Hej, det var en bra fråga som kräver ett ganska långt svar, och jag bad också Aina Johansson kommentera komma med tips på var du kan få ytterligare stöd om du känner att du behöver det.
Till att börja med vill jag förmedla att även om tumören uppvisar vissa aggressiva egenskaper så är din mammas prognos god, med den behandling hon kommer att få. Risken för återfall är inte hög.
HER2 är ett protein som i vissa fall finns i ökad mängd på cancercellernas yta. FISH-mätningen bekräftar att HER2-är positiv. HER2 signalerar en viss grad av aggressivitet, men erbjuder även möjligheten att behandla med specifika antikroppar, Trastuzumab tillsammans med cytostatika.
Elston är ett sätt att mer generellt mäta aggressiviteten, 8 poäng är ett högt värde, vilket är det vanligaste med en HER2-positiv tumör.
ER betyder östrogenreceptor och PR progesteronreceptor, båda är negativa vilket betyder att tumören inte är hormonkänslig, hon kommer därför inte att behöva hormonbehandling efter cytostatikan. Det kan vara skönt att slippa.
Ki67 avspeglar liksom Elston den andel av celler som delar sig, 69 % är ett högt värde, det är samma sak med det, så brukar HER2-positiva tumörer se ut.
Dcis är ett slags förstadium till bröstcancer, som ofta finns tillsammans med bröstcancern men också kan uppträda för sig, det är den "invasiva" delen som räknas, i detta fall är tumören 11mm stor, vilket är mindre än den genomsnittliga bröstcancern i Sverige idag.
Ja, tumören är efter operationen bortopererad och man kan utan vidare säga att hon är frisk. MEN: det farliga med bröstcancer är inte att ha en tumör i bröstet eller i armhålan. Det går det ganska lätt att åtgärda kirurgiskt. Nej, det som kan vara farligt är om enstaka celler gett sig iväg till andra håll i kroppen. Risken för det hade varit större om man sett spridning även till lymfkörtlarna, men baserat på de aggressiva egenskaperna som tumören har, kan man inte utesluta att så skulle kunna vara fallet även utan tecken till lymfkörtelspridning. Då är det viktigt att behandla med förebyggande medicin som har effekt ute i hela kroppen. Därför är det viktigt att din mamma får behandling med cytostatika och trastuzumab (antikropp mot HER2), och dessutom strålbehandling om det är så att man tagit bort tumören genom en sk "tårtbitsoperation".
Däremot behöver hon inte hormonbehandling, så riktigt "hela kitet" blir det inte.
Är det ärftligt? Generellt kan man säga att om man har en mamma som har haft bröstcancer så har man som kvinna litet högre risk än andra kvinnor att få bröstcancer. Men om det "bara" är det så är risken bara litet förhöjd hos dig. "Vanliga" kvinnor har ca 10 % risk att under livet få bröstcancer alltså en av 10, om man har en mor med bröstcancer så kan risken typiskt vara 15 upp till som mest 20 % alltså en en situation där 8 av tio kvinnor INTE får bröstcancer, och baserat på den risknivån är det förstås viktigt att gå på regelbundna mammografiundersökningar från 40 års ålder. Nu skriver du att även din mormor hade bröstcancer, och i så fall kan det finnas skäl att titta litet närmare på det, kanske uppfyller er familj kriterierna för att genomgå en ärftlighetsutredning med blodprov. Be din mor ringa och förhöra sig om det med sin bröstmottagning.
Hoppas du blivit litet klokare av detta mångordiga svar!
PS från Aina: När någon får cancer påverkas även de närståendes liv. Det är vanligt att det dyker upp många tankar och frågor kring sjukdomen. Ett bra sätt att få svar på sina frågor kan vara att ringa till någon av de cancerupplysningslinjer som finns, till exempel Cancerfondens Cancerlinje, 010-199 10 10. Alla cancerlinjer har medicinskt legitimerad personal med lång erfarenhet av att jobba med cancersjukdomar och kan därför svara på många av de frågor som man har som anhörig. Kan de inte svara på frågorna kan man få tips om vart man ska vända sig för att få den hjälp man vill ha.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.