Hej Susanne, det är riktigt att det finns två potentiellt allvarliga biverkningar med tamoxifen: blodpropp och cancer i livmodern. I båda dessa fall är dock risken för gemene man klart lägre än den nytta som medicinen gör för att förebygga återfall. Har man tidigare haft blodpropp, eller om man har en påvisad ärftlighet avseende detta får man fundera litet extra, och antingen välja en annan strategi än tamoxifen eller ta blodförtunnande tillsammans med medicinen. Men för den övervägande majoriteten av patienter är detta inget reellt problem.
När det gäller cancer i livmodern finns ett potentiellt problem för kvinnor med livmodern kvar som är 55 år och äldre när man börjar med tamoxifen. Man har inte sett att risken för livmodercancer ökar i yngre åldersgrupper på samma sätt. Kvinnor som har slutat menstruera och får en underlivsblödning skall alltid söka för att få det undersökt, det gäller förstås även kvinnor på tamoxifen. Risken i den angivna åldersgruppen är under 10 år ca 2,6 % ökad, d v s en på 40 drabbas, men den övervägande majoriteten av dessa patienter botas från sin livmodercancer.
Problemet var större förr i världen, då många äldre bröstcancerpatienter fick tamoxifen. De flesta av dem får idag aromatashämmare som inte är förenat med en ökar risk för livmodercancer.
Kom ihåg att tamoxifen sannolikt är den cancermedicin som räddat livet på flest människor. För den absoluta majoriteten av kvinnor som tar tamoxifen är de ovan nämnda biverkningarna inte ett rimligt skäl att avstå från tamoxifen. Nyttan med medicinen är MYCKET större.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.