Hej,
Jag är 32 år och har behandlats för bröstcancer, operationer, cytostatika och strålning. Jag har BRCA 2 mutation, hade två tumörer: nr 1 invasiv duktal cancer med DCIS, 26 mm varav invasiv del 23,5 mm. Nr 2 DCIS 17 mm. Grad 3, ER 10%, PR 30%, Ki-67 70% global score och 82% i hot spots, HER2-negativ, äkta metastas i 1 av 2 sentinel nodes.
Läkarekonferensen rekommenderar i första hand adjuvant behandling med Olaparib eftersom östrogenuttrycket var lågt.
Som jag förstod det så har jag en hög risk för återfall baserat på allt detta samt min ålder och Olaparib är den bästa chansen som finns i dagsläget enligt ganska nya studier.
Nu är det så att detta läkemedel inte ingår i högkostnadsskyddet i Västra Götalands region vid just bröstcancer. Kostnader för läkemedlet är ca. 50000 SEK per månad för minst ett år. Min läkare försöker prata med verksamhetschefen men sjukhuset måste göra besparingar så jag är inte optimistiskt kring att de kommer att kunna betala.
Jag har fått kontakt med personer som har fått Olaparib vid bröstcancer inom högkostnadsskyddet i andra regioner i Sverige. Nu undrar jag om det finns någonting jag kan göra på rättslig väg.
Jag känner ingen som själv skulle kunna betala för Olaparibbehandlingen så jag förstår inte hur det inte ingår i högkostnadsskyddet när det handlar om överlevnad.
Finns det någonting som jag kan göra?
Med vänliga hälsningar
Melanie