Frågor & svar

Kliande fläck i kanten av ena bröstvårtan

2020-11-04
Jag har de senaste månaderna haft en kliande fläck som sitter i kanten av min ena bröstvårta och även utanför. Området är ca 4 x 2 cm och kliar något fruktansvärt emellanåt. Området ser mörkare och torrare ut än resten av bröstet. Har prövat smörja med olika bebiskrämer men även hydrokortison. Borde jag kolla upp detta hos en läkare eller är det troligtvis ofarligt?
Svar:
Det låter jobbigt med att ha en så fruktansvärd klåda , och där dessutom egenvård inte hjälper. Oavsett vad som är anledningen till den kliande fläcken så tycker jag du bör kontakta din vårdcentral för att få en diagnos ställd och få förslag på en behandling som hjälper. Det är alltid bra att ha som rutin att rådfråga sin husläkare när man har nytillkomna symton för att få en diagnos ställd.
Aina Johnsson
Aina Johnsson
Kurator och forskare som kan svara på frågor om sjukförsäkring, försäkringar, fonder/bidrag, patienträttigheter, arbetsplatsfrågor och relationer.

Hormonbehandling

2024-10-17
Är opererad, strålad och ska ha hormonbehandling i fem år som jag mår jättedåligt av. Får inget stöd.
Visa svar
Hormonbehandling

Vätskeretention

2024-10-17
Hej, Jag har fått min 3.e och sista dos Docetaxel för en vecka sedan, efter 3 doser EC. Jag har under de senaste 2 veckorna ökat 3 kg i vikt vilket är mycket i min storlek. Misstänker vätskeretention, och i så fall när blir jag av med den? Är en aktiv och hälsosam person så även om frågan kan tyckas ’liten’ är den viktig för mig. Docetaxel är ett så lurigt läkemedel sett till biverkningar. Tack på förhand!
Visa svar
Vätskeretention

Fridkvårdsintyg

2024-10-17
Hej! Jag undrar vad som gäller när man fyller i hälsodeklaration i samband med tex en resa utomlands och man vill ha en extra reseförsäkring. Jag opererades för bröstcancer januari 2023. Därefter cellgifter, strålning och zoledronsyra och anastrozol i 8-10 år. Jag hade inte fått återfall vid ettårskontrollen, men räknas jag som frisk? Är det rätt att kryssa för rutan frisk? Tacksam för svar! Tack för att ni finns!
Visa svar
Fridkvårdsintyg

Fortsatt behandling?

2024-10-17
Hej, jag är snart klar med min behandling (5 år) med Tamoxifen/Zoladex, jag hade en 100% hormonkänslig cancer. Jag har inte fyllt 50 ännu och undrar nu hur jag ska ställa mig till att avsluta min behandling?
Visa svar
Fortsatt behandling?

Funderar kring behandli gsstrategier samt vård utomlands

2024-10-17
Hur kan man få vara med i en studie eller tillgång till behandling som kanske skulle vara mkt effektivt mot bröstcancer her 2 pos, hormonell och brca 1) och skydda mot återfall fast man ännu inte har konstaterad spridd cancer?
Visa svar
Funderar kring behandli gsstrategier samt vård utomlands

ovesterin

2024-10-17
Ammar sedan 2 månader tillbaka och har fått torra slemhinnor. Min gynekolog rekommenderade mig att ta ovesterin två gr i veckan så länge jag ammar ca tills hon är ett års ålder. Är ovestrin cancerframkallande?
Visa svar
ovesterin

Mastektomi

2024-10-16
Hej! Är 53 år och väntar på besked om det är cancer i i mitt ena bröst.Upptäcktes vid mammografi.Har tagit biopsier och UL.Har inga symtom. Min mormor dog i fyrtioårs åldern av bröstcancer, min mamma dog 2008 av pancreascancer fast jag vet inte om det var primärtumören.Kan även vara bröstcancer för hon hade ”knölar” som behandlades i sina bröst minns jag hon sa,på nittiotalet. Min mamma hade tio syskon och alla har dött i någon form av cancer men det var bara mormor som hade bröstcancer och ev mamma. Vill minnas att de flesta var rökare och de dog när de var lite äldre,efter sextio. Jag har aldrig. Min fråga är om jag skulle få göra en mastektomi och ta bort båda brösten i förebyggande syfte? Om man gör det, elimineras risken HELT då av att drabbas av bröstcancer eller finns det ändå en liten risk att få det?
Visa svar
Mastektomi

Förhöjd cancerrisk vid upprepad mjölkstockning

2024-10-16
Hej, Jag har fått mjölkstockning vid upprepande tillfällen. En gång en infektion. Det har gått två månader sen min bebis kom och funderar på om det finns risker med att få mjölkstockning återkommande gånger och hur stor är den förhöjda risken? Bör man lägga ner amningen?
Visa svar
Förhöjd cancerrisk vid upprepad mjölkstockning

DCIS inom tumör

2024-10-16
Jag är 49 år och opererades i somras för hormonell bröstcancer i vänster bröst. Bröstbevarande kirurgi. (Invasiv Ductal cancer, 11 mm, grad 1, ER 100%, PR 85%, HER2 1+, Ki-67 8%, 2 benigna sentinel node) Insatt på Anastrozol i 5 år och ska strålas 15ggr. Vad jag kan läsa ut av min journal fanns där inom tumören även en DCIS-komponent grad 3 med nekros. Jag har förstått att DCIS är som ett förstadie till cancer och ofta förekommer tillsammans med en invasiv tumör, men hur vanligt är det att den finns inuti tumören och vad innebär det för prognos och risk för återfall?
Visa svar
DCIS inom tumör

Könsbekräftande top surgery Ftm

2024-10-16
Hej! Jag hade nyligen en könsbekräftande bröstoperation som transman och undrar ifall vävnaden som togs bort brukar kollas för cancer även om det inte fanns någon som hellst misstanke för det från början? Bara för att försäkras att det inte fanns några cancerceller där. Tack för svar!
Visa svar
Könsbekräftande top surgery Ftm

Knöl i armhålan!

2024-10-16
Hej! Jag är 19 och har för första gången undersökt mina egna bröst, jag kände mig i armhålan o har en knöl i ena. Jag sökte upp detta, och det stod att om knölen ömmar är det antagligen en infektion medan om den inte ömmar så finns det risk att det är en cancerknöl (men att det inte utesluter detta). Min knöl ömmar inte, inte ens när jag trycker på den. Den finns bara där. Knölen har inte förändrats på cirka en vecka, varken blivit större eller mindre, den är ca. 1-2cm. Jag har inga andra symtom för bröstcancer, men känner ändå viss paranoia. Är detta något jag bör kolla upp eller borde jag vänta ett tag för o se om knölen försvinner? Som sagt, det är min första gång som jag undersöker brösten, så jag vet inte helt säkert om knölen fanns där innan.
Visa svar
Knöl i armhålan!

Förkalkningar

2024-10-16
Hej! Har försökt skriva till er men ej fått svar. Hoppas på svar den här gången. Jag förstår att jag måste vänta på svar från min läkare. Men är tacksam om ni kan svara så gott det går, ska vänta i 3 veckor på svar från sjukhuset... Jag opererades förra året för dcis grad 1 på vänster sida, strålades efteråt. Nu på årskontrollen, hittade de mikroförkalkningar på mammografi (ca 25mm) och ultraljud och tog biopsi. (Birads 3 på både mammo och UL). Hade även MR som årskontroll, dock innan mammo och UL. motsvarande fyndet i mammo och ultraljud visade MR svåravgränsad (20 mm) område uppladningskurva typ 3 (är 3 alltid invasive???). Birads 3. Står att snar uppföljning rekommenderas. MR svaret säger också täta bröst med måttlig till kraftig bakgrundsuppladning. Min fråga; vad kan förkalkningarna vara utifrån förklaringen, kan detta vara mer än dcis? Är orolig för invasive cancer. Kan man opereras och strålas på båda sidor eller kommer de rekommendera mastektomi? Är det möjligt att begära dubbel mastektomi pga täta bröst och så tät återkommande besvär i det friska bröstet? Vad har jag rätt till som patient?
Visa svar
Förkalkningar

Metastaser - Hur veta

2024-10-14
Hej, Som så många andra så är oron över återfall något som jag funderar på och även om jag hade en tumör som inte spridit sig till lymfkörtlarna så finns den gnagande känslan där. Har nu fått information om att man vid CA15-3 test samt att man mäter kollagen IV nivån skulle kunna få fram om man har "återfall på väg". Vad är detta och fungerar det verkligen eller är det bara att "vänta och se".
Visa svar
Metastaser - Hur veta

Leta nya tumörer i framtiden

2024-10-14
Jag frågar mej… om jag fått bortopererad en liten hormoniell tumör i bröstet… hur ska jag förhålla mej i framtiden till att känna igenom mina bröst? Det kommer hela tiden finnas en oro att hitta en ny tumör och att hela tiden leva med den rädslan. Hur gör man? Man vill ju helst slippa känna men det går ju inte….
Visa svar
Leta nya tumörer i framtiden

Prognos

2024-10-14
Hej, Jag var 39 år när biopsi visade bröstcancer grad 3 med ER 50 %, PR-negativ KI-67 80% och HER2-negativ. Idag är jag 43 år, hur stor är risken för ett återfall? Räknas en tumör andra bröstet som återfall? Vad är återfall? När kan jag ropa hej?
Visa svar
Prognos

DCIS - mastektomi sommaren 2020

2024-10-14
Hej. Jag opererade bort mitt ena bröst sommaren 2020. Diagnos dcis grad 3. Eftersom cancern satt på flera ställen i bröstet, tog man bort hela. Ingen operation av lymfkörtlar och ingen annan efterbehandling rekommenderades.Vad vet man idag om min sjukdom och prognos om återinsjuknande? Med vänlig hälsning, Siv
Visa svar
DCIS - mastektomi sommaren 2020

Tillägg till tidigare fråga...

2024-10-14
Hej, Missade en fråga: 8. Borde man inte ge mig 14 omgångar Kadcyla? Jag fick någon omgång med bara traztusumab mellan cellgifter - op- op2 och Kadcylan och de hävdar att man ränkar bort dessa från de 14 gångerna med Kadcyla post-op. För mig känns det som jag ytterligare "straffas" för att min operation drog ut på tiden med ännu sämre odds på grund av att jag därmed också får mindre cellgifter...
Visa svar
Tillägg till tidigare fråga...

Postop-behandling

2024-10-14
Hej, Kort om mig: 39 år, HER2 3+, ER 95%, Progesteron 40%, duktal, stadie II. 2 tumörer i vänster bröst, en i armhålan. Preop visste man att i alla fall två lymfkörtlar var påverkade. Vid op 1 fick man ut sammanlagt fyra lymfkörtlar som, efter att 2 efter pre-op-cellgifter, hade kvar mikrometastaser på under 0,5 mm vardera, en med fibros och en var frisk. Övriga tre tumörer (två i bröst, en i armhåla) hade försvunnit helt. Pga att man vid op 1 inte kunde lokalisera en av markörerna i armhålan fick man göra en op till. Det gjorde att det hela drog ut flera veckor extra på tiden innan jag slutligen fick påbörja Kadcyla, trots att man visste redan efter op 1 att jag skulle ha sådan. Redan vid op 1, när man hade svårt att lokalisera markören, försökte man då göra en full axilltömning, men fick alltså bara ut 4 körtlar. Vid op 2 lyckades man inte få ut någon mer körtel alls. Jag mår efter detta dåligt. Dels då jag inte uppnådde full remission av behandlingen, vilket jag vet påverkar prognosen dåligt. Samt att jag dessutom fick vänta på Kadcylan extra länge (kanske 3 veckor extra), vilket också har negativ påverkan på prognosen. Dessutom känner jag mig inte trygg med att jag är ordentligt opererad pga att man fick ut så få körtlar. Min postop medicinering är just nu Zoladex var tredje månad (osäker om 2 eller 5 år), samt Tamoxifen i 5 år. Samt Kadcyla, 10 eller 11 gånger (minns inte). Frågor: 1. Är det omöjligt att få Nerlynx när man fått Kadcyla? Även om mina odds är sämre pga av ovan nämnda faktorer? Om det är omöjligt, varför? 2. Vad jag läst mig till så är det standard att få Zoladex en gång i månaden och inte som för mig, var tredje. Vad är anledningen att inte ge varje månad, jag får väl då mindre behandling? 3. Bör jag be om att få tilläggsbehandling av en AI efter avslutad initial behandling? Vad jag förstå kan det vara fördelaktigt enligt det Nationella vårdprogrammet. 4. Är TAM i kombination med Zoladex verkligen det bästa, läste även in Nationella vårdprogrammet om Letrozol i kombination med Zoladex. 5. Något annat som kan hjälpa mig att förbättra oddsen i form av mediciner? 6. Finns någon studie där jag skulle kunna passa för att få mer behandling än vad som idag är standard? 7. Hur ser du på min risk för återfall? Jag är MYCKET behandlingsmotiverad!
Visa svar
Postop-behandling

Hur mycket minskar aromathämmare återfall

2024-10-13
Hej, Jag äter aromathämmare sedan nästan 2 år. Min fundering är hur mycket det minskar risken för återfall i mitt fall? Har en del problem med ledvärk och torra slemhinnor. Min tumör var enlig journalen; "AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, proliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign" Tacksam för svar
Visa svar
Hur mycket minskar aromathämmare återfall

ctDNA test

2024-10-13
Min kurativa behandling för min bröstcancer är precis slutförd (neoadjuvant cytostatikabehandling, mastektomi och 15x strålbehandling). Jag kommer nu att medicineras med Verzenios i 2 år och Anastrozole i 10 år. Jag har läst intressanta artiklar om detektion av ctDNA och det var uppe på årets European Society for Medical Oncology möte. Vet att det ofta är svårt att mäta ctDNA för tidig bröstcancer pga att halterna är/ har varit svåra att detektera med tillgängliga analysinstrument. Nu verkar det som att instrumenten utvecklats och att man kan mäta väldigt låga halter. Min fråga är först om dessa analyser görs som rutin i Sverige eller om det pågår studier hur dessa tester skulle kunna användas för tidig bröstcancer/ ej metastaserad cancer? Skulle det vara en möjlighet att sådana tester kan användas för att upptäcka ev. kvarvarande tumörceller efter kurativ behandling och på så sätt sätta in ytterligare åtgärder för att hindra återfall?
Visa svar
ctDNA test