Frågor & svar

Funderingar.

2024-11-16
2019 genomgick jag en vä.sidig mastektomi pg.a en duktal cancer grad 2, ER 100% PR 85% Ki-67 16% Herz 2 neg. Sedan har jag tagit aromatshämmare i 5 år. Allt har gått bra och jag är mycket nöjd med uppföljningen. Nu har den avslutande kontrollen gjorts och det hela är avslutat. Jag är 80 år och fullt frisk och har inte haft några biverkningar av medicinen under dessa 5 år därför hade det känts bra och tryggt att få fortsätta med den (och med mammografi kontrollerna också) Men den önskan avfärdades. Är risken för återfall nu så försvinnande liten att det hade varit meningslöst? I journalen har vederbörande läkare skrivit att jag erhållit post.op terapi-vilket jag INTE fått. Är det troligt att jag fått fortsätta med med. och kontroller om läkaren hade vetat detta. A N
Svar:
Hej, post-op terapi är nog den antihormonella behandlingen. Det finns inga vetenskapliga studier som har undersökt värdet av en längre antihormonell behandling i din situation, och när det inte finns bevis att det är bättre brukar vi inte heller rekommendera en medicinsk behandling. Även om biverkningarna är milda. Ja, risken för återfall är liten men inte noll. Bra att fortsätta vara uppmärksam själv och söka vård om du märker en förändring, men du har en god chans att klara dig utan återfall.
Renske Altena
Renske Altena
Biträdande överläkare och docent i Onkologi, Karolinska Comprehensive Cancer Center.

Passerat klimakteriet?

2025-01-28
Hej! Jag är 58 år och har tagit Anastrozol i drygt en månad nu, efter operation av hormonkänslig bröstcancer. Innan jag fick receptet på Anastrozol frågade läkaren om jag har passerat klimakteriet och jag svarade att jag har det (eftersom det är ca 8 år sedan jag hade mens senast). Tänkte inte på att säga att jag fortfarande (d v s innan Anastrozole) har nattliga svettningar ibland (dock inte så ofta och det skulle ju kunna bero på annat än klimakteriebesvär). Kan man vara säker på att man har passerat klimakteriet när det är så länge som 8 år sedan sista mens eller borde jag kolla upp så att det verkligen är så? (vill ju vara helt säker på att medicinen kan fungera som den ska).
Visa svar
Passerat klimakteriet?

Att avstå Tamoxifen

2025-01-28
Min mamma är 89 år och har precis fått en brösttumör bortopererad. Den var cirka en cm, hormonkänslig och av första graden i aggressivitet. Ingen spridning till lymfkörtlar. Bara en tårtbit av bröst har opererats bort och hon erbjöds endast bara Tamoxifen efter operation, ingen strålning. Nu har hon tillfälligt slutat med medicinen för att hon blev nedstämd och fick ont i leder. Min fråga lyder: hur mycket ökar risken för återfall i hennes fall utan tamoxifen? Hon är frisk stark och pigg i övrigt.
Visa svar
Att avstå Tamoxifen

Vilken behandling orkar jag, vill leva

2025-01-28
Hej! Efter en röntgen av värk i magen så fann dom en ofarlig cysta i bukspottkörteln o fick beskedet att det var 70% chans att det blev cancer. En chock förstås, o så blev man diabetiker dagen efter ( 2021). Hemsk operation men hämtade mig . Ont i magen varje dag o 3 år senare visade det sig att ont i magen var spridd cancer i rygg höfter o lårben. de Det var revbenen som gjorde ont. Fick anastrazol som gjorde mig jättesjuk, svårt att gå o sova o tänka, sömntabletter som gjorde mig en zombie, samma med Tamixofen. Slutade med dessa mediciner o beredde mig på att dö. Har inte fått något annat förslag på något annat utan dom tycker detta var bra. Vem får cellgifter? Vet också att cortison gör att diabetes går inte ihop. Har fått två gånger vid operation o det blir skyhögt . Är hos min familj i Australien för att se dom en sista gång, men är så deprimerad av situationen. Är 64 o frisk för övrigt. Har alltid varit smal o frisk för övrigt!
Visa svar
Vilken behandling orkar jag, vill leva

Exemestan

2025-01-28
Hej, jag hade en stor tumör i bröstet, 7 cm och 3 metastaser i lymfkörtlar i armhålan. Min tumör var hormonberoende, HER2-positiv och Ki67 var 82%. Jag fick 6 doser cytostatika och uppnådde komplett remission. Opererades sedan med mastektomi och axillutrymning och PAD-svaret kollades två gånger och det fanns ingenting kvar. Jag har även strålats 25 ggr med boost samt fått 17 doser Herceptin. Åt sedan Tamoxifen i 3,5 år men då jag saknar CYP2D6 så framkom att jag inte hade någon nytta av Tamoxifen och jag hade hemska biverkningar. Jag provade sedan Letrozol, svåra biverkningar även där och äter nu Exemestan som även de ger mig svåra biverkningar. Jag funderar nu på att sluta med dessa också och undrar hur stor den egentliga nyttan är för mig med antihormonell behandling. Hur mycket förbättrar den mina chanser att inte få återfall? Hur stor risk är det för mig att få återfall utan antihormonell behandling?
Visa svar
Exemestan

Bentäthetsmätning

2025-01-26
Hej! Jag är 69 år och har precis avslutat 5 år med Letrozol. Jag fick inte göra någon bentäthetsmätning innan jag började medicinera och har nu varit på vårdcentralen som inte vill skriva en remiss. Där tycker man att jag ska kontakta kirurgen för att få en sådan. Där har jag tidigare fått besked om att det nu är vårdcentralen som ska stå för kommande vård. Vad är det som gäller enligt er? Vilken mängd kalcium och D-vitamin rekommenderar ni att ta för att stärka benstommen? Tack och MVH!
Visa svar
Bentäthetsmätning

OCD-behandling

2025-01-26
Hej, Jag slutför snart post-op-behandlingen med Kadcyla efter ett 2024 präglat av cellgifter, strålning och operation(er). Jag var 39 när jag fick min diagnos i dec -23 och hade då precis börjat äta Fluoxetin igen mot min OCD efter att vår ettåring nästintill slutat amma. Direkt när jag fick diagnosen så slutade jag med Fluoxetin då jag själv läste mig till att den kan påverka bröstcancerbehandling negativt. Nu har jag börjat se över vilka alternativ som eventuellt finns istället. Jag vill INTE äta något som påverkar min antihormonella behandling negativt. Det är otroligt viktigt för mig. Jag har börjat träna och gör så runt 4 gr/veckan med stryketräning eller löpning, så det är ju nåt jag kan göra själv för att påverka det psykiska måendet positivt. Vad jag kunnat researcha så verkar Escitalopram eller Venlafaxin vara de mediciner som är mest aktuella. Stämmer de att dessa inte påverkar effekten av Tamoxifen och Zoldex? Finns det annars någon annan medicin som rekommenderas?
Visa svar
OCD-behandling

Varför ingen MR/PET för att se spridning av bröstcancer?

2025-01-26
Hej. Jag undrar varför man i Sverige perforerar tumör innan operation? Risken för spridning ökar ju markant. Jag gjorde finålsbiopsi, grovnålsbiopsi och vacuumbiopsi vid samma tillfälle. Då fann man cancer, ändå gjordes även magnetkameraledd biopsi. Med månaders mellanrum. Undrar också varför läkarna så säkert säger att cancern inte spridd utan att de gjort MR/PET!? Det fanns ingen cancer i portvakten får man som svar. Inte spridd sa läkaren! Fel! Jag har spridd cancer, om den är från denna cancer eller från min första 2021 vet jag inte. Både i lungor, bäcken och lever. Varför måste man åka utomlands och göra MR/PET för att få svar på sånt? Jag fick svar nyligen då jag åkte till Finland för 4 e gången. På Karolinska finns ingen vilja att göra annat än det nödvändiga. I mitt fall knappt det. Att då behandlas av onkolog på KS som inte har full diagnos känns märkligt. Hur ska man som patient tänka här? Ska man informera om de undersökningar man gjort som Karolinska struntat i, eller be dem göra samma undersökning som redan är gjord på privatklinik?
Visa svar
Varför ingen MR/PET för att se spridning av bröstcancer?

Zoladex under cellgiftsbehandling

2025-01-26
Hej , jag undrar varför är det olika med Zoladex vissa får efter cellgiftsbehandling och andra under pågående cellgiftsbehandling ? Jag har Her2 neg (1+), invasiv duktal bröstcancer , luminal högrisk , grad 3, ER90% , PR85%, Ki67 22%, jag är 44år och har ingen spridning till lymfkörtlarna.Jag har fått Docetaxel 100x3 och Ec90x3 och har fått Zoladex med start i samband med min första cellgiftsbehandling med Docetaxel och har fått Zoladex var 4 vecka under cellgiftsbehandling. Jag undrar om det stämmer att jag skulle ha Zoladex under min behandling?
Visa svar
Zoladex under cellgiftsbehandling

mindre förändringar på vänstra förmak och kammare

2025-01-26
Hej, Jag har bröstcancer och genomgått paklitaxel behandling 9st veckovis och nu får jag 3 ggr var 3e vecka EC90 , jag får även trastuzumab som jag fått 4 st och skall få 13 st till var 3e veckan. Min fråga är för har inte fått svar så chansar och ställer frågan här, jag har gjort 2 ultraljud av hjärtat och sista undersökningen visade en liten förändring vänstra förmak och kammare men frågade om dem vet varför men svarade inte på det så tänker frågar här om det kan bero på cellgift antikropp eller annat? gör undersöknignen vart 3e månad men känns mindre tryggt när man inte kan få ett svar vad man tror att anledningen är till förändrningen. Tack på förhand Mvh Katarina
Visa svar
mindre förändringar på vänstra förmak och kammare

Fortsatt medicinering med Anastrazole efter 5 år

2025-01-26
Hej. Jag är 62 år och tog bort två mindre tumörer i höger bröst 2019 (t1=6x6 mm + t2=7x4 mm) . Två lymfkörtlar togs bort, ingen spridning till portvaktskörteln eller övriga lymfkörtlar. Strålning efter det, och Zolodronsyra 2 gg/år i tre år. Jag har ätit Anastrazole i snart sex år och min nuvarande läkare vill att jag fortsätter äta Anastrazole gärna i totalt 10 år. Enligt läkaren är anledningen till att fortsätta att 10 år ger en bättre effekt än 5 år eftersom min cancersort kan vara svårupptäckt. För överlevnadens skull verkar effekten vara marginell (på gruppnivå). Jag tar gärna emot en synpunkt kring fortsatt medicinering från annan onkolog eftersom Anastrazolen trots allt fortsatt ger mig biverkningar såsom bl a trötthet och ledvärk. Tappar också väldigt mycket hår och har svårt att gå ner i vikt. Min medicinska fakta är att jag gjort en partiell mastekomi och sentinel note biopsi. Det är en invasiv lobulär cancer (bifokal). Elston/Holland=2. Delningshastighet=9. ER+=ja. PR+=ja. Her2=nej.
Visa svar
Fortsatt medicinering med Anastrazole efter 5 år

Funderingar kring muskelsmärta.

2025-01-26
Har blivit behandlad 2020-2021 med operationer, cytostatika och strålning för hormonkänslig bröstcancer. Står nu på Anastrozol. Har till och från efter detta haft ont i ryggen, mellan skulderbladen vid sidan om ryggraden. Smärtan kommer efter ansträngning och går bort efter vila eller enkel massage. Upplever den som muskelsmärta, går hos fysioterapeut för träning. Hon tror också att det är muslulärt. Tanken kommer ändå ibland om det kan vara metastaser i skelettet. När jag inte anstränger ryggen försvinner smärtan. Vet att en biverkan av Anastrozol kan vara muskelsmärta. Alltså hur skiljer man dessa orsaker till smärta från varandra. Gjorde en CT buk och lungor sommaren som gick. Hade man sett något på den om det är metastaser? Har en snabbväxande cancer, KI-70.
Visa svar
Funderingar kring muskelsmärta.

Exemestan

2025-01-26
Jag undrar om exemestan ger biverkningar, jag har nu ätit dessa sen 2022 o nu har jag känt så mycket oro i kroppen känner mig deppig. Kan det vara någon biverkning?
Visa svar
Exemestan

Letrozol, fertilitetsevidens?

2025-01-26
Hej, hur ser evidensen ut för Letrozol avseende fertilitet om man väljer en aromatashämmare? Förutsatt att man är i 25-30 års åldern så hur ser det ute mellan detta och exempelvis Tamoxifen eller andra alternativ? Bör man fundera på fertilitetsbevarande åtgärder enligt er erfarenhet? Tacksam svar och egna funderingar hos er. Mvh
Visa svar
Letrozol, fertilitetsevidens?

Öm långt efter strålning?

2025-01-26
Hej, har genomgått cellgiftsbehandling - operation med lambå - strålning, och behandling med trastuzumab. Strålning 15 gånger var klar i juni -24, trastuzumab klar i oktober. Allt har gått bra hittills. Nu är jag öm bakom bröstet, i revben och kanske bröstben. Jag är orolig för återfall med spridning. Kan ömhet vara en biverkan av strålningen eller är det något som bör kollas upp? Tack på förhand.
Visa svar
Öm långt efter strålning?

Immunförsvaret

2025-01-26
Hej. Jag fick cytostatika 2022 efter operation av bröstet. Min fråga är nu. Är jag fortfarande nedsatt i immunförsvaret? Har varit sjuk två gånger sista 5 månaderna… Med vänlig hälsning, Helen
Visa svar
Immunförsvaret

Fungerar verkligen antikroppsbehandlingen?

2025-01-26
https://www.svd.se/a/3Mzldd/halften-av-alla-lakemedel-undgar-lakares-forstand Utdrag ur artikeln, se texten om HER2, mängden protein och effekt av Trastuzumab: "– Våra gener styr hur vi bryter ner och reagerar på läkemedel. Det innebär att vissa personer kan få en helt annan effekt av samma medicin, säger han. -- – För dem med snabb läkemedelsomsättning i levern kan det vara nödvändigt att ge högre doser, medan de med långsam omsättning av läkemedel ofta behöver mindre mängder för att få rätt effekt, förklarar han. Genkoden påverkar läkemedlen För att förstå skillnader i hur vi reagerar på läkemedel kan ett blodprov och en genotypning ge värdefull information. Genotypning är en metod för att analysera en individs genetiska kod och specifika genetiska variationer. Den informationen spelar redan i dag en central roll i behandlingar för både hiv och cancer. Abacavir är ett hiv- och aids-läkemedel där patienter med viss genuppsättning riskerar allvarliga överkänslighetsreaktioner. Behandling vid HER2-positiv bröstcancer är ett annat exempel. – Om tumören inte har mycket HER2-protein, fungerar inte läkemedel som trastuzumab. Att ge sådan behandling i onödan kostar mycket och gör ingen nytta för patienten, säger Magnus Ingelman-Sundberg. Individanpassad medicin Enligt Magnus Ingelman-Sundberg behöver inte fler skräddarsydda lösningar bli ett dyrare sätt att behandla. Tvärtom har farmakogenomik potential att revolutionera sjukvården genom att skapa en mer individfokuserad medicin. -- – Man behöver bara göra en helgenomssekvensering en gång och det kostar mindre än vad ett vårddygn på sjukhus gör. Och då har man den informationen hela livet. I dag genotypar man rutin­mässigt endast vissa genetiska variationer, men i framtiden tror jag att helgenomsekvensering kommer att användas för att rutinmässigt analysera alla genetiska varianter av potentiell vikt för medicineringen, säger han." FRÅGA: hur vet vi att trastuzumab fungerar mot just min HER2 (=mängden protein), kan man få göra en helgenomssekvensering?
Visa svar
Fungerar verkligen antikroppsbehandlingen?

Zoledronsyra - olika riktlinjer?

2025-01-26
Hej, Jag är 49 år och har sedan 2022 behandlats för HER2 med olika cellgifter (pga kraftiga biverkningar), antikroppar (som avbrutits efter 9 omgångar pga kraftiga biverkningar, operation, strålning och går nu på Zoladex och Anastrazol. Är inte i klimakteriet naturligt än och behöver ta Zoladex var 25e dag för att inte åka upp i östradiol. Gjorde precis min andra bentäthetsmätning (år 2 med Zoladex och ai): den visar osteopeni (som år 1) men lite mer än i fjol. Ff i nedre spannet som jag tolkar det. Förra året rekommenderades ingen behandling för detta, i år överväger man det men har inget bestämt. Jag har förstått att mga får zoledronsyra men till mig sa man att det inte finns ngn bevisad skyddseffekt i förklimakteriet - om man inte har Osteporos. Undrar vad er syn är kring detta. Bör jag få det för att stoppa ev utveckling mot mer benskörhet och/eller kan det minska riska risk för skelettmetastaser? Kan jag göra ngt själv förutom träning och äta kalciumrik mat? Jag har kraftigt avråtts från alla kosttillskott men skulle D-vitamin och kalcium vara en tanke? Hoppas givetvis få prata med min onkolog kring detta men skulle vara tacksam för era tankar.
Visa svar
Zoledronsyra - olika riktlinjer?

Slutat att äta Tamoxifen efter 5år

2025-01-26
Hej! Min fundering är hur kroppen reagerar när man slutar att äta tamoxifen? Jag har ätit I fem år och har fått många biverkningar som tex torra slemhinnor, ledvärk, eksem på halsen, svullnad i kroppen. Kommer detta att gå tillbaka? Har inte ätit tamoxifen sen november 2024. Med vänliga hälsningar Siv
Visa svar
Slutat att äta Tamoxifen efter 5år

Exemestan biverknkngar

2025-01-26
Har en fundering kring exemestan. Har ätit denna i snart 3 år o har nu börjat känna oro o stress o pirrig i kroppen. Kan det vara någon biverkning?
Visa svar
Exemestan biverknkngar

Ont i strålningsområdet.

2025-01-25
Hej! Opererades för bröstcancer juni 2023 med efterföljande strålning i tre veckor. Nu har jag ont i området som strålades samt att det känns svullet. Kan det vara sen biverkan eller att jag överansträngt mig på jobbet? Blir bättre när jag tar Ipren. Tacksam för svar // Katarina
Visa svar
Ont i strålningsområdet.