Bröstcancerrapporten
Under Rosa Oktober släpper vi den årliga Bröstcancerrapporten som uppmärksammar förbättringsområden inom den svenska bröstcancervården.
Senast uppdaterad: 2024-09-25
2024 Bröstcancervården i Sverige drabbas hårt av vårdens resursbrist. Nära varannan bröstonkolog uppger att brist på kompetensutveckling kan leda till att nya läkemedel inte ordineras till bröstcancerpatienter. Ladda ner Bröstcancerrapporten 2024 här.
2023 års Bröstcancerrapport visar att dubbelt så många kvinnor som är födda utanför Norden uteblir från mammografi när de kallas. Samtidigt är dödligheten i bröstcancer högre i denna grupp. Kartläggningen visar att orsaken är språkliga hinder eller bristande information om varför det är viktigt att gå på mammografi. Bröstcancerrapporten visar att det krävs riktade informationsinsatser och ett långsiktigt arbete inom regionerna. Ladda ner Bröstcancerrapporten 2023.
2022 riktades fokus återigen på vikten av att införa individanpassad bröstcancerscreening. I samband med rapportlanseringen lanserades även ett upprop. Var tionde kvinna har mycket täta bröst. Det medför att en bröstcancer kan vara svår att upptäcka med mammografi. Ska vi hitta fler tumörer i tid behöver kvinnor med täta bröst undersökas med andra metoder än enbart mammografi. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2022.
2021 stod rekonstruktion i fokus och att rätten till både information om rekonstruktion och rekonstruktion i sig, inte ska vara en fråga om var i landet du bor. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2021.
2020 fokuserade vi på den stora bristen på bröstradiologer och den stora potential som AI (artificiell intelligens) skulle kunna innebära om den infördes inom ramen för screeningprogrammet för bröstcancer. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2020.
2019 var fokus på behovet av en mer individanpassad screening, speciellt för kvinnor med tät bröstkörtelvävnad. Läs mer om Bröstcancerrapporten 2019.