Bröstcancerrapporten

Under Rosa Oktober släpper vi den årliga Bröstcancerrapporten som uppmärksammar förbättringsområden inom den svenska bröstcancervården.

2023 års Bröstcancerrapport visar att dubbelt så många kvinnor som är födda utanför Norden uteblir från mammografi när de kallas. Samtidigt är dödligheten i bröstcancer högre i denna grupp. Kartläggningen visar att orsaken är språkliga hinder eller bristande information om varför det är viktigt att gå på mammografi. Bröstcancerrapporten visar att det krävs riktade informationsinsatser och ett långsiktigt arbete inom regionerna. Ladda ner Bröstcancerrapporten 2023.

2022
riktades fokus återigen på vikten av att införa individanpassad bröstcancerscreening. I samband med rapportlanseringen lanserades även ett upprop. Var tionde kvinna har mycket täta bröst. Det medför att en bröstcancer kan vara svår att upptäcka med mammografi. Ska vi hitta fler tumörer i tid behöver kvinnor med täta bröst undersökas med andra metoder än enbart mammografi. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2022.

2021 stod rekonstruktion i fokus och att rätten till både information om rekonstruktion och rekonstruktion i sig, inte ska vara en fråga om var i landet du bor. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2021.

2020 fokuserade vi på den stora bristen på bröstradiologer och den stora potential som AI (artificiell intelligens) skulle kunna innebära om den infördes inom ramen för screeningprogrammet för bröstcancer. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2020.

2019 var fokus på behovet av en mer individanpassad screening, speciellt för kvinnor med tät bröstkörtelvävnad. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2019.

Våra bröstcancerrapporter

Bröstcancerrapporten 2023_framsida

Bröstcancerrapporten 2023

Utanförskap i bröstcancerscreening

Ladda ner
brostcancerrapporten-2022-framsida

Bröstcancerrapporten 2022

Rädda fler liv med individanpassad screening

Ladda ner
brostcancerrapporten-2021

Bröstcancerrapporten 2021

Rätten till rekonstruktion - ett postkodlotteri

Ladda ner
brostcancerrapporten-2020

Bröstcancerrapporten 2020

Ingen screening utan bröstradiologer, dags att anställa och ställa om

Ladda ner
brostcancerrapporten-2019

Bröstcancerrapporten 2019

Individanpassad screening - framtiden för tidig upptäckt av bröstcancer

Ladda ner
Om bröstcancer

Om bröstcancer

Stöd oss

Stöd oss