Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Spridd bröstcancer

2019-03-26
Fått diagnos för ca 2 mån sedan, lång utredning, sedan augusti. Kan man veta ca när jag fick tbx min bröstcancer och varför? Slutade med tamoxifien för ca 1,5 år sedan, samt mina metastaser sitter i skelettet och buken, har inte hittat så mycket information om buken, har mycket smärtor i buken, vart kan man hitta det?
Svar:
Cirka 20% av all bröstcancer är spridd från början utan att man vet det. Tyvärr har i dessa fall bröstcancerceller sluppit undan och även om man gett intensiv behandling efter diagnos så har celler överlevt. Ibland går det många år till det blir uppenbart att cancern spridit sig och att man kan hitta metastaser på röntgen. Bröstcancer kan ibland återfalla så sent som efter 15- 20 år. Den vanligaste metastaslokalisationen är i skelett. Lever, lunga hjärna och lymfkörtlar kan också drabbas. Du skriver att du har metastser i buken- du kanske menar levern? Eva Langlet har skrivit en bok om spridd bröstcancer som precis kommit ut- den kan du läsa MVH Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Dcis

2019-04-13
Hej Min fru (49 år) har diagnosticerats med DCIS grad 3 ca 4*5,5 cm och genomgått en masektomi samt ska strålas pm några veckor. Jag är lite fundersam över informationen om cellförändringarna som vi fick och att man inte tittar på ev. Hormonlänslighet etc på förändringarna. Hon är behandlad via kirurgen på KS. Tycker mig ha läst att det brukar göras. Har också en fråga om analysen efter masektomi, hon hade ingen invasiv del enl det svar vi fick, hur ” säker” kan man vara på att detta är korrekt.
Visa svar
Dcis

Risk för återfall vid trippel negativ bröstcancer

2019-04-11
Hej! Har fått ett återfall i samma bröst som jag diagnosticerades med trippel negativ bröstcancer hösten 2016. Kände själv en förändring vid ärret ca 1 år (våren 2018) efter avslutad strålbehandling. Tumörstorlek 6 mm. Alltså mindre än första gången. Jag har medelsvåra bröst att bedöma vid mammografi. Hur ser statistiken ut för återfall i trippel negativ bröstcancer? Hur ser forskningen ut i dagsläget vad gäller behandlingsmetod? Tacksam för svar. Ann
Visa svar
Risk för återfall vid trippel negativ bröstcancer

Stort hematom efter mastektomi

2019-03-25
Hej, Jag genomgick en dubbelsidig mastektomi 13 mars utan rekonstruktion (och utan dränage). 4 dagar efter operationen vaknade jag med ”c-kupa” på höger sida. Stenhårt och ett hårt tryck på lungorna som ger lite andnöd. Det visade sig vara ett hematom. Ett dygn senare hade jag utvecklat ett ”bröst” även på vänster sida - denna gång ett serom (mjukt som kluckar när jag går och inte orsakar besvär). Nu har det gått 10 dgr och hematomet är lika stort - om inte större. Sårvården på sjukhuset vill bara vänta och se men jag börjar undra om det verkligen kommer att försvinna av sig själv? Jag är ensamstående med en 2 åring så jag ”måste läka snabbt” och återgå till normalt liv - och ska det operera igen känns det som bättre nu än senare med ny konvalescens. Jag är APC-resistent och misstänker att blodförtunnande sprutor i 7 dgr efter op har spelat in i uppkomsten av hematom men undrar nu om denna koaguleringsrubbning påverkar även upplösning av blodet. Ingen verkar veta något alls när jag frågar. Jag tycker det blir värre, inte bättre nu.
Visa svar
Stort hematom efter mastektomi

Ta bort andra bröstet istället för rekonstruktion

2019-04-04
Hej! Jag har just opererat bort ena bröstet. Min läkare berättade att det inte är möjligt att välja att få det andra bröstet bortopererat istället för rekonstruktion (om det inte finns en genetiskt förhöjd risk för ny cancer). Det är möjligt att få det förminskat men inte borttaget. Finns det någon logisk förklaring till det? Finns det en debatt omkring det? Var fattas sådana beslut? Rekonstruktionen görs inte förrän efter 1-2 år så det är inte en akut fråga men jag vill gärna veta mer för att veta om det är lönt att bråka om detta.
Visa svar
Ta bort andra bröstet istället för rekonstruktion

Återfall

2019-03-24
Hej. I aug 2015 fick jag diagnosen HER2 positiv icke hormonkänslig bröstcancer. Tumör i bröstet på 7cm o sedan spridning till 9 lymfkörtlar i armhålan. Hittade tumören själv . Syntes ej på mammografi. Fick masektomi, cellgift EC 3ggr(Var 3dje v)+Taxan 12ggr. (en per vecka). 25 strålning o 17 Herceptin. Nu oroar jag mig för återfall då jag vet att min variant är aggressiv. Hur ser risken för återfall ut ? Vilka symptom skall jag vara uppmärksam på? Känner stor oro över detta o sömnen tar stryk. Tack Sofia
Visa svar
Återfall

Undran om rötngeb/ultraljud/mammo

2019-03-15
Undrar om det går att se om något är fel med bröstet med röntgen eller ultraljud och inte bara mammografi. Gäller om det känns annorlunda i bröstet ex vid svullnad eller andra förändringar.
Visa svar
Undran om rötngeb/ultraljud/mammo

För tidigt för mammografi?

2019-03-24
Hej! Jag genomgick förra året en klinisk mammografi pga att jag själv hittat en knöl (som dock visade sig vara godartad). Vid mammografin röntgades även det andra bröstet, vilket tydligen är rutin. Har nu fått kallelse till screening och undrar om det verkligen är befogat att delta i den då det bara är tio månader sedan den kliniska mammografin? Jag har gjort många sådana genom åren och vill ju inte utsätta mig för strålning s.a.s i onödan. Kan en cancertumör verkligen hinna växa till på bara tio månader eller borde jag skjuta upp screeningen?
Visa svar
För tidigt för mammografi?

Vill bli glad

2019-03-22
Hej 2015 opererades jag för bröstcancer + lymfar i armhålan. Äter tamoxifen har diabetes tyd 1 1/2 lada tar blodfettsänkande och blodtrycksänkande. Sen jag började med tamoxifen har lite värk, orken tar slut, känner mej tom, känner mej aldrig glad. Läste i senaste Magasin B om antridepressiva i låg dos så man blev av med de grå filtret. Har funderat mycket på antidepressiva. Vill INTE gå upp i vikt Vill känna mej glad Vill inte bli dåsig. Vad kan du rekomendera Tacksam för svar MVh C
Visa svar
Vill bli glad

Fundering kring bröstcancer

2019-04-02
Hej! Jag hade haft p-pilar i några år så slutade jag med de i januari månaden. Så fick jag direkt ont på bröstvårtorna i nästan två veckor, så kontaktade jag min barnmorska och hon sa att det är hormoner som ändrar sig pga p-pilarna. Därefter började ont på båda bröst och jag tyckte att det är hormoner och allt har gått nästan en månad. Nu jag har fått stickningar på den högra brösten. Nu Jag har besvär på min ena bröst. Det stickar då och då därför känner jag mig nervös att varför gör det så. Det har på gott nästan en månad och nu i några dagar har jag fått ont i armhållen. Jag känner ingen knöl eller andra konstighet på brösten, men jag tror att den har blivit lite större. Jag har träffat läkare och hon har skickat remis och hon tycker att det är inte farligt men det är berättare att ska kontrollera på mammografi. Jag har tid på fredag. Min fråga är att vad tror ni är det kan vara något eller? Jag är jätte oroligt för det, tänker hela tiden på att vad är det för nåt!
Visa svar
Fundering kring bröstcancer