-12-01
Hej! Jag har sett att det finns en avhandling där man har studerat ämnet kollagen IV och där höga nivåer av ämnet i blod hos patienter med bröstcancer kan vara ett tecken på att det finns spridd bröstcancer. Hur långt har man kommit? Är det än så länge enbart på studienivå eller är det något som man har börjat använda i praktiken?
Visa svar
Höga nivåer av ämnet kollagen 4

Undrar

2023-11-30
Hej Yvette. Jag har spridd BC, med levermetastaser ,15 o 13 mm, kan en onkolog vägra skriva remiss till t,ex Danderyds Sjukhus för ultraljudsablation på levermetastaser.
Visa svar
Undrar

Prickar

2023-11-30
Hej, jag har, sen min bröst började växa (i flera år, runt 7 kanske), haft vita prickar runt bröstvårtorna. Dessa har aldrig försvunnit. Dem gör inte ont och jag har aldrig försökt klämma dem eller liknande. Hade hoppats att dem skulle försvinna med tiden, men verkar inte som att dem kommer det. Hur kan jag få bort dem och är detta något jag borde vara orolig över?
Visa svar
Prickar

Vätska brösvårta

2023-11-30
Hej Jag upptäckte för några veckor sedan lite klar vätska på ena bröstvårtan, klämde på den och då kom det lite mera klar och lite brunaktig vätska ( inte mycket utsn någon droppe) Kontaktade läkare som skrev remiss till mammografi och ultraljud på bröstkliniken! Undersökningarna visade inget, allt såg bra ut! Läkaren förklarade att bröstet kan 'tömma' sig ibland och att det är inget konstigt att det kan komma vätska! Och att det är framförallt blodiga sekretioner man ska uppmärksamma! Det kändes skönt att veta att det inte var något att oroa sig över....men jag oroar mej ändå ( är en orolig själ) och springer och känner och kollar om det blir blött på papperet som jag trycker mot bröstvårtan! Och ibland blir det det och då går jag i taket av oro! Måste jag oroa mej mera över detta att det är lite blött ibland? Jag har gjort mammografi, ultraljud och läkaren kändes och klämde, han provade även att ta ett prov på vätskan men just då så kom det inget! Jag är 46 år och i klimakteriet! Min mamma avled för ett år sedan i spridd bröstcancer ( hormonkänslig) och min halvmoster har även hon blivit opererad för hormonkänslig bröstcancer! Jag har varit i kontakt med Umeå cancer rådgivning ( eller vad det heter) ang ärftlighet och dom ser ingen nämnvärt ökad risk för ärftlighet i de uppgifter jag lämnade dom! Antar att det är därför jag är så orolig pga att jag miste min mamma relativt nyligen! Men min fråga är..Kan / törs jag släppa detta med vätskan på bröstvårtan och lita på läkaren? Trots att det fortfarande är lite blött? Det är inte blodblandat, utan ser ut stt va klart! Jag vill inget hellre än att börja leva och njuta av livet och kunna släppa denna oro!
Visa svar
Vätska brösvårta

Oro över vårtgård

2023-11-30
Hej! Jag är 24 år gammal och har sen några år tillbaka (ungefär 2-3 år) noterat att min vårtgård på höger bröst inte ser ut som innan utan området har vuxit på vårtgårdens nedre del och blivit mer avlångt rund istället för tydligt rund som en cirkel vilken den varit tidigare. Där det vuxit är även avgränsningen mellan vårtgård och övrig hud inte lika definierad. Är detta något jag bör söka vård för?
Visa svar
Oro över vårtgård