Zeina Mourtada står bakom kampen mot bröstcancer

Matprofilen och tv-kocken Zeina Mourtada har själv upplevt bröstcancer på nära håll då hennes pappa behandlats för sjukdomen. Därför vill också Zeina vara med och sprida kunskap om vikten av tidig upptäckt och få fler att bidra till den viktiga bröstcancerforskningen.

Zeina_IMG_4504 800x400px

Jag är oerhört stolt inför det här fina uppdraget. Min förhoppning är att jag kan nå ut till människor från olika bakgrunder och kulturer med information om mammografi och självundersökning. Tidig upptäckt av bröstcancer räddar liv.

Zeina Mourtada

Zeina föddes 1982 i Sierra Leone och kom till Sverige som 4-åring. Hon är känd för sin blogg ”Zeinas Kitchen” och inspirerande veckomenyer där hon lyfter fram varierande och näringsrik mat från hela världen. Hon är också tagit fram flera kokböcker och medverkar som TV-kock i bland annat SVT:s Go Kväll.

Jag fyller snart 41 år och ser med tillförsikt fram emot min första mammografi. Att vi erbjuds kostnadsfri bröstcancerscreening i Sverige är en gåva, troligtvis den finaste 40-årspresenten man kan ge sig själv som kvinna.

Zeina Mourtada

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år mammografi. Sedan mammografiprogrammet infördes har överlevnaden i bröstcancer fördubblats bland de kvinnor som deltar kontinuerligt. Bröstcancerförbundet gör olika satsningar för att öka deltagandet i screeningen, samarbetet med Zeina är en viktig del i det arbetet.

Vi är så glada över att Zeina är ambassadör för Bröstcancerförbundet. Med hennes kraft kan vi nå ut till stora delar av landets kvinnor och informera om vikten av tidig upptäckt av bröstcancer.

Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet

Ja må oss leva längre!

I april 2023 inledde Zeina sitt ambassadörskap genom att lansera en egen insamling i samband med sin 41-årsdag.
Läs mer och bidra till insamlingen här
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss