Frågor & svar

Cancervård av idag?

2022-12-19
För 30 år sedan fick jag vid 30 års ålder inflammatorisk bröstcancer. Tiden mellan upptäckt till ställd diagnos var 9 dagar och jag fick komma direkt till en onkologisk mottagning för preoperativ cytostatikabehandling. Därefter genomgick jag radikal mastektomi och strålbehandling. Eftersom återfallsrisken var stor fick jag även genomgå en autolog benmärgstransplantation pga behandling med högdoscytostatika. Under hela vårdperioden kände jag mig mycket välbehandlad. Jag vet att min diagnos var allvarlig och har verkligen förstått vikten av tidig upptäckt samt snabbt insatt behandling. Nu i höst upptäckte min mor (90+) en större tydlig förändring i bröstet. Jag ringde till bröstmottagningen och hon fick tid ca 14 dagar senare. Där fick hon genomgå mammografi, ultraljud och biopsi. Svaret skulle meddelas vid ett besök drygt 3 veckor senare. Vid detta besök på kirurgmottagningen fick vi beskedet att det var bröstcancer (tumörer som sitter tillsammans och mäter ca 5 cm). Cancerbehandlingen, pga ålder, sjuklighet och behandling med eliquiz, skulle initialt endast bli aromatashämmare. Kirurgi (utan narkos) skulle kunna komma ifråga om cancertumören gav sår i huden. Återbesök skulle ske om 3-4 månader, men det skulle även kunna ske om 6 månader. Mina frågor är: 1. Varför behöver det år 2022 ta 5 veckor för att lämna en cancerdiagnos, som man ändå endast planerar att behandla med läkemedel? 2. Kan denna behandling anses som en kurativ behandling eller är detta val en palliativ behandling pga att det gäller en äldre person? 3. Är det rimligt att vänta 6 månader på ett återbesök, när tumören redan nu är tydligt synlig? 4. Jag är helt införstådd med att inte alla äldre personer klarar att genomgå en operation eller andra cancerbehandlingar (cytostatika) och att man inom vården givetvis måste väga risker med ingreppet i förhållande till fördelar. Däremot undrar jag om man kan och bör göra kirurgiska ingrepp i ett bröst där tumören har spridit sig till huden? Som anhörig vill man inte då få höra: "Nu är det inte möjligt att operera pga spridningsrisken". 5. Det finns ju vårdprogram för bröstcancer. Följs de på samma sätt i alla regioner? Jag blev behandlad i Stockholm för 30 år sedan. Min mor är bor i en annan region. Där är det bröstkirurgerna som tar beslut om behandling. Enligt bröstkirurgen, som vi träffade, så tar de bara hjälp av onkologerna när behov finns. Bröstkirurgerna ansvarar även för behandling med antiöstrogener och aromatashämmare. 6. För livshotande sjukdomar har man ju rätt att få en second opinion. Är det något vi bör försöka få i detta fall?
Svar:
Hej. Jag ska försöka svara dig så gott jag kan. 1. Att ställa diagnos idag tar längre tid än för 30 år sedan delvis pga att det görs fler patologiska undersökningar idag än vad det gjordes tidigare. Dessutom görs fler analyser för att komma till rätt diagnos. Väntetiden varierar dock mellan lab, på samma sätt som väntetiden att få komma till kirurg har ökat på många ställen. 2. Sålänge tumören är kvar i bröstet och man inte tänkt operera bort den, räknas behandlingen som palliativ. Palliativ antihormonell behandling mot en hormonkänslig bröstcancer brukar kunna vara effektiv under lång period. Det gäller oavsett ålder - man kan vara yngre men ha en samsjuklighet som gör kirurgi olämplig/omöjlig. 3. Jag tycker att 3-4 månader till återbesök är rimligt då det är viktigt att ge behandlingen lite tid att hinna få effekt, 6 månader kanske är lite länge om man tänker på ett första besök. Om allt ser bra ut och att det går åt rätt håll kan nästa besök vara om 6 månader. Däremot är det förstås viktigt att patient (eller anhörig/vårdare) hör av sig om tumören växer eller om det dyker upp något annat. 4: Vi brukar undvika att operera en lokalt avancerad bröstcancer (som spridit sig i huden) - där är tex antihormonell behandling det bästa första valet. 5. Generellt kan man säga att vårdprogrammet följs av alla regioner, men ibland kan det skilja lite, mot bakgrund av lokala förutsättningar, vilket ju vårdprogrammet ger utrymme för (ibland kan man göra på olika sätt). 6. En hormonkänslig bröstcancer hos en äldre kvinna som har samsjuklighet som gör att man vill undvika operation, behandlad helst med antihormonell behandling, precis det din mamma fått. Jag tycker att det låter som att kirurgen har gjort ett klokt val. Man har dock alltid rätt till second opinion om man känner sig missnöjd. Om det "bara" gäller uppföljningsintervallet skulle jag förslå att ni pratar med er kirurg först.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Knölar i gammalt serom

2024-05-21
Hej! Jag gjorde mastektomi sommaren 2021 pga her2 positiv BC. Fick behandling, opererat bort äggstockarna och går på letrozol. Jag har kvar ett serom i storlek som ett ägg i anslutning till ärret. Onkologen har sagt att det till slut kommer försvinna av sig själv. Nu snart 3 år senare har jag fått hårda knölar i olika storlekar i delar av serom-området? Är det vanligt att det blir så? Jag har tidigare haft BC in-situ vänster sida 2020 och liten ”hormon-BC” på höger sida 2019, så jag känner mig lite orolig. Tack för att man får ställa frågor!
Visa svar
Knölar i gammalt serom

Kallelse till kirurgi

2024-05-21
Hej Har gjort Mammografi Röntgen Ultraljud Biopsi Men inte fått något svar Men fick en kallelse till bröstcentrum kirurgi Vad menas med det? Är det garanterat att det blir operation?
Visa svar
Kallelse till kirurgi

Kallelse till bröstcentrum kirurgi

2024-05-21
Hej Har skrivit men min fråga dyker inte upp? Jag undrar om man fått en kallelse till kirurgin innebär det alltid operation?
Visa svar
Kallelse till bröstcentrum kirurgi

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten