https://www.svd.se/a/3Mzldd/halften-av-alla-lakemedel-undgar-lakares-forstand
Utdrag ur artikeln, se texten om HER2, mängden protein och effekt av Trastuzumab:
"– Våra gener styr hur vi bryter ner och reagerar på läkemedel. Det innebär att vissa personer kan få en helt annan effekt av samma medicin, säger han.
--
– För dem med snabb läkemedelsomsättning i levern kan det vara nödvändigt att ge högre doser, medan de med långsam omsättning av läkemedel ofta behöver mindre mängder för att få rätt effekt, förklarar han.
Genkoden påverkar läkemedlen
För att förstå skillnader i hur vi reagerar på läkemedel kan ett blodprov och en genotypning ge värdefull information.
Genotypning är en metod för att analysera en individs genetiska kod och specifika genetiska variationer. Den informationen spelar redan i dag en central roll i behandlingar för både hiv och cancer. Abacavir är ett hiv- och aids-läkemedel där patienter med viss genuppsättning riskerar allvarliga överkänslighetsreaktioner. Behandling vid HER2-positiv bröstcancer är ett annat exempel.
– Om tumören inte har mycket HER2-protein, fungerar inte läkemedel som trastuzumab. Att ge sådan behandling i onödan kostar mycket och gör ingen nytta för patienten, säger Magnus Ingelman-Sundberg.
Individanpassad medicin
Enligt Magnus Ingelman-Sundberg behöver inte fler skräddarsydda lösningar bli ett dyrare sätt att behandla. Tvärtom har farmakogenomik potential att revolutionera sjukvården genom att skapa en mer individfokuserad medicin.
--
– Man behöver bara göra en helgenomssekvensering en gång och det kostar mindre än vad ett vårddygn på sjukhus gör. Och då har man den informationen hela livet. I dag genotypar man rutinmässigt endast vissa genetiska variationer, men i framtiden tror jag att helgenomsekvensering kommer att användas för att rutinmässigt analysera alla genetiska varianter av potentiell vikt för medicineringen, säger han."
FRÅGA: hur vet vi att trastuzumab fungerar mot just min HER2 (=mängden protein), kan man få göra en helgenomssekvensering?
Visa svar