Framtidsarbetet
Fler kvinnor och närstående drabbas av bröstcancer varje år och tyvärr visar prognoser att ännu fler kommer att drabbas framåt. Samtidigt förändras samhället och vi engagerar oss i föreningslivet på nya och olika sätt. Därför har Bröstcancerförbundet startat ett framtidsarbete.
Senast uppdaterad: 2025-03-14
Intervju med föreningsmedlemmen Petra
Petra Backman från Bröstcancerföreningen Aurora Sörmland var en av deltagarna under den regionala mötesplatsen i Stockholm 15:e februari.
Hur kändes det att delta under helgens träff?
Det var en givande dag som gav en både energi och uppgivenhet. Tacksamhet över att ”tåget” nu har lämnat stationen och är på väg framåt.
Fick du någon insikt du tar med dig tillbaka till din förening?
Det kändes väldigt givande att höra hur andra, både i min förening och i andra föreningar, tänkte om SWOT-analysen. Det känns som att vi i föreningen också måste göra vår egna SWOT för att se hur vi ska ta oss framåt.
Vad ser du mest fram emot att jobba med framåt?
Att vi ska få en gemensam plattform att bygga vidare på.

Vad händer under våren 2025?
Vi har bytt några ord med Klara och Anna från Innovation Leadership Group som processleder Bröstcancerförbundets framtidsarbete.
Hej Klara och Anna, vad händer med framtidsarbetet nu i vår?
Vi ska ut och träffa alla föreningar för att ta reda på hur de upplever nuläget i Bröstcancerförbundet! Vi ska också träffa kansliet och styrelsen och så ska vi intervjua ett antal externa personer som kan ge oss en utifrån-bild av Bröstcancerförbundet. Vi kollar på vad som är bra och vad kan bli bättre? Vilka hot och vilka möjligheter finns?
Vad ser ni mest fram emot?
Att få fler involverade i framtidsarbetet! Vi ser fram emot att få samskapa er framtid. Det ska bli så roligt att få träffa alla engagerade medlemmar och förtroendevalda i kommande workshops.
När får alla ta del av insikterna?
Vi avslutar våren med att bjuda in till en webbsändning där vi kommer att dela med oss av insikter och intryck. Där kommer vi också att be dem som deltar att reflektera kring vad de får höra, det är en viktig del av hela processen. Ju fler perspektiv som kommer fram desto bättre!

Webbsänt informationsmöte
Den 5 december bjöd vi in till en webbsändning om framtidsarbetet. Under en timme gick vi igenom grunden för framtidsarbetet och berättade om vad som kommer att hända i processen fram till kongressen 2026.
Målet med mötet var att skapa gemensam förståelse om varför vi i Bröstcancerförbundet gör framtidsarbetet, vad det innehåller och hur man som medlem kan delta och påverka. Vi ställde också frågor till de som deltog för att förstå lite mer om hur våra medlemmar vill bli involverade i arbetet. Vi vill nämligen att så många som möjligt ska vara med på resan!
Frågorna som deltagarna fick svara på var:
- Vad är du mest nyfiken på i framtidsarbetet?
- Vilka frågor har du om framtidsarbetet?
- Vad vill du bidra med i framtidsarbetet?
Mötet inleddes av styrelseordförande Susanne Dieroff Hay som berättade om bakgrund, önskade mål och effekter med framtidsarbetet. Vi fick också träffa Anna Magnusson och Klara Adolphson från Innovation Leadership Group, som berättade om hur arbetet kommer att gå till och vilka möjligheter som finns att vara med och påverka.
Här kan du se sändningen i sin helhet!
Organisation Framtidsarbetet
Framtidsarbetet en Styrgrupp och en Projektgrupp, med många olika roller representerade. Projektgruppens uppgift är att bolla, utveckla och bereda övergripande planering för framtidsarbetet tillsammans med processledare. Processledarna tar med hjälp av och input från projektgruppen, fram underlag och beslut till styrgruppen som i sin tur fattar nödvändiga beslut om hur processen för framtidsarbetet genomförs.
Deltagare projektgruppen:
Victoria Vestman, Sara Söderstjerna, Marit Jenset, Åsa Magnusson, Britt Sandberg, Marica Lindmark Henriksson, Jaana Korkeamäki, Anna Magnusson (processledare) och Klara Adolphson (processledare)
Deltagare styrgruppen:
Lisa Törn, Elisabeth Schesny, Susanne Dieroff Hay, Marit Jenset, Anna Magnusson (processledare) och Klara Adolphson (processledare).
Som medlem kommer du att kunna delta i workshops, enkäter och intervjuer.
23 nov - Framtidsworkshop på ordförandemötet
Engagemanget var högt och gemenskapen stark när Bröstcancerförbundets alla föreningsordföringar workshopade kring framtidsarbetet lördagen den 23 november.
Syftet med workshopen var att engagera viktiga röster i framtidsarbetet och skapa djupare gemensam förståelse för Bröstcancerförbundets ändamål och uppgift. Diskussionerna pekade på att dialogen behöver fortsätta för att skapa gemensam förståelse, samhörighet och riktning.
- Känslan från workshopen är positiv och optimistisk inför framtiden, och det finns en stark vilja att bidra till Bröstcancerförbundets utveckling, säger Marica Lindmark Henriksson, ledamot i förbundsstyrelsen och medlem i Framtidsarbetets projektgrupp.
Många på mötet lyfte också vikten av samarbete mellan föreningarna och vikten av att involvera Bröstcancerförbundets medlemmar för att göra detta stora och komplexa arbete effektivt och meningsfullt.
Varför framtidsarbetet?
Det går väldigt bra för Bröstcancerförbundet i dag: vi samlar in mer pengar, växer i medlemsantal och har genomslag i vårt påverkansarbete. Samtidigt behöver vi tillsammans höja blicken och fundera på hur vi fortsätter att vara relevanta för dem vi finns till för, även i framtiden.
Framtidsarbetet pågår fram till kongressen 2026. Vi vill att många medlemmar ska vara engagerade och involverade i framtidsarbetet. Målet är att det ska mynna ut i ett antal förslag till förändringar som kongressen ska ta ställning till.
Några av de effekter som vi vill att framtidsarbetet ska ge är att fler upplever att Bröstcancerförbundet är en unik och samhällsviktig organisation, att vi får ett ökat engagemang och blir ännu starkare. Ingen ska behöva vara ensam med sin bröstcancer.
Nu vill vi veta vad ni som medlemmar tänker om Bröstcancerförbundets framtid och få era idéer på hur vi kan göra ännu mer nytta! Som medlem kommer du att kunna delta i workshops, enkäter och intervjuer.